Meh klik kejap~

Thursday, November 22, 2012

Annaila : Penyelesaian dalam kereta~ Bolehkah???


Bila Annaila makin mengganas dalam kereta, taknak duduk diam. Kalau menangis, melalak boleh diterima pakai lagi dan aku boleh buat-buat tak dengar walaupun aku cam, "Diamlah Naila, Mama nak drive ni."  Tapi kalau dia dah berjaya berdiri sendiri, huagghhhhhhh, sangat menakutkan hokey! Dengan aku drive sesorang, manual pulak kereta aku, mahu aku break emergency!

Tengok masa die kecik-kecik, baik je duk diam dalam tu. Aku baringkan dia, diam sampai la umah. Sekarang???Takde maknenyeeeee weyh. Tali tu die tarik sampai die boleh berdiri pastu die senyum kat aku. Mahu pengsan mama dia ni!! Dan dulu muka dia comel je aku rasa. Sekarang, comot!!

Dan aku pun mulalah pikir idea-idea merepek untuk anak aku si cenonet Annaila.

So aku duk pikir, macam mana nak drive balik. Aku rasa sebulan dua lepas ni, memang budak kecik tu makin mengganas. Aku terpikir nak beli childcare mat, letak kat Annaila kat balakang. Pasti die tergolek-golek bila mama nye buat corner maut. Kahkahkah. Agak bahaya di situ, tapi akan dipertimbangkan.



Dan satu lagi aku nak beli ni. Tapi bukan untuk dia. Untuk aku pakai. Supaya kalau dia melalak kat belakang, aku tak dengar. Hahahahaha. *tak payah la nak kejam sangat.*


Ok fine, apa nak buat eh? Sebab aku rasa tak boleh nak drive sorang pasni. Annaila dah banyak akal. Macam-macam kerja dia nak buat. Tu baru berdiri. Aku rasa kan kalau aku guna childcare mat tu pun, dia akan belajar memanjat kerusi kereta tu untuk kacau aku kat depan atau dia akan cari lubang-lubang yang membolehkan die masukkan kepala dia dan senyum menggoda kat aku. Korang tak rasa ke?? Ataupun dia g main-main kepala aku sampai aku stress drive dan last-last aku gado dengan dia. Aghhhhhh! Kenapa tiba-tiba aku stress bila pikir apa Annaila akan buat kat aku.????


24 comments:

  1. Childcare mat tu nampak menarik..tapi tu la..dapat imajin Naila berusaha carik lubang tuk kuarkan kepala dia. Nak main cak cak ngan Mama.Hehehe

    ReplyDelete
  2. nak beli car seat macam annaila...my dear eh..napa tak jumpa...how much dik??

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah my dear. beli tak sampai RM50 rasenye.

      Delete
  3. menarik..tapi takut nnt dia dah pandai2 bukak lock pintu dan tarik pembukak pintu kereta..lagi bahaya..haish..anak bila dah membesar dan melasak makin banyak cabaran rupanya..

    ReplyDelete
  4. babe, beli carset la, confirm tak boleh angkat badan, macam Aish punya boleh pakai dari newborn smpai besar, klu baby baringkan sikit carseat tu. Aish klu mengamuk angkat2 badan, kena ikat, confirm menangislah kau disitu..hahaha

    ReplyDelete
  5. semakin lasak naila skg yeh...adoii pening la mama dy....

    ReplyDelete
  6. so far daaliyaa tak pandai duduk n berdiri dengan sendiri lagi..so setakt nie bwk kereta boleh hendle lagi la...tp lepas nie jdi mcm wawa jgk la bila daaliyaa dh strt pandai berdiri n duduk sendiri... nnt susut la badan annaila bila dah lasak macam nie..tp xper still cute lg..

    ReplyDelete
  7. aktif la annaila ni.. bijak pun bijak..pandai plak die kluar dari benda tu, siap senyum ngan mama die plak tu.. hehehe...
    dhia kekecik dulu memula duk dlm bucket.. dah tak muat backet beli plak carseat.. alhamdulillah die ok..
    cume dalam carseat tu die tak mo pakai belt sampai atas, cume sampai pinggang jer..
    adwa pun sekarang duk dlm bucket..diam jer duk dlm tu tengok pemandangan luar..

    ReplyDelete
  8. bahaya la pandu camni...takde sesapa yg leh pegangkn dia ke?

    ReplyDelete
  9. dlu masa lin letak hafidh kat bby car seat, dia bntai menangis sekuat kuatnya dr puchong ke cheras... buntu... sekarang da serik nak drive sorang....

    ReplyDelete
  10. sama la situasi dgn ira..umairah xmau dok diam2...

    ReplyDelete
  11. mikha kalo naik keta buat bunyi vrom-vrom-vrom gitew..ala2 naik sport car padahal dia naik myvi jer. kalo mood baik dia senyap. kalo tak baik dia melompat2 sampai penyek adik dlm perut mama. hai...rasa mcm nak gari je tangan ngan kaki! hoh!

    ReplyDelete
  12. haih la.. kelakar la wawa nih.. cet buat skali selekoh maut tu. razin dh penah, ciknaa buat uturn, senget2 badan dia..keh3

    ReplyDelete
  13. Nak beli lah mcm car seat annaila tu...Nur Sakina skrg ni asik nak angkat badan dia...xpokus maknya nak memandu...

    ReplyDelete
  14. hahhaha nak tergolek2 ketawa baca artikel wawa berperang ngan naila hehehhe...hai cm ne rasanya bila baby sendiri besar cm naila eh...ganggu mommy tgh drive pastu buat aksi cute2...mahu x yer break emergency...weee :P

    ReplyDelete
  15. bertuah sangat naila nak duduk dalam tu. kalau iman, jangan harap la kan. tp xtau la..xpernah cuba lagi. kalau iman nak duduk dalam tu, ok jugak. senang la ummi nak panjang kaki jalan sana sini kalau babah outstation :)

    ReplyDelete
  16. Thanks dear kerana sudi singgah dan follow blog Fiza. Semoga persahabatan di alam maya kita berkekalan hendaknya. Hehe. Cute nyer naila. Best kan jadi ibu.

    ReplyDelete
  17. Kalau tau wa ada blog, lama dah follow =) rasa macam dah lost contact abes dgn kawan2 lama..

    ReplyDelete
  18. salam perkenalan...
    bahaya tu kalau dia berdiri waktu wawa drive..
    takut terjatuh jer...
    huhuhuhu...
    dah follow blog wawa...
    nanti follow blog lynn pula yer...

    ReplyDelete
  19. beli car seat, ikat dia ketat2 pehtu bagi menan banyak2 kat dia biar dia leka main, kalu boleh bagi iPad biar dia men game lumba kereta, biar dia rasa dia sama macam mama dia... hehe agak2 menjadi x?

    ReplyDelete