Meh klik kejap~

Wednesday, November 28, 2012

Langkawi 2012 : Bajet 4hari 3malam~

Sekarang duk sibok citer Air Asia wat promosi 11 sen tu kan! Tetbe aku pun nak nyelit siket walaupun takde kaitan dengan promosi 11 sen tu.

Kami akan bercuti di Langkawi 4 hari 3 malam di Langkawi start 8hb Dec 12 - 11hb Dec 2012. Tiket Air Asia dah dibeli lama masa Annaila masih dalam perut. Masa tu tengah ada promosi. Tapi takde lah gila macam promosi sekarang, 11 SEN! Masa tengah promosi tu kitorang dapat la harga RM232.00 untuk 2 orang perjalan pergi balik. Murah ke tak, aku taktau. Sekarang ni baru terkedek-kedek cari tiket Annaila. Untuk baby, memang takde nak promo-promo punye. Harga tiket RM100.00 untuk pergi balik. 

Untuk percutian di Langkawi ni,  aku melantik diri aku sebagai menteri kewangan rumah tangga DollyDonut~ Sebab aku taknak percutian kali ni macam percutian kat Krabi dulu. Baru jejak Krabi dalam setengah jam dah kena tipu. Duit melayang. Nak citer panjang, aku pun dah lupa. Tapi biarlah percutian kat Langkawi ni mengikut bajet dan plan yang aku buat. Nampak macam Queen Control! Haaaa daripada duit melayang dan percutian jadi hampeh, baik aku jadi Queen Control kejap. Bhahahaha~ 

Seriously, 2 minggu sebelum gerak g Langkawi, aku google sana sini pasal Langkawi. Aku cari kereta sewa murah, Hotel murah, Restoran murah, tempat shopping yang murah. Segala-galanya aku nak MURAH!! Eh aku rasa semua orang suka mende murah kan!

Aku gak dah bersedia mental fizikal sebab kekadang apa yang kita plan ni, mesti ada je yang tak boleh ikut. Contoh Annaila meragam ke tengah syok-syok berjimba, hujan masa nak naik cable car ke, apa-apa lah kan. Takpelah yang penting planning kena ada. Kalau takde, tu jadi macam kes Krabi dulu. Neyhi....Neyhi.... 

Bajet 4hari 3malam di Langkawi tak termasuk tiket Air Asia:

Kereta sewa + Minyak = RM300.00
Penginapan = RM400.00
Cenderamata = RM450.00
Makan = RM200.00
Tempat menarik di Langkawi = RM200.00
TOTAL = RM1,550.00

Still mahal! Kalau dah duduk kat sana sampai 4hari 3malam, time cuti sekolah pulak tu memang cenggitu lah bajet die. Yang paling mahal Cenderamata <---- ntah apa nak beli sampai RM450.00 dibajetnye. Dasar pompuan!

Haaaa. Sape nak kirim cekelat, kain batik, gamat, meh aku tolong belikan. Tapi jangan kirim pinggan mangkuk, sesungguhnya aku buta untuk tengok kecantikan pinggan mangkuk yang bunga-bunga ni. Lagi-lagi yang ada brand correle?cerelec??hahaha. Taktau apa nama pinggan mangkuk memahal tu. Tapi nak jugak rembat kalau ada yang murah. Almaklumla dah kawen ni guna pinggan mangkuk hadiah time kawen tu je. :p

Pssstttt! Tengah terfikir, nak bawak kanggaroo ke stroller utk Annaila? Kanggaroo mesti panas dan Naila akan meronta-ronta dalam tu. Stroller plak besar bagap kalau nak bawak! Hari tu terbaca blog Aty cerita pasal Buggy *eh betul ke buggy nama dia?*, Kak Mimi mommy Fayel tu pun guna buggy gak rasenye, macam menarik jeeeee. Tapi takkan nak beli semata-mata sebab Langkawi! Macam tak berbaloi jeeeeee.

24 comments:

  1. Wah! Wawa pergi bercuti. Satu planning yang bagus. Fiza pun macam wawa... Suka google dulu kalau part nak pergi bercuti. Pasal murah pulak... Bhaahak.. Fiza pun sama kalau boleh nak carik yang paling murah kalau ada untuk perkara2 tertentu jelah :)

    ReplyDelete
  2. seronoknya nak pergi bercuti...betul la cara wawa tu...kalau nak bercuti memang kena sediakan bajet...kalau x ada yang terlebih spend plak kat perkara yang bukan2...huhuhu...

    ReplyDelete
  3. same case with me! tp wawa masa tu beli tiket ke bandung, ha kau. bile anak dah keluar menggedik la nak bawak kan. tp nak beli tiket dia je mencecah sampai ke RM 800++. mak ngan pak nye punye tiket baru RM 85 hengget pegi balik.

    nak dijadikan cerita, tarikh yg sepatut pegi bandung tu wawa kena pegi meeting kat gambang. so, semua tiket burn. Rezeki nye kat sini, kami rugi RM170 instead of RM 800++. hehe :)

    lagi satu nak tanye, bajet cenderamata tu sampai RM 450??? nak beli fridge magnet ke nak beli fridge? hehe :D

    ReplyDelete
  4. wahhh..selamat bercuti wawa n family...baik bawak stroller kot sbb mudah kalu naila nak tido ke ape...kalu ade buggy tu lagi senang sbb yg tu lebih kecil like bwk payung jer...kalu tak beli meh dtg rmh ambil pinjam yg daaliyaa punya jer..lg pun tarikh tu sy balik kg..so mmg xde pakai nya buggy.....

    ReplyDelete
  5. nad pun nk ke langkawi ujung tahun ni. x ambil pakej ape2 pon. konon nak pakai konsep redah je la. tetiba cam rasa takut xde bilik plak. wawa ada amek pakej ke? penginapan rm400 utk 4hari tu kira murah la jgk. stay kt mana ye? nad baru nk survey2

    ReplyDelete
  6. wahh..mmg nk survey budget utk ke langkawi ni..
    info yng best ni..

    ReplyDelete
  7. wahhhhh..dap r..dap r..gi bercuti...nak ikuttttt =)

    ReplyDelete
  8. Kitorg baru balik bercuti langkawi bulan 10 aritu..
    4 org rm275
    Kalu nk info bleh la kot klik kat sidebar tepi cari langkawi 2012
    Yg elok2 bleh la jd panduan, yg tak elok jadikan pengajran, hihi

    Budget utk makan tu sket... (pd saya la)

    ReplyDelete
  9. Eh yang, I pun akan pergi sana around that date juga.
    =)

    ReplyDelete
  10. hamboih nak oder cadbury selori boleh?kihkihkih!
    nih la susah eh kalo nak travel...anak tu taktahu nak pegang lagu mana. senang dukong jela. boleh kuruskan lengan dan rampingkan lelemak kihhkihkih :)

    ReplyDelete
  11. kalau nak bercuti memang kena survey betul2, google info banyak2..takdelah kena tipu. macam Yana pergi Phuket dulu.. Info all in hand, so takdelah terbangak bangak pergi tempat orang kan

    ReplyDelete
  12. lin prefer carrier la wawa... sbb budak da besar ni, duduk stroller tak lama... tp klu carry dia, dia diam je nnt. tak panas la... sekarangkan musim ujan. lagi sedap dia tidur kat dada mama dia... ;)

    ReplyDelete
  13. Murah gak tu harge tiket..aty pon ngah servey2 nih nk gi jalan lepas pindah ti..insyaallah..aty dah gi langkawi awal tahun lepas..mmng besh..,!!

    ReplyDelete
  14. sonokkkk ooo..mmg as a wife x lari dari jadi menteri kewangan rumahtangga hahahha selamat bercuti wawa. :)

    ReplyDelete
  15. nak cukilat daim,nak set pinggan mangkuk dan nak mcm2 la..
    haa demand!!tampo sekali.hiks :)

    ReplyDelete
  16. seronok! erna ada pergi langkawi..penginapan homestay murah.kereta avanza pun murah. berbaloi!

    ReplyDelete
  17. kalau dapat beli dengan harga promo memang puas hati.. seronok berjalan dengan family :)

    ReplyDelete
  18. selamat bercuti...mmg giler beli coklat kat sana, tgk tu nak, tgk ni nak!!....tp kite sama la mmg tak pandai tgk pinggan mangkuk nih!..hehehe

    ReplyDelete




  19. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    semoga bisa jadi semangat
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  20. i suka langkawi rendula nk pg langkawi. i pnh pg tiket flight for 2 return rm100 je huhu.

    besttt. u jgn lupa naik kabel car tau besttt walaupun gayat huhu :D

    ReplyDelete
  21. waahhh seronok nyeeeee.....best la naila dapat jenjalan ;).

    kat area pantai cenang ada kedai piza best (orang cakap, zura tak penah rasa lg).. bukan pizza hut tau. hehe

    happy holiday !

    ReplyDelete
  22. I pun nk pegi langkawi 11/12-14/12/2012. Siap bwk baby 21/2 bulan
    Pkai sling ring senang nk bawa baby. Stroller tu mcm x praktikal je..berat..

    ReplyDelete