Meh klik kejap~

Friday, August 23, 2013

2nd Pregnancy : Miscarriage!

Ding dong!

Update terbaru, seperti yang tertulis besar-besar kat atas tu, ye aku gugur. Start hari Rabu, keluar kaler coklat yang macam tak pekat sangat. Tapi masa tu tak fikir apa, cuma ingat aku penat sangat sampai keputihan jadi kaler coklat. Esoknya, pergi toilet tengok kaler coklat lagi pekat dari semalam. Dah rasa bedebar-debar. Biar betik! Setengah jam pastu check dah bercampur dengan kaler merah siket. Terus kelam kabut jap. Gila kau tak sedih. Perasaan lagi lah tak tenang, nak buat kerja air mata meleleh je. Puas la duk cakap sorang-sorang dalam bilik tu, 'Relex ar, kalau ada rezeki adelah, kalau takde rezeki nak buat camne.' Pastu tarik nafas dalam-dalam konon nak tahan nangis. Tapi mengada air mata nak keluar jugak. Sebaik boss aku pergi imigresen. Tinggal lah aku sorang dalam bilik tu. Hahaha. Last-last aku ajak budak opis teman aku pergi klinik. Taknak aku pergi sorang, aku dah la suka bermonolog. Kang bermonolog dalam kereta mesti sambil tu air mata berjujuran kan. Jadi bawak kawan teman, boleh bergelak-gelak dalam kereta. Gittew.

Sampai klinik, cakap dengan doktor bla-bla-bla. Then doc ajak buat scan. Masa scan tu memang takde baby. Perasaan aku masa tu kosong. Doc tak abes-abes tanya, 'confirm ye you dah check memang pregnant.' Eh? Sakit pulak hati kita ni bila tanya cenggitu. Dapat MC, balik opis buat kerja siket pastu tengah hari baru balik. Masa aku pergi klinik tak inform daddy Naila. Malas. Hahaha. Confirm doc cakap gugur baru aku anta mesej kat daddy. Daddy call, suara daddy memang dah lain. Dah nak buat camne rezeki takde kan.

Petang tu tak keluar darah dah. Ajak daddy Naila pergi jumpa doktor kat Klinik Syifa Seksyen 4. Aku suka doktor tu, dia bagi penerangan panjang lebar dan cakap pasal 'blighted ovum'. Then dia share la bla-bla-bla. Dan paling aku nak tau perlu ke aku berpantang sebab 'blighted ovum' tu. Hahaha sengal. Ku fikir takyah pantang sebab aku tak rasa sakit apa-apa. Bila doc cakap, "Haaaa sekarang memang tak sakit, sebab ni tanda-tanda dia nak keluar je. Tunggu 3-4 hari nanti, masa tu sakit dia memulas sebelum keluar(Doc pulas tangan macam tengah perah baju). Pastu pantang la macam orang bersalin tu" Terus aku seriau.

Tapi takpe, at least aku dah tau sebelum keluar sepenuhnya, aku boleh makan sesuka hati lagi. Semalam mak aku masak rendang ayam, mee udang, laksa, aku bulat-bulat mata tengok makanan tu, mak aku jeling dah. Pastu aku terus cakap, 'Mak, doc cakap boleh makan lagi selagi belum keluar abes.' Baru mak aku layankan apa aku nak makan. Kalau tak mak aku la paling bising jangan itu, jangan ini. Mihmihmih.

Okey sekarang ni tengah tunggu 'adik baby' yang tak jadi keluar sebelum aku berpantang macam orang pantang. Kena pantang hoii. Perut aku ni dah berlapis-lapis pulak bila duduk. Berat pun dah naik 5kg, jadi silalah turunkan berat badan tu balik. Pelik pulak rasa bila kena pantang tapi takde baby kat sebelah.

***************************

Apa itu kehamilah Blighted Ovum ( http://drzubaidi.com/blog/?p=3635 )


sorry Naila, adik dah takde....



29 comments:

  1. wawa, banyak sabar ye..mamilisa pun tumpang edih :'(
    jaga kesihatan diri wawa baik2..pantang betul2 tau nanti..

    ReplyDelete
  2. sabra ye Wawa, belum rezeki Naila nak dapat adik.. apapun take care, rest banyak2.. dan ye, mmg sakit sgt masa dia nak keluar tu.

    ReplyDelete
  3. sabar yeh wawa...mungkin ada hikmahnye...insyaAllah...rezeki itu pasti ada...apa2 pun t8cre..pantang elok2 au..hehe...naila jaga mama elok2 yeh...

    ReplyDelete
  4. sama la kite baru je miscarriage jugak...sedih sgt sbb anak pertama..

    ReplyDelete
  5. takziah wawa...byk bersabar ye...insya allah ade rezeki di kemudian hari...org kata pantang masa gugur kene betul2 klu nk compare pantang waktu bersalin...take care

    ReplyDelete
  6. baru nak hepi2, ur 2nd pregnancy sama dgn ila pny yg 1st skrg....xpe, wa muda lagi....byk chance lagi...jgn fikir byk ye, byk2 ngaji tenangkan diri...lots of love...

    ReplyDelete
  7. takpe wawa cuba lagi ...takziah..akak pun pernah kena blighted ovum...tp 2 weeks pregnancy so tak matang lagi tempoh...wawa pantang pasni boleh buat adik baby lagi

    ReplyDelete
  8. Mungkin ade hikmah kan kak.. Jgn sedih2 :) big hug ketat2...

    ReplyDelete
  9. sabar ye wawa..
    pasti ade hikmahnye..

    ReplyDelete
  10. Wawa..sabar yek..tak mo nanges2...tak de rezeki la tu..tak pe..ade hikmah..

    by the way, td cam nampak husbem wawa kt citibank, dia macam hantar prudential kat customer kut..tp tak tegur pun..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasenye ye lah kot sbb pernah ikut die gi citibank anta doc kat client die...hihi

      Delete
  11. ermm. terkejut dengar.. takziah wawa.. harap tenang dan bersabar yer..

    ReplyDelete
  12. perasaan lama dtg kembali bila baca entry ni..takpe wawa..ada hikmah..naila nak manja2 lagi tu..tahziah utk wawa n hakim=)

    ReplyDelete
  13. sbr ye wawa
    usaha lg
    insyaallah ade rezeki nnti

    ReplyDelete
  14. Sabar ye Wawa. Insyaallah ada rezeki lain. :)

    ReplyDelete
  15. Terkejut. Tapi kita tak boleh nak buat apa, Allah ada perancangannya yang lagi baik. Kot lepas ni dapat kembar kekkekeke.. lepas pantang usaha lagi? still boleh dapat baby 2014.. insyaAllah :) senyummmmmmm sikit!

    ReplyDelete
  16. bersabar byk2 yer wawa..
    insyaAllah akan ada rezeki lain menanti..
    pantang elok2 yer..take care mama naila..

    ReplyDelete
  17. Jaga diri bebaik mama naila. Mungkin taun depan kite reramai preg kot. Tahun 2014. Hoho. Kompiden je daku!

    ReplyDelete
  18. Sedihnyaa..sabar ye Wawa..semoga selepas ni akan cepat conceive blk...amin!!

    ReplyDelete
  19. salam wawa..banyakkan bersabar dan bertabah yek..
    insha Allah rezeki tetap ada..
    jaga diri elok2..:-)

    ReplyDelete
  20. sabar ye wawa.ada hikmahnya tu.Dia dah tentukan yang terbaik. Naila boleh manja2 lg. Nanti bila Naila dah ready jadi kakak, ada lah rezeki tu ;)

    ReplyDelete
  21. assalam

    sabar ye wawa.teringat dulu masa saya preggykan si anne time tu dh 4 bulan kandungan,suddenly saya spot ada bleeding macam dtg period tu.byk gak ah.tapi alhmadulillah allah masih panjangkan umur my baby.
    jgn byk bersedih,think positive ya.insyaallah pas ni mana tau sekali dpt kembar.:-)

    ReplyDelete
  22. sabar ye wa..insyaAllah pasti ade rezeki pasni..jaga diri bebaek..pantang betul2 tau..

    ReplyDelete
  23. Sabar yer wawa..insyaAllah ada rxki lain nnt..

    ReplyDelete
  24. kesian u. mungkin xde rezeki lg

    ReplyDelete
  25. kite baru je nk bc entry ni dengan nada sedih.tp xpulak sbb wa story cm leh gelak2 n buat lawak.hehehe.tabah betul wa ni.

    ReplyDelete
  26. salam sis..sabar byk2 ye..insyaAllah ade hikmah disebalik setiap yg terjadi..

    ni sy just nak share some info berkenaan blighted ovum..sbb saya pernah menghadapinya masa 1st pregnancy dulu..feel free tu read my entry :)

    http://deeyanaz.blogspot.com/2012/02/salam-semua.html

    ReplyDelete