Meh klik kejap~

Friday, July 27, 2012

Annaila : Alah susu formula~?

camne nak mule kan cter ek...aku bukan reti nk susun ayat kemas2 n teratur...lantak la...asal korg paham, aku pun paham...lalala..:p

alkisah, bulan pose ni production susu makin slow mlow...mase pose pertama tu aku tktau ape silapnye smpai perah dapat 1 oz je...tk pernah kot dapat cenggitu...so aku bajet mayb tgh stress sbb kerje kot...abaikan...ari seterusnya production ok dah tp tk dapat cam biasa...selalu dapat 6oz utk sebelah, bile pose dapat la 4oz...klu due2 belah dapat 5 oz...*taktau la kenapa belah kiri sgt2 kurang kuantitinye...mmg dr dlu lg...* so klu dlu sekali pump aku boley dapat dlm 7 - 8oz, bile bulan pose die kurang dlm 2 - 3 oz...byk gak tu...tp aku cam relex je lg...smpai la 2 ari lepas, ebm kehabisan stok...ding~! mnde pertame aku fikir ape lg, susu formula lah...aku lak bace2 mommies pnye blog cam ramai gune susu s-26 gold tu...jd tanpe buang mase, g cari susu tu ngn en donut...600g RM60.00...peghhhh...gler mahal...tp utk naila tkpe la kan...pastu dah beli boleh plak bincang2 ngn en donut, da ade susu formula nti senang la kte nk kuar dating berdua...hahahaha...niat tk elok tu...

start semalam, aku bg ebm 5oz je kat umah mil...selebihnye, aku akan anta kul 10...sekali kul 10 tu la boss aku mntak aku buat itu ini...last2, tk dapat la nak lari kejap...phew~ dan bermula episod annaila minum susu formula...ptg tu dr pukul 3 sil ckp annaila mengamuk, menangis n takmo tdo....aku bajet kul 4.30 da boleh chow...sbb bulan pose ni opis aku boleh balik pukul 4 atau 4.30 ptg...sekali boss aku tahan aku...aduyaiiii...last2 kul 5 baru la boleh balik...sebaek la 5 mnt je dr opis ke umah mil...sampai2 cam biase ambil naila n sil ckp naila tk tdo n tak minum susu lg dr pukul 3...die duk ngamuk n takmo minum susu formula tu...pastu tok plak ckp, naila tdo tk lena, menangis pastu berak2....dgr tu terus la aku ckp 'kesiannye anak mama'....balik tu singgah umah mak aku dlu amik brg...smbil tu aku bg susu yg dah diperah...time tu aku perasan muke naila cam merah2...tp aku cam biase je sbb aku bajet die panas...tu yg naik ruam2 merah tu...pas dah minum susu baru aku balik..odw balik tu die tdo dalam kereta....

sampai umah, en donut tegur nape badan naila merah...aku pun ape lg, check la...merah sgt...terus cuak....search tenet, so aku rase naila ni alah dgn susu tepung tu...bayi yg alah dgn susu formula ni akan naik ruam merah yg gatal, cirit birit, sesak nafas, n aku lupe dah...hihi...boley search ye...:p  aku rase yg die duk nanges2 tak lena tdo tu sbb die gatal...pasal berak tu plak aku tak tau la die cirit birit ke hape...aku dgr semalam mcm tok ckp 2 kali berak n berak die cair...tk silap aku lah...ke aku salah dgr...hihi...;p  eh klu alah dgn susu formula kne tukar dgn susu berasaskan soya plak kan..?*hahaha...cam ade hati lg tu nk bg susu tepung..:p*  tp pg td en donut bace kat kotak s-26 gold tu cam ade soya2...so sbnrnye s-26 gold tu susu formula ke susu soya...kompius dah aku....

ok balik cter pasal badan merah2 tu, aku tktau nk buat ape...nk sapu ubat, ubat ape lak aku nak sapu...last2 aku bg susu cap gantung kat naila dgn harapan, kulit die kembali normal...smlm keje aku baring sebelah die je...dah die pun nk ngempeng aje...layan kan aje lah....pagi ni aku tgk, badan nye da ok...da boley senyum2...ok la tu kan...so susu s-26 tu aku rase nk jual kat sape2 yg berkenan...sape nak..??baru gune 3 scoop...

ari ni jugak, aku start bg ebm yg ckup kat umah mil...gigih tau tak nk ngepam ni...selalu aku pump pagi sblm g kerja n tgh hari je...balik tu tgk keadaan...kadang terus direct feed je...tu sbb la stok aku boleh abes...malas nau nk ngepam...start smlm, kat opis je 3 kali aku pump...balik keje tgh drive tu aku pump jugak...wey susah gler kot pump dlm kerete dgn aku drive lg, dgn kerete aku cap manual pnye...jd kne tukar2 gear...pegh gler susah...tp sbb naila tk boley minum susu formula, kne la usaha gigih cket...*baru berangan nak bg fm mase die da start makan nti...(T_T) *

dan pagi ni je, mase aku duk cbok ngepam sambil layan naila, tetbe aku lupe nk tekan break kat traffic light...maka tercium cket kerete cina depan aku...ala cium cket je...sbb bukan aku tekan minyak pun...kerete bergerak sndiri...hahaha...sebaek la tkde ape...tp sbb aku terkejut, susu pun terus takmo keluar...grrrrr...padahal time tu tgh mencurah2 susu keluar....geram tul~! *kerek ah cina td...bukan kerete mahal pownnnnnn~!*

alamak panjangnye entry...dah kbai...

muke merah2....

nak berkepit je smlm...taknak kne tnggal...

badan merah2....

belakang badan...eh kedut2 dah...:p

lelong2...600g baru gune 3 scop, nk let go RM35.00

20 comments:

  1. kecian... tukar la susu tu. tak comel da naila...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tukar ke susu mama nye je lah....mcm tak berani lg nak beli susu lain...huhu...

      Delete
  2. sian bile tgk bdn anak merah2.start pose susu dah makin kureng jugak.tp still gigih mengepam..same lah kite,cik b blah kiri ni kureng sket dr kanan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee...tu la...sy ni mmg da start lalang nk bg direct feed bile naila duk start gigit2 tu...tp bile die alah dgn fm, mmg tk boley jd lalang la...kne gigih mengepam blk n sabar je la klu si naila gigit...

      Delete
  3. alaaa...sedey nyer bace...wawa..minum air kosong banyak2 mase berbuke ngan sahur..lepas tu makan kurma banyak2 gak..insyaallah.. sebab naila tak mo fm..jadi wawa memang kene gigih sikit ar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mase bersahut tk boley nak telan air kosong...nak termuntah rase...tp mlm2 mmg minum byk gak sbb rase haus sgt...tp tkde la smpai 3 liter...1 liter je kot...tkpe nti try lg...:)

      Delete
  4. siannya naila...
    susu fm yg soybase...isomil...
    susu tu je yang baby boleh minum kalau alergic susu tepung...
    try la kan BF..dear..cuba buat power pumping mlm2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari ari tu nak buat pp memalam...tak terbuat2...tdo lena sgt memalam...skang wat pp pas bersahur je...tu pun tk smpai sejam...hihi...:p

      Delete
  5. aritu alya pun kena macam tu..
    pegi klinik, doc bg sample susu isomil..
    alhamdulillah, sesuai..tp dia liat sikit la nak minum..
    even susu bkn soya pn kalau tak desperate sgt, dia rela tahan tunggu ibu datang jemput..haila ank..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian kan bile die sanggup berlapa utk tnggu mamanye balik... Pasni nk try sample2 la...tkde la mbazir beli fm...

      Delete
  6. Replies
    1. kesian nye... better pg jumpe doc. biasa yg alahan susu lembu, sgt sesuai bg susu soya. cm isomil.razin penah minum isomil sebelum ni. [penah dengar isomil elok kalo bby alahan & kulit yg sensitip] tp berat takmo naik, tukar NAN..sesuai dah :)

      Delete
  7. Ayra dulu minum enfalac, tapi baru-baru ni tukar s-26 gold.. sebab nak murah sikit, hihi. so far okay la dia minum sebab berak pun takde keras tetiap hari.. tapi s-26 memang macam panas sikit, ada anak jiran minum pun naik ruam merah2.. huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ni bace nurul pnye entry la bg ayra s-26 gold, terus terpengaruh...lalala...:p

      Delete
  8. The Ageless Jamie Moyer

    Feel fгee to surf tο my ρagе car accident lawyer philadelphia
    my website :: truck accident lawyer pennsylvania

    ReplyDelete
  9. It is іmportant and еxplain why I contaсteԁ 4 attοгneyѕ,
    staff and security fοrceѕ anԁ lοyalists.
    The after-effесts оf an aсcіԁent the сіty, аnԁ inѕtall it іn.


    Alsο νiѕit my pаge - Look At This
    my web page - Browse Around These Guys

    ReplyDelete
  10. At leаst 20" customers who are eager to take care of complicated processes related to the NYT imes called on Blagojevich to resign. Nunslaughter kicks things off and not political enemies, and became the center of this 4-part article. If Christians were to lose.

    Look at my website: bluehorizonvc.com/
    Stop by my weblog : Home Page

    ReplyDelete
  11. important site

    Here is my web blog - search engine marketing for lawyers
    Here is my page ; lawyer leads

    ReplyDelete
  12. Discover More

    Visit my web site: houses foreclosure
    Stop by my web page : bankrupty law

    ReplyDelete