Meh klik kejap~

Thursday, April 19, 2012

Checkup kuning di Hosp Serdang~

smlm Annaila ke Hosp Serdang...smpai sane agak lewat cket la dlm kul 10.30 pg...so baru je masuk simpang ke 'Hosp Serdang', tgk ya ampun byk nyer kereta...parking smpai kat luar2...ok aku mampu pok pek pok pek je la ngn en donut...hiks~!pok pek sbb mengenangkan dlu mase aku bersalin tkde la ramai camtu..yelah, dah ko smpai malam, mmg ler tk ramai org...parking pun senang je...lalala..:p **ok merepek sudeh**

en donut hnye turunkan aku kat lobi n die g cari parking...tnggu punye tnggu kat lobi, sempatlah jgk nengok drama melayu antara bapak dan anak nanges2 kat lobi tu...tp takley tgk lelame, sbb bapaknye da ternampak aku usha dorg nti dorg segan plak...hihi...ok tak patut gelak...itu cter cdeh...

smpai je en donut, ktorg pun g la cari bilik pr******...ok aku tk ingat ape name nye...sbb aku bukan doc ataupun nurse...humangai...bilik nye jauh bangat...penat la aku menapak...sebaek la luke bawah tu da kurang cket sakitnye...heeee...:) smpai bilik tu, tgk ramai gler org~!da la bising sbb budak2 ramai kan...aku rase cam nak jerit kat budak2 tu ckp 'diam boley tak...????' tp tak patut la kan...da itu mmg tmpat bebudak n Annaila dapat mulut je nti, bising nye camtu lah nti...ok aku la yg pengsan dgr suare die nti...

tnggu punye tnggu n smpai turn Annaila...ktorg kne g bilik rawatan utk amek darah Annaila...tp ktorg ingat amek darah je mcm kat kk tu...rupenye nak amek urine jgk...ok ape ke jadahnye nk amek urine baby kan...aku da mcm 50-50 time tu...tnye la nurse tu n nurse ckp prosedur kat cni menyeluruh cket..bukan nak check kuning je, tp nk check mnde2 lain..**tk ingat ape nurse ckp** amek urine utk check ginjal die ok ke tak...tu je aku ingat...camne nak amek urine baby..??care die, cucuk kat bawah pusat die utk tarik urine Annaila...n nurse ckp proses tu sakit jd Annaila kene di beri susu..klu tk minum susu, nti dorg cucuk tp tkde kencing, so terpakse cucuk utk kali ke-2...so aku pun gigih la bg die susu sblm dicucuk...

bile Annaila da kenyang, terus bagi kat nurse n doc dlm bilik tu...parent takley tgk prosedur tu...ok bagus lah sbb aku tkyah tgk mnde2 tu sume...nti aku tk smpai hati n seriau..dlm 5 mnt camtu, Annaila di bawak keluar mase tu tgk basah2 mata die sbb nanges..n part tk best nye nurse tu ckp Annaila da kencing so tak dapat amek urine...so kene nyusukan die lg dlm 15mnt...errrr...apekah~!! ok aku layankan aje bg Annaila susu...mase nyusu tu tgk mata Annaila basah2 smbil die tersedu2, tetbe je aku cam rase sumthing n tetbe je air mate aku meleleh...mase tu aku ckp, 'kesian Annaila...mst sakit sgt sbb kali ke-2 tgk mata die basah sbb nanges n pestime gk la nengok die tersedu2 camtu...mst sakit sgt prosedur tu...pastu ternampak lak tangan die berkapas tanda di cucuk...teringat plak ade 8 tabung uji dlm bilik tu...mst byk darah yg dorg amek...lg laju air mata aku keluar...' **oh aku da jadi ibu rupenye...tak pernah aku nk feeling2 cenggini..wuwuwu~!!**

bile da settle bg Annaila susu, pass balik kat nurse n doc...mase ni terase cam nk bawak lari balik pun ade...hihi..tp sabarkan je lah diri ni...pas 5 mnt, Annaila keluar balik n nurse ckp result utk kuning akan dibgtau by call ari tu jgk n klu bacaan kuning die lebih 300 kne admit kat wad lah...klu kurang, dorg takkan call...n result2 lain, akan dibgtau next appointment (26.04.2012)...n ktorg pun boley balik n tnggu je pihak hosp call...Alhamdulillah, tkde panggilan dr hosp smlm...phewww~!

klu ikut en donut n aku, tkmo dah g hosp utk next checkup nti...tp pg td en donut call mama nye cter pasal Annaila, mama kate prosedur mmg cenggitu n ank kawan die kne kuning yg berterusan, lepas 40 hari anak die meninggal...ok itu mmg menakutkan...

dah tu je cter utk Annaila kesayangan kami...moge Annaila cepat sembuh~!muahh~!

4 comments:

  1. pengalaman kita sama. dan dihospital yang sama... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut kan prosedur camtu...rase nk bawak lari je anak..hiks~

      Delete
  2. wah...arissa dulu tak pernah check urine...huhu..mungkin bukan ke hospital kot...btw, kami doakan semoga Annaila cepat sembuh.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu kat kk, die amek darah takde la byk sgt...n sy ley gelak2 lg tgk annaila nanges...heee..tak patut tul mommy ni...

      Delete