Meh klik kejap~

Monday, March 5, 2012

Perubahan kulit masa pregnant..uhuk~!

kulit korg makin cantek ke atau makin kusam mase pregnant ni...??ade sesetengah org, kulit makin berseri2...yg aku plak makin lame makin kusam....

mase awal2 pregnant da start kusam...mase tu ingat sbb aku tukar pencuci muka...pnye la aku pakai balik pancuci muka aku yg lama...tp tgk cam tkde perubahan plak kan...mse tu malas nak layan sgt kulit muka...ye lah, da ngko uwex2 sepanjang mase...nak pakai mekap pun boley muntah...pakai perfume lg lah kan...**eh da dekat 9 bulan tk pakai perfume...**

masuk trimester ke2, aku da ok cket...kre tkde la nk uwex2...perasaan nak melawa, nak pakai mekap pun menjelma kembali...tp tkde la rajin sgt...ikut mood gak...tp aku terperasan yg kulit aku cam tak nak terime ape2 cream...klu pakai pun bercapuk je...yelah, baru pakai beberape minit, da berpeluh mcm aku duduk kat tgh panas...en donut pun pelik nengok...aku lg lah pelik...ok malas nk layan...

masuk trimester ke3, baru aku perasan, kulit muka aku cam makin gelap..bawah mate tkyah ckp..lebam selebamnye mcm tk tdo seminggu...leher, ketiak smpai breast, celah kangkang pun makin buruk...mcm berdaki2....pelik...aku ke yg mandi tk betul smpai jd camtu...try genyeh2 siap beli scrub...tp tk berjaye gak ilang...tu tak kire lagi stretch mark yg muncul kat punggung n peha...errrrr...aku mampu mengeluh, mengeluh, dan mengeluh tgk calar balar, itam2 kat badan aku...sedih gler tgk badan da jd camtu....

so aku pun merajinkan diri mgoogle pasal perubahan kulit...rupe nye bukan salah aku lah...aku mandi da betul...tp sbb hormon yg keluar terlebih2 buat kulit jd camtu...normal utk pmpuan hamil...oh rase nye mereka2 yg tgh pregnant mst ade masalah cam aku kan...klu tkde, aku sgt lah jeles~!!

salah satu cara nak atasi masalah kulit makin mgelap ni, elak dari terkena pancaran matahari...erkk~!!kat malaysia ni matahari pnye pancaran sgt lah best...takkan la aku nak duk je kat opis smpai matahari terbenam...berlapar la aku nti mase lunch...hua3~!!mmg tk dapat la nk elak2 cahaye matahari kan...huhuhu...:'(  

ape yg aku ley wat, sabar, tnggu bersalin...sbb kulit akan mnjadi normal setelah beberape bulan...heh~!time berpantang nti la aku nk lulur2 badan aku bg ilang sume itam2 tu... lotion stretch mark pun kne rajin pakai utk ilangkan calar balar tu...dan skang aku tgh gigih mncari produk muka dan badan yg terbaek nak pakai mase pantang nti....

tettttttttttt~!!pencarian bermula~!!!ding~!!

13 comments:

  1. berat wa naik byk ke from pre-pregnancy weight?
    kalau byk, logik jgak la SM merata2..
    xpe..smentara dia nk mbesar lg, rajin2 buh lotion tau..bg kurang sikit regangan tu..

    ReplyDelete
  2. smla ngn i,kaler kulit berubah..sume kt tmpt cam berlipat gelap segelapnya..~
    ingatkan mndi xbrsih tp da sental pn cmtu gak..rupanya sb peknen..Hrp2 ilangla pas bslin,lau xilang mau mrna mrtap pilu..^__^

    ReplyDelete
  3. ira: mmg badan naik sgt mendadak..skang je da 22kg naik..haih~!mmg sapu lotion ari2 takut tgk sm yg menjadi2...
    qasha: tu lah...tk smpai setaun kawen, da buruk da body...hihi..hope ley ilang kan sume2 tu mase pantang nti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa, 22kg? Banyak nye??? Eh, scan bby boy ke? Org kata, mak buyung rajin ke tak bermekap time ngandung ni bergantung pd gender bby yg dibawa.. tapi ta sure la tu sbb kdg2 terbabas jugak.. huhu.. xpe lah, yg penting. kita sihat, bby dabel sihat.. kannn? >.<

      Delete
    2. byk kan...sbb dr awal pregnant makan je...klu tk makan, mst muntah teruk...puase pun terpakse skip...huhu...scan ritu bby girl..4 kali doc scan utk confirmkan...hihi...sy sgt2 malas bermekap mase pregnant ni...kdg pakai bedak baby tu je..lipice pun malas pakai...hihi...

      Delete
    3. same.. Ni 9 bulan lebih dah tak pkai perfume, tak pakai bedak, tak pakai ape2.muka sememeh. agaknya bby girl jugak la kot. huhu.. kite tebalik pulak. awal2 ritu mmg takleh mkan.masuk 6 bulan baru ok sikit...

      Delete
  4. sama la ngan kite..tp kt muke ok jer..siap ade mmbr tanye pki produk ape sebb berseri kemain..tp kt leher, pelipat2, kt ketiak n celah kangkang jgn ckp la..sedey tgk..tp tanye kt kwn2 sume ckp cm tu, hormon xstabil..jd biarkan je la.:)

    ReplyDelete
  5. perasan gak stgh mummies muke berseri2 je mase pregnant...yg sy ni kusam sekusam2 nye....

    ReplyDelete
  6. samelah cm lea, abes muke, tempt berlipat sume hitam2.igtkan sbb xmndi ngan btul rupenye sbb hormon. kekadang terpikir, cm malu jer nnti nk bersalin, doc pndg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...malu sgt bile pk nak bersalin nti...itam je...hihi...:P

      Delete
  7. org kate baby girl mmg mcm tu..seri mummy tu ada kat baby girl.. =)
    bab strecht mark tu ika mmg pasrah dah...muncul secara bermaharajalela kat merata2 tempat..kat breast..perut..belakang betis n peha n tepi pinggang..huhu..
    kata kawan kata pakai bio oil boleh hilang..nk try la lepas ni.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ika,jgn pasrah2...hihi...smlm sy baru je order sabun utk stretch mark..so tgh tnggu brg smpai..cube lah try gak...harga tk mahal..RM10 je...tp kesan die tktau la ok ke tak...bace kat forum2 cam ramai puas ati ngn sabun tu...https://www.facebook.com/photo.php?fbid=192426584103989&set=a.192426477437333.48690.100000099454349&type=3&theater

      Delete
    2. xboleh view la link sabun tu..

      Delete