Meh klik kejap~

Monday, April 16, 2012

Kembung perut...kesian Annaila~!

dua hari lepas Annaila kene kembung perut...keje nye asek la melalak je...aku ingat sbb ktorg bawak die keluar malam...bukan bawak keluar sesaje, tp ktorg bawak Annaila g KK Bangi utk check kuning...pas g KK ktorg singgah umah mertua aku jap..so pok pek pok pek, makan2, ktorg pun balik la umah dlm kul 10.30 mlm...balik tu je Annaila terus meragam...aku da cuak sbb org ckp baby tkley keluar malam mase umur die mcm tu...nti kne 'tegur'..huhu...en donut pun bace la Quran, aku lak suap sesudu air zam2 kat die...tp tak jalan...huhu...last dlm kul 2.30 pg, baru Annaila tertdo...tp baru 5 mnt, tetbe Annaila muak susu dgn byk nye...bukan cket2..tp mcm org muntah bersembur...aku da cuak..rase nak menangis bile tgk die camtu...n badan die terus lemah n tertdo pas muntah tu...aku tukar2 baju die n tukar tilam baru utk die...

dlm 5.30 pg tu, aku terbangun sbb Annaila cam berbunyik cket...biase lah nak susu lah tu...aku bangun tetbe rase badan Annaila panas sgt...ok cuak sbb takut die demam...aku terus amek tisu basah lap2 kat muke n badan die...mse tu badan die lemah lg...bg susu, die tdo balik...pg esok nye aku terus bgtau mak aku keadaan Annaila cemane...mak aku pun da cuak...tp pg tu Annaila da ok cket...pastu bapak aku check, ckp Annaila kene kembung...mase tu bapak aku tepuk2 perut Annaila, dgr gak la bunyi 'pung..pung..' bapak aku ckp aku salah makan...bile cari2 ape aku makan, ok rase2 nye sbb nescafe yg aku minum byk sgt dlm 3-4 ari lepas...huaaa~!!kesian Annaila, sbb aku tak jage pantang die yg kene...n kesian aku gak sbb aku hnye mampu tgk org minum nescafe je pasni...

pastu dlm ptg cket, aku bg susu kat Annaila tetbe die muntah cam mlm tu tp lg teruk sbb susu tu keluar ikut idung jgk...terus aku pnggil en donut n mak aku...tp aku perasan pas Annaila muntah mst die cam lega cket n boley tdo nyenyak..

pastu aku bgtau mber aku yg anak aku kene kembung, then kawan aku nasihatkan letak daun mengkudu kat perut die...sebaek la mak aku tanam pokok mengkudu belakang umah...so ptg tu pas Annaila mandi mak aku letak la daun megkudu tu...oh daun mengkudu tu kne disalai dlu sblm letak kat perut...n malam tu Annaila da ok n boley tdo lena...n lg satu mak aku ckp, pusat Annaila nmpak kecut bile letak daun mengkudu tu...mcm dituam jgk la kot...huhu...

lg aku google, pas nyusu kene sedawa kn baby...aku lak mmg dr Annaila lahir mmg tak pernah sedawa kan die...mak aku n mertua je selalu sedawa kan...aku tk reti..tp bile da jadi camni, baru la duk terhegeh2 belajar camne nk sedawakan anak..huhu...

ok ni info cket dr en google..cket je lah...nak byk cari sndiri...heee..:)
*
*
*
Definisi kembung perut
Kembung perut terjadi apabila terdapat angin dalam perut bayi. Angin boleh masuk dalam perut bayi semasa bayi menyusu, menangis atau pun bernafas dan mengakibatkan bayi berasa tidak selesa dan sakit perut.
Simptom bayi kembung
Bayi yang kembung biasanya akan menangis, tidak mahu tidur dan perutnya keras dan terik.
Mengapa bayi kembung
Bayi yang kerap kembung perut perlu disendawakan setiap kali menyusu. Bayi yang menyusu badan kurang mengalami kembung perut berbanding bayi menyusu botol. Bayi menyusu badan boleh mengawal aliran susu yang keluar dan menghisap dengan lebih perlahan, maka kurang udara yang ditelan. Walau bagaimana pun, bayi yang menyusu badan juga harus kerap disendawakan jika dia menyusu dengan cepat atau aliran susu anda agak laju. Kekacang yang dimakan oleh ibu menyusu dikatakan boleh menyebabkan perut bayi kembung tetapi tidak dapat dipastikan kesahihannya.
Bayi menyusu botol lebih kerap kembung kerana banyak menelan udara akibat daripada aliran susu yang laju. Pastikan saiz lubang puting bersesuaian dengan umur bayi anda (ex: saiz S bagi bayi baru lahir sehingga 3-4 bulan). Pastikan juga botol susu disendengkan sehingga susu menutupi permukaan lubang puting susu untuk mengelakkan banyak udara bercampur semasa bayi menyusu.
Bagaimana mengatasi kembung perut
1) Sendawa
Terdapat 3 cara untuk sendawakan bayi:
  • Sandarkan bayi anda pada bahu dan tampu punggungnya dengan lengan anda sementara tangan anda yang sebelah lagi menggosok belakang bayi. Ini kebiasaannya cara yang paling mudah untuk sendawakan bayi anda.
  • Dudukkan anak anda dengan merehatkan dagunya di atas lengan anda apabila tangan anda memegang bahunya yang bertentangan dan gosok belakang bayi.
  • Letakkan bayi anda dengan mukanya menghadap riba anda dan gosokkan belakangnya.
2) Tuam perut
Di Malaysia, bayi kembung perut biasanya akan dituam dengan bungkusan pasir atau beras yang dipanaskan sehingga suhu yang bersesuaian. Pasir atau beras boleh dipanaskan dalam kuali atau panaskan terus dalam bungkusan dengan menekap seterika panas pada bungkusan. Tuamkan dahulu pada kulit anda untuk memastikan suhu bungkusan tidak terlalu panas dan tuamkan pada perut bayi. Pastikan badan bayi dilapik dengan kain dahulu supaya kulit tidak melecur. Rasionalnya, udara akan dipecahkan dengan peningkatan suhu perut dan kemudian keluar dari bayi sama ada melalui kentut atau sendawa.
3) Ubat
Jika bayi anda mengalami kembung perut yang teruk, doktor atau ahli farmasi mungkin akan menyarankan supaya mengambil “Infacol” yang mengandungi “simethicone” yang mana ia akan mengeluarkan udara dalam kuantiti yang banyak. “Gripe water” juga dikatakan boleh megeluarkan angin dalam perut bayi dengan efektif. Kandungan herba (dill, fennel, halia, etc) dalam “gripe water” akan memanaskan perut dan memecahkan angin sementara sodium bikarbonat meneutralkan asid dalam perut. Pastikan anda mendapat nasihat doktor sebelum menggunakan ubat-ubatan.

1 comment:

  1. Nice info..sian baby annaila..semoga cepat sembuh yek baby...

    ReplyDelete