Meh klik kejap~

Sunday, April 8, 2012

Proses selepas bersalin~!

errr...terlambat hupdate sbb aku kne demam + batuk + selsema cket...ok sambung cter proses pas bersalin...
*
*
*
bile baby da selamat keluar, en donut kiss2 muke aku ckp ank kami da keluar, time ni aku cam tkde perasaan lg...hahaha...sakit beranak tu kuat lg kot n aku still terkejut...mase aku tgh blur2 sempat lah dgr en donut tnye knape masukkan tiub dalam mulut baby tu...pastu nurse tu jawab nak keluarkan air dan lendir2...baby menangis..??ntah...sumpah aku lupe...hahaha...yg pasti, bile nurse tu letak baby atas badan aku, baby tu tak nangis tp mata die duk terkebil2 je...comel~!tp aku pandang cam tkde perasaan...hihi...mase tu aku dgr nurse suruh en donut azankan baby tu atas badan aku...eh dorg letak atas badan aku tu, dorg tarik baju dan bra tau smpai atas...kire baby tu betul2 atas breast aku...kire dlm labor room tu mcm kne telanjangkan...hahaha..mase tu tk pk malu dah...lantak korg lah...


ntah bile en donut dan baby keluar, aku tk ingat...mmg blur gler time tu...yg aku ingat dorg nak keluarkan uri...rase die mcm kne seluk jgk...tp tk berape nk sakit sgt...mungkin sakit bersalin tu lg kuat...da keluarkan uri, dorg tnjuk uri tu kat aku...aku pandang n terdetik kat hati, "uiks besar gak uri ni..." pastu die simpan dlm kain/kertas kaler ijau...owh mase nk tarik uri tu keluar, nurse tu ade mntak aku batuk2 dan berdehem....motif..??aku tktau...tempoh keluarkan uri dlm 5 mnt kot...


pas settle keluarkan uri, dorg keluarkan darah beku lak...mase ni sakit gler...bukan nak takutkn korg, tp serius sakit...aku rase dorg seluk tangan dorg dlm2 n korek cari darah beku...dorg korek smpai bersih n takde sisa2 darah beku kat bawah tu...gler ko...klu tangan org tu besar, mau meraung...hiks~!n nak keluarkan darah beku tu aku rase adelah dlm 15mnt ke 20mnt...lame kan...huaa~!!


pas settle keluarkan darah beku, proses jahit menjahit...time ni aku tnye nurse tu proses jahit tu lame ke tak...n nurse tu jawab lameeee....woooo...cuak~! so nurse biuskan bawah tu dlu...pastu baru jahit...tak sakit tp rase la bawah korg ditebuk jarum n ditarik benang tu...ngeri tak..ngeri tak...??hahaha...korg rase lah sndiri nti camne...tp yg jahitan plg last tu rase ngilu cket mcm tkde bius pun ade...tp boley tahan pnye sbb mase ni korg mst pk, sakit td lg sakit...ini setakat kne cubit2 manje je...hihi...pas settle menjahit, sorg doc akan dtg check jahitan dan tgk ade darah beku tak tertinggal kat dlm....perfect~!aku suke walaupun gov...:)


ok proses pas bersalin settle dlm pukul 1.15...sejam lbeh...yg lame nye tang menjahit tu...phew~!bile da settle semua, tetbe je en donut dan baby da ade kat sebelah aku..magic kan...aku lupe ingatan bile dorg masuk...sedar2 aku da sembang2 ngn en donut smbil tgk anak aku...


nurse yg uruskan aku tu la yg ajar aku cara nyusukan baby...die letakkan baby kat pangkuan aku dan hala kan nipple ke mulut baby...n tetbe je baby pandai isap...aku pun taktau ade ke tak susu nye...tp nurse tu suruh aku bg je...jgn ckp tkde susu dan nurse tu nasihat la pape yg patut pasal nyusukan baby....


lg satu, sblm aku balik, doc check kat bawah lg sekali utk pastikan jahitan ok dan takde darah2 beku yg tertinggal..kire kne korek lg lah...seriau~!haha...tp pape pun, sgt2 puas ati ngn layanan doc n nurses kat hosp serdang...sgt baik dan sgt2 prihatin...**klu aku bersalin kat kpmc, tktau la dpt layanan sebaik camni ataupun tak...**


yg penting kne dgr je ape doc n nurse tu ckp...jgn lawan...dorg tau ape dorg buat...smpai nurse yg uruskan aku bersalin tu memule pnggil aku puan, pastu adik, n last sekali syg...korg tk rase dihargai ke klu dilayan camtu...hihi...**memule nurse tu garang gak ngn aku, tp aku ckp baik2 ngn die, terus jd baik dan lembut ngn aku...**
*
*
*
**errr...wad penuh, jd aku kne tdo kat labor room...tp best sbb en donut dpt tdo sekali ngn aku dan bilik tk kongsi ngn mane2 org dan ade toilet jgk kat dlm labor room tu...kire da mcm 1st class punye bilik la...stay kat labor room smpai esok arinye pukul 4.30pm dan baru dipindahkan ke bilik transit...tu pun kejap n kul 7.30 pm aku da keluar dr hosp...:) kos bersalin...??RM 23.00...aku ngn en donut bukan keje gov...murahkan...??hihi...


ok sekian utk cerite bersalin aku...:)

6 comments:

  1. waaaa....yg 2nd nant nak normal jugak la!!!...hehe...blh tak???...yg first ni pon br abis pantang...tu pon czer...mmg syok bl dpt layanan best ni kan...hospital gov skang mmg da mantop ...takyah la sebok2 g private....hikhik

    ReplyDelete
  2. waa mcm best je bersalin kat hosp serdang tu ehehe.. huh lagi bes kena jahit tak sakit. saya haritu sakit wooo.. dia x bius. dia spray jek huhu

    ReplyDelete
  3. haha seronok baca (read: ngeri pun ada) journey of giving birth Wawa. Alhamdulillah, everything going smoothkn. Harap2 Hana pun dpt layanan yg mcm Wawa bla bersalin kt Hospital Serdang nanti.

    ReplyDelete
  4. ngerinye dengar..ika xde pengalaman mcm ni..hehe..

    ReplyDelete
  5. fuh...tkt je dgr cite wawa ni..
    tp tu la pengalaman kn..
    selamat berpantang bersama bayi yg comel..
    tahniah buat wawa dan suami

    ReplyDelete
  6. fuhh...detail wawa cite! semangat sy bace..~ ;)

    ReplyDelete