Meh klik kejap~

Friday, April 6, 2012

Proses menyeluk dan Labor room~!

9.00 pm - Dah bertukar dr seluar ke kain batik dan bersiap sedia baring utk di seluk...terfikir camne la rase di seluk ni ek...hihi..mood: debar2...memule doc lelaki cina muda datang wat interview cket tnye pukul berape turun tanda sambil tekan2 perut aku...tetbe doc perempuan dtg n ckp ari ni die tak wat seluk lg..so die yg akan seluk aku...huh..syukur gler...mase doc nk seluk tu aku cam kepit2 sbb malu...hahaha...perasaan kne seluk sakit cket la tp boley tahan lg...n yg best nye die ckp da bkk 4cm...so die ckp boley tnggu kat luar same en suami...tp klu nak stay dlm tu pun ok...aku takmo...baik aku keluar sembang2 ngn en donut dr duk sorg2...

9.30 pm - Keluar dari bilik seluk2 tu tnggu kat ruang menunggu same en donut...time ni baru lah call family cakap aku da ade kat hospital...haha..kejam..??tak la..aku takmo risau kan dorg n tanak kecoh lebih2 takut doc kate "jalan lambat lg bukak..." haaa..cemane...??so biar lah da btul2 cnfirm aku kne tahan, baru call family...time ni ley sembang2 ngn en donut lg...senyum2 amek gmbar...hihi...kenangan tu...:p




10.30 pm - Da rase tak selese...pinggang rase cam nk putus...berpeluh2...nak sembang ngn en donut pun tkde mood...rase nk baring je...so ckp ngn en donut nak masuk bilik td nk baring2...masuk dlm bilik tu ckp ngn nurse nk baring sbb tak larat...da dapat baring rase cam lega cket...tp sakit makin kuat...bile doc dtg, aku terus tnye ade ubat tahan sakit tak...doc ckp dorg akan bg mase kat labor room...phew~! mase ni boley tahan lg sakit tp sbb da terpengaruh ngn blog2 mommies yg amek ubat tahan sakit...so nak jgk la kan...hihi...mase ni doc nk seluk lg, aku lak cam tanak die buat sbb lg sekali aku ngn konfiden nye rase mst still 4cm lg...tp doc yg baik  tu ckp dgn lembut, "org lain2 dik...ade org cepat...ade org lambat...walaupun ank 1st..." ok aku pun layan kan aje...mase seluk kali ke-2, tetbe doc tu ckp, "haaa kan sy da ckp lain..awk cepat jgk bkk...skang da 6cm.." ok time ni aku ley senyum2 lg ngn doc tu...hihi...

11.15 pm - Sakit gila smpai mgigil2...tp aku tahan n tak meraung..menanges pun tak~!kuat kan...hahaha...sbb lg sekali aku ngn konfiden ckp' "relex wa...ni baru sakit yg kedua...da bkk full nti mst lg sakit..." so aku tahan time sakit tu dtg...bile sakit je aku pgg besi katil kuat2 tp badan mmg mgigil lah...sebaek la sorg nurse ni nmpak aku mgigil..die dtg n tnye da sakit sgt ke...aku angguk...die tnye last doc check berape cm, aku jwb 6cm...so nurse tu suruh aku sabar n byk2 bzikir sbb selalu anak 1st lmbat...aku angguk je time ni...die ckp lg, klu sakit nk beranak ade rase mcm nk terberak...time ni aku tkde la rase nk berak cume rase cam bawah aku menguncup2 dgn laju...mase tu nurse tu bg loceng kat aku suruh pnggil klu sakit sgt...tk smpai 5 mnt, aku tekan loceng...bajet nk suruh dorg bg aku ubat tahan sakit...sekali doc nak seluk lg...ok fine..pasrah~!tetbe je doc jerit "full!!full!!" aku yg tgh sakit tu terus, "haaa...nk beranak da ke...??"

11.30 pm - mase doc jerit je full, dorg terus tolak katil lelaju g ke labor room...mase tu aku dgr dorg suruh pnggil en donut aku...smpai labor room, tk smpai beberape saat, terus ketuban aku pecah dgn sndiri...tk sempat doc nk pecahkan...hihi...aku terase ade air panas mengalir laju je...time tu bawah aku mmg terase menguncup2...serius aku tk rase mcm org lain rase nk berak...bile sume da kerumun aku, en donut pun ade kat sebelah maka bermula lah sesi peneranan aku...ape rase...??rase bawah menguncup dgn maha hebat...bile nurse suruh teran, aku teran...tktau la berape kali aku teran...yg pasti bontot aku terangkat2...bile nurse ckp jgn angkat, baru aku tk angkat...pastu bile sakit dtg, aku lupe...maka terangkat lg bontot...yelah, 1st experience mane la tau angkat bontot tu camne...aku ingat angkat smpai tk cecah tilam..hahaha...en donut plak bg semangat kat sebelah, tp serius aku tk dgr lgsg ape en donut ckp...die usap2 kepala aku pun aku tk ingat...mase tu aku pk nk keluarkan cepat2 je baby ni...mase kepala bby nk keluar mmg terase mcm ade sumthing yg besar tersekat kat bawah tu...so teran lg sekali, terus meluncur laju je...perasaan mase tu, phew gler lega...so baby keluar pd pukul 11.44 pm...kire proses bersalin tk smpai 15mnt dan aku tak berkampung di hosp menahan sakit berjam2...dan lg satu, aku tak amek mane2 ubat tahan sakit ke hape sblm bersalin...Alhamdulillah...

next entry, proses selepas bersalin...ewwww~!

bersame daddy~!

11 comments:

  1. Good job Wawa.. hahaha tekun ni baca.. Ok2, xsbr baca sambung, bab jahit menjahit plak. haha Harap2 Hana pun senang macam Wawa gak. Eh, btw, nak tnya before bersalin tu Wawa ada minum air selusuh tak?

    ReplyDelete
  2. bila bc psl cite u nie ase cam semangat nk bslin sb cam pk "wah xsakit pn bslin rupanya"..tapi bla bc entry yg lain kecut2 sume yg ada ats bwh sb pkirkan kesakitan tue..
    Tapi apapun alhamdulillah wawa da lps,ai lak tgh tgu turn skrg nie..harap2 dipermudahkan sumenya..Selamat berpantang ye,cpt smbung story mory psl kna jhit n etc la..:-)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulilah wawa...senang wawa bersalin...saket pn xlame...excited la plak bile kite bace ni...:)

    ReplyDelete
  4. alhamdullillah...selamat semuanya... ok next entry pulak... ^_^

    ReplyDelete
  5. Congrat's mommy.
    Alhamdulillah semua selamat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah wa..
      bestnye..senang je.. Alhamdulillah..
      betul kata orang.. bersalin ni rezeki masing2..
      anyway, selamat menjaga bby ye.. :)
      nnt share2 pasal bby le pulak.. heeee

      Delete
  6. wawa...seluk tue ok kan...yg penting bersedia...ahaha...

    ReplyDelete
  7. fuhhh.. senang nye pembukaan jalan mommy wawa ni.. suke3!
    tula kan, Allah mudahkan wawa even lmbt cket baby keluar..tp mudah.. syok!!

    ReplyDelete
  8. alhaldulillah....perjalanan baby dipermudahkanNYA....

    ReplyDelete