Meh klik kejap~

Sunday, April 29, 2012

Set Bersalin NR best..??

ari ni genap la 29 hari aku pakai set besalin Nona Roguy tu...heh~!best tak...oh mst la best kan...mahal...tak best pun aku ckp best...bhahaha...

Phytonatal - byk lg kot..sbb aku start makan hari ke-3...tu pun sebijik...kunun mengaku diri ini takde sembelit2...sekali seminggu tak berak2...bile search2 tenet, rupenye sape yg susah berak kne makan 3-4 bijik sehari...ok la, baru la mgedik makan 3 bijik terus...esoknye terus terberak...sape yg beranak normal n jahit2 kat bawah mst seriau kan nk berak...wuwuwu..same lah ngn aku...tp sebaek la najis tu da bertukar jd lembut...maka tiada kesakitan n keseriuan di situ...heh~!promote nmpak....2 hari lepas, aku skip 2 ari sbb terlupe...2 ari gak la aku tk berak...ptg smlm dgn rase malas, aku telan gak 3 biji pil tu, pg td dapat berak da...hik3...citer pasal berak plk kan...eh mst la...da fungsi utama phyonatal ni melawaskn pembuangan air besar~ lg satu, phtonatal ni boley mengurangkan berat badan...yeke..??ni aku tktau kesasihannye...berat skang pun aku taktau berape...tp meh la aku tepek cket gmbar...lalala..:p

hari ke-28 pas bersalin....

Akar herbanika - ni buat minum2...ade 10 uncang tp tak abes2...aku rase baru abes 5 uncang je kot...hahaha...nmpak sgt malas nk buat...eh ke sbb tak sedap, tu yg takmo minum..??tak2...rase die bg aku ok...takde la meloyakan sgt mcm jus mengkudu yg mak aku buat...kembang kempis hidung aku minum jus mengkudu tu...memule dlu semangat la kan minum...smpai bawak g hospital mase bersalin ari tu...pastu da msuk uncang ke-3 da mule ade perasaan lemau nak bancuh...aku kan pemalas...hahaha...pastu tetbe rase mcm susu badan kurang...mule lah cuak...baru la duk terkedek2 balik minum air tu...org kate boley bykkan susu...ntah...aku pun tktau...tp pas aku minum, susu cam memancut balik la bile Annaila isap...ke psiko je sbnrnye...??hihi...skang da 3 ari skip minum...alasan..??sbb kemalasan kembali datang...:p eh satu uncang tu aku buat 3 kali sehari selama 3 ari berturut2...tp masuk ari ke-3, rase die cam tak kaw sgt...kureng sedap cket...klu memule bancuh tu, pekat...sedap cket nk minum...lg air ni boley kurangkan bau darah nifas...aku setuju bab ni...sbb bile aku skip minum tu, aku rase nifas aku bau busuk cam bangkai...yaks~!eh korg pnye nifas bau tak camtu..ke aku je yg pelik...hihi...bile minum balik, baru la kurang bau die n skang aku rase da tk bau lgsg kot...kot je la...:p

Minyak herbanika - ari ni da abes...ding~!hihi..semangat aku pakai dr ari pertama aku bersalin...mase kat hospital tu, aku bawak minyak ni...org kate sapu kat badan n kepala...tp aku tk buat plak...aku juz letak kat pad je...berangin je...macam pakai pad herba...best~!pastu bile kat umah, aku sapu minyak tu kat perut, celah peha ngn montot sblm pakai krim barut pas mandi...org kate boley ilangkan itam2 n parut selulit...aku kate plak, mmg nmpk kurang cket...tp taktau la kurang sbb minyak tu ke, atau sabun selulit yg aku beli tu ke atau mmg hormon aku da start nak normal...no komen...da abes minyak ni kene pakai krim2 yg panas2 tu plak la kat perut...alamak, mst aku malas klu panas2 ni...adeh~!

Krim barut - ni aku pakai pas sapu minyak herbanika kat perut, celah peha n montot...krim ni pun nk abes dah...mayb boley tahan dlm 2 minggu lg kot..??pas pakai krim ni baru lah aku duk lilit2 badan aku ni ngn bengkung...hiks~!kesan nye perut jadi kempis..errr, bagi aku mmg perut aku da kempis betul skang...n aku perasan yg lembik2 kat perut tu pun makin kurang...lembik lg, tp tk selembik mule2 dlu...mgkin combination antara krim dan bengkung...??mungkin lah...

Herbanika lulur - lulur ni best!bile pakai panas je badan...tp kan aku baru lulur 5 kali...yelah da ade anak ni susah nak mandi berjam2...aku mandi skang ni pun mak aku duk bising ckp aku mandi lama...hihi...sbnr care pakai lulur ni kne sejam pastu baru mandi...dah klu aku buat camtu, tetbe Annaila melalak nk susu da satu hal plak...mnde tu da la panas...kne kat budak kecik tu, mau melalak tak sudah2...takpe pas da abes pantang nti n duduk umah sndiri, bg en donut jage si budak kecik itu, aku lulur puas2...hihi..

Uncang cuci - ni lg satu aku malas nak buat...haha...mnde ni ade 10 uncang gak...tp aku baru pakai..??ntah...pakai nye cebok kat tutttt...memule je excited pakai segale bagai...pas seminggu pantang, errrrr..mule lah skip sane skip sini...nampak sgt lalang...tp akan ku abeskan jugak nona roguy tu...pas abes pantang pun takpe...haih~!mahal tu...takmo ade pembaziran...takmo...takmo...

Bengkung & Stoking - ni bukan produk NR...bengkung ni mmg aku rajin pakai...kecuali malam2 klu da panas sgt ade lah aku bukak...tp jarang sgt lah aku tak pakai...stoking lak da seminggu aku skip pakai...smpai mak aku tegur...mak aku tegur, aku senyum je...hihi...ntah mane aku campak stoking, aku pun taktau...

aku bajet anak ke-2 nti nak gune produk set bersalin amway plak...mcm best je...mcm je lah...eh Annaila tak smpai sebulan da fikir anak ke-2...hihihi...

eh nak tau ukuran aku skang...??
Pinggang - 29" (mse 40wks - 34")
Pinggul - 40" (mse 40wks - 44")
ade 2" lg nak kurang...phew~!

dah tu je review aku pasal NR n cket2 hal pasal pantang...set bersalin korg ok tak...??


Nak beli set bersalin NR boleh beli kat Mum Naila Collection. RM290.00 termasuk post~

11 comments:

  1. wow...cantiknye cik wawa skrg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. berkat NR...eh yeke..??hihi..newey thanx..:)

      Delete
  2. i pon beli NR gak....mmg byk sgt dah review tentang kebaikan NR ni, memang tak was2 lagi....hehe...i pon mcm u gak, jenis pemalas....entah buat ke tak nanti, taktau la....haha

    btw i nak tanya, Phytonatal tu okey ek makan kalau kita breastfeed baby? baby takde masalah pape ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee...sebaek i tk beli jamu mak dara...mst tak termakan pil2 yg byk tu...:p

      wat mase ni ok je makan pil tu..org ckp ley bykkan susu...tp tktau betul ke tak...i perasan baby pun kuat poo poo n kentut klu makan tu...cuma klu poo poo tu jd cirit, juz kurangkn bil pil...ni org yg jual ckp la...i follow je..wat mase skang bby i takde masalah...:)

      Delete
  3. ok mcm nak kene beli gak NR ni..sempat lg kan?? jeles org dah kurus semula....harap2 nnt kite pun nak kurus balikkk...

    ReplyDelete
  4. sekejap jer wawa dah slim balik ek.. cam anak dare..hehehe...

    dulu mase first baby pakai set bersalin amway...sembelit tetap ade...sangat seksa..sampai nangis2 dlm jamban..huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa...yeke..??sbb ade org ckp amway ni pun bagus gak...tp sbb da terbeli NR, mcm mengedip gak la tgk set amway ni...die pnye produk kan byk...murah lak tu...tp klu sembelit tk ilang, takmo la gune...ank ke-2 n seterusnye, nk gune NR je lah...sembelit mase pas bersalin mmg sekse...phew~!

      Delete
  5. cheyan n ikin: jom kurus same2 semule...boley punyee..weheee~

    ReplyDelete
  6. menarik.. harap tak sia2 beli.. hihi :)

    ReplyDelete
  7. dear...beli dekat mne..nk beli jgk tapi takut terbeli yg mhal..nanti email sy taw (ayunni@tganu.uitm.edu.my)

    ReplyDelete