Meh klik kejap~

Wednesday, March 21, 2012

Panasnyeeeeeee....

aku rase kepanasan aku dlm minggu ni sgt2 la kritikal...betul~!!gler panas...smpai satu tahap cam smlm, kul 1 pg, aku bantai mandi sbb tak tahan sgt...berpeluh2...pas mandi baru la rase lega cket...lega cket je ye..panas nye masih ade...tp ok la sbb pas mandi tu baru la tenang cket n boley la tdo ngn nyenyak smpai ke pagi...bangun tgh malam utk terkucil pun tkde...:P

siang ni plak, 2 kali da aku mandi..tp cam biase, baru keluar toilet 10 mnt, da berpeluh2...hua3~!!last2 aku tak berbaju...letak towel kecik kat bahu, lap2 peluh dlm 2 3 mnt camtu...haaa..kritikal tak kritikalnye tahap kepanasan aku....bile dah panas camni, mula la terbayang "kan best klu umah ni ade tab mandi pastu berendam dgn ice2 batu yg beketul2 tu...", "kan best klu aku goda en donut pasangkan aircond seketul kat dlm bilik ni..", kan best klu malaysia terchenta ni ade salji...", kan best klu aku skang kat genting, masuk umah salji..." , "kan best klu umah aku dlm hutan dekat ngn air terjun...boley terjun klu panas2 camni..."  errrr...bile da panas, mule la meracau2...haih~!!

skang ni pun aku mntak en donut siap dlu dr aku klu nak keluar...sbb klu aku da bertudung lengkap, tnggu en donut yg lambat seminit je pun, leh wat hati aku panas sbb aku da berpeluh2 kepanasan...sian en donut...tp nak wat cemane...mmg panas ni tak boley tahan...huhu...

dan ini plak info yg aku terjumpe pasal kepanasan semasa hamil ye...

*
*
*

Ketika hamil si ibu mendapati bahawa mereka lebih mudah berpeluh dalam cuaca lembab dan apabila panas, mereka akan berasa panas tidak terhingga. Kadang-kadang si ibu juga akan berpeluh pada waktu malam.

Peluh yg berlebihan ini berpunca daripada salur darah yg terbuka ketika hamil. Tidak ada rawatan yg khusus utknya dan apa yg boleh dilakukan oleh ibu mengandung ialah mengelakkan penggunaan tenaga yg berlebihan, selalu berehat dan kerap mandi dgn air sejuk. Ibu yg mengandung perlu lebih banyak mengambil bendalir kerana berpeluh lebih banyak menegluarkan bendalir.

11 comments:

  1. sy pulak rase sejuk je... ermm blm lg kot. hehe

    ReplyDelete
  2. same la..even baru lepas mandi pun berpeluh2 dah..duduk saje pun berpeluh..apetah lg bile buat keje umah..

    ReplyDelete
  3. samelah ngan ekin
    panas je rs
    tue yg melantak ais je tue
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. bergerak sikit je pun da berpeluh kan.. inilah dugaan ibu mengandung

    ReplyDelete
  5. Cuaca sekarang memang bahang dia laen mcm kan?
    kena banyak minum air..

    ReplyDelete
  6. saya pula bila mandi rasa macam tak mandi...baru berapa minit lepas mandi, badan lencun dengan peluh...haih~

    ReplyDelete
  7. Skang memang musim panas tak tentu kot..sy pun kadang2 mlm panas gile sampai berpeluh2..ingatkan sy sorang tp husband pn sama..hehhe..

    ReplyDelete
  8. Same with me. Berpeluh bla tido malam2.. nak g mandi tkt terus terjaga lak, dhlh duk sorang2. Seram. hehe

    ReplyDelete
  9. yup... memang time mengandung, tahap kepanasan kita makin tinggi dari biasa... sabar yer... x lama je pon nak mengalami saat2 begini..hehe

    ReplyDelete
  10. mmg teramat2 panas.. rasa nya baju tido tu kalo bangun pagi mesti bau peluh.. haha. kat leher & breast terutama nya kuat peluh.. ish3.. kejap je kot.pas beranak mesti bdn jd sejuk.

    ReplyDelete
  11. sy pon samaa prob ni.panasss yg amat smpai tido pon mmg pakai kain je la.kalo siang plk berpeluh2 lenjun,tp org lain ok ja.huhuhu..dugaan org pregnant ni kan,hormon x stabil

    ReplyDelete