Meh klik kejap~

Friday, April 6, 2012

Bermulanya contraction~

1 April 2012: 
< ini bukan April Fool pnye entry~!>

12.00 am - Balik dr umah parent, mandi2 sbb tk selese badan...mase nk mandi tetbe nmpak pantiliner ade kaler oren...tenung lelame sbb nak tau darah ke hape...tp bile ingt cter org lain kate kaler coklat, ok abaikan...mandi2 cam biasa...

5.30 am - Start terbangun sbb perut rase tak selesa...g toilet sbb nak terkucil jgk...perut tu cam abaikan sbb dlm mnggu tu badan mmg tk selese bile bangun tdo...

7.30 am - Perut tk selese balik...still abaikan...sakit perut tu tktau nak cakp cmne...nak kate sakit perut nak berak, aku tk rase plak camtu...nak kate sakit senggugut, aku da lupe ape rase sakit senggugut...betul~!hahaha...

11.00 am - Gi toilet sbb nak terkucil tetbe 'ding~!!', ade sekelompok darah tp kaler coklat mcm darah last2 period...ok time tu cam tersenyum sbb da turun tanda...akhirnya penantian berakhir...tp still was2...pnggil en donut ckp pasal tanda tu...dan en donut muke relex gler ckp "Alhamdulillah..." selalu die la org plg cuak...mungkin sbb byk kali aku kne contraction main2...hahaha...:p

12.30 pm - Ajak en donut jalan2 kat Alamanda...takmo g hospital sbb takut kne halau...hahaha...sblm g Alamanda, singgah beli air kelapa dlu...konon2 nak senang beranak la...sampai Alamanda, g cari makan dlu...teringin nak makan Pizza Hut...makan pizza dlm keadaan tk selese sbb sakit perut tu dlm 5 - 10mnt camtu...tp leh control lg sakit tu...pas makan ajak jalan2 dalam Parkson...

muke bahagia lg menahan sakit..haha..

4.00 pm - Aku takmo balik lg...en donut tetbe ajak tgk wayang...tp mase tu takde mood nak tgk wayang + takut tetbe ketuban pecah...hihi...then en donut ajak g mines, die nak potong rambut...so ktorg pun menuju ke mines...mase tu rase perut da makin sakit, tp still boley control lg...smpai mines n dapat parking, en donut kesian plak tgk aku sbb da nmpak cam sakit sgt kot...aku lak cam serba salah da time tu...ye lah...da smpai n bukan main susah dpt parking tetbe nak balik plak kan...sebaek en donut berkeras gak nak bawak aku balik...so ktorg gi mines utk cari parking, turun kerete utk bayar parking pastu balik...hahaha...sebaek la parking tu tkyah bayar...phew~!

5.30 pm - Smpai umah n en donut penat smpai tertdo..aku nak join sekali tp sakit perut lak kan...so mampu terkebil2 je...tanak kejut en donut sbb nak bg die rest puas2...mane tau mlm tu aku nk beranak, at least die ade energy utk tnggu aku...hahaha...

6.30 pm - Perut makin sakit, aku mandi ngn air panas konon nak bg rase sakit tu kurang...tp tak kurang2 gak...mase sakit tu aku byk mbongkok nk kurangkan sakit...tp tkde rase kurang pun sbnr nye...psiko je lbeh...hiks~!mase tu da stat nanges..meleleh 2 - 3 titik je lah...tkde la smpai meraung2...

8.00 pm - Gerak ke Hosp Serdang n smpai sane dlm kul 8.30 kot (cari2 parking sbb tkley parking kat tmpat kecemasan...jauh kot nak menapak..) time ni terase cam nak balik umah sbb takut kne halau...mase tu aku konfiden gler ckp "mst baru bkk 1 cm.." hahaha...so smpai daftar n terus nak wat VE...phew~!time ni aku pakai seluar...so nurse suruh pakai kain batik...en donut pun terpakse berpatah balik ke parking utk amek kain batik...kain batik je ye...bukan beg2 baby...sbb aku konfiden gler kate yg aku akan di suruh balik umah semule dan dtg bile da betul2 sakit...

nti aku sambung part utk seluk2 dan pengalaman dlm labor room...sabor no...juz nk share cket nape aku takmo g hosp awal2 walaupun da turun tanda...

dlm buku 'Diari Hamil', lepas turun darah akan amek mase 12 - 14 jam sblm bersalin...kdg amek mase smpai 1 - 2 hari...lg aku rajin bace blog org n siap wat kiraan bile die turun darah, bile dorg stat sakit, n berape lame tempoh dorg tahan sakit sblm beranak...so aku start kire dr pukul 11.00 am n bajet akan bersalin 2 April...jadi aku takmo amek risiko g hosp awal2...

aku ajak jalan2 sbb tanak duk umah...klu duk umah, mst mase berjalan sgt2 slow n mst kne layan sakit...at least bile keluar, aku dpt cuci mata, makan best2 n masa pun terase cepat cket...hihi...aku rase lah...:p 

ok dah...nti aku sambung cter balik..insyaAllah ari ni jgk~!harap2 Annaila tk byk meragam hari ni...:)





5 comments:

  1. Wah, tabahnya Wawa. Siap leh control lagi sakit tu. Harap Hana pun kuat mcm Wawa nanti. Ok, Hana tggu nak tau sambungannya. teheee

    ReplyDelete
  2. best baca entry ni...xsabar nk tgu sambungannye...heheheh..eniwey tahniah wawa....:)

    ReplyDelete
  3. wah.... x sabarnya nak tunggu cita abis...suka baca kisah org nak bersalin ni w/pon kisah sendiri x penah pon cita..kihkihkih

    ReplyDelete
  4. haaaa x sabar nak tunggu citer habis sbb i pun plan nak bersalin kat hosp serdang. hihi

    ReplyDelete