Meh klik kejap~

Wednesday, June 13, 2012

Senaman kecikkan peha~

tetbe pg ni dapat msg dr bff tanye senaman camne nk kecikkan perut n peha...ekekeke...tak sangka bff tu bace blog i...terime kaseh u...syg ko selalu...hahaha...**eh betul ke die bace...??ke kebetulan je...??** lantak la...tp sbb die la, terbantut keje aku pg ni...baru nak feeling2 rajin pg2 ni...bile die tnye, terus nk buat entry ni...

ok abes cter die...so ni ade tips cket yg aku google utk bacaan korg n bacaan aku gak...kne print n tampal kat bilik ni...heeee...:)
*
*
*
*
~SENAMAN KECILKAN PEHA~


KERUSI BAYANGAN
- berdiri tegak sambil bersandar pada dinding
- rehatkan tangan pada dinding dan turunkan badan perlahan2....turunkan badan sehingga kedudukan badan sepeti sedang duduk. bayangkan anda duduk di atas kerusi.
- bila sudah 'duduk', cuba bertahan selama yang boleh dan berdiri tegak semula. sesetengah org hanya mampu bertahan beberapa minit sahaja utk permulaan. setelah membiasakan diri, anda akan dapat bertahan dengan lebih lama.
- pastikan badan anda tegak semasa ‘duduk’
- cuba capai 10 saat pada permualaan dan bertahan sehingga 1 minit setelah melakukan beberapa kali…lakukan 5 kali stp hari…
- latihan ini agak mencabar kesabaran dan kekuatan mental pada permulaan.
**klu tetbe wat cenggini kat umah mst en donut kate aku buang tebiat...kne wat mase die tkde...malu i~**


PERGERAKAN MENGGUNTING
Latihan ini menumpukan bahagian peha sebelah dalam..baring atas lantai dgn kedua belah tangan disisi…angkat kedua belah kaki lebih kurang 45 darjah…bayangkan pergerakan gunting semasa memotong kertas…silangkan kaki anda dgn kaki kanan bersilang di atas kaki kiri…kemudian tukar kepada kaki kiri pula bersilang di atas kaki kanan…ulang langkak kaki ini 12 – 15 kali utk stp set…anda akan dpt merasa tekanan di otot2 bahagian peha…**bangun tido n nak tdo boley buat ni...kacang goreng je ni...**


PUSINGAN BULATAN
-         Baring mengiring di atas lantai dgn sebelah tangan anda ke atas (baring berbantalkan lengan anda) dan letakkan tapak tangan sebelah lagi di atas lantai di hadapan perut anda..angkat sebelah kaki setinggi yg boleh…tarik nafas dan pusingkan kaki yg anda angkat itu mengikut pusingan jam…gerakkan kaki seluruh kaki tanpa mgerakkan pinggul anda…buat pusingan jam sbyk 5 kali sblm ulang langkah tersebut menggunakan kaki yg sebelah lg pula..lakukan sehingga 10 set klu boleh…  **plg senang aku rase nak buat…sambil nyusukn Annaila, boleh buat senaman ni…pastu nti Annaila pun ikut sekali…wah slim mlim lah kte nti Naila…weee~**


PAKAI KASUT TINGGI
-         Memakai kasut tinggi boleh membentut otot betis dan peha..walaupun kte kne beringat yg amalan memakai kasut tinggi ini boleh memberikan kesan buruk kepada kaki dan postur, oleh itu anda perlu berhati2…kajian mengatakan bahawa kita tak sepatutnya mgunakan kasut tumit tinggi yg melebihi 2 inci… **waaaa…kene kumpul high heels byk2 ni…tp da ade Annaila, mampukah…??errr…takpe kte cari yg seinci 2 inci je ek…**


MELOMPAT ATAS TRAMPOLINE
-         Melompat di atas trampoline sgt baik utk peredaran darah dlm badan, pembakaran lemak, meningkatkan metabolism, mengurangkan selulit dan membentuk kaki yg cantik…lakukan aktiviti ini selama stgh jam dpt membakar 200 kalori dlm badan… **errr…harapan la nk lompat2 camni…nak jd mak mak ni, mcm seriau lak nk lompat2…acane..?? eh jap...katne ade mnde alah ni ek...**


****aktiviti2 ini perlu dilakukan dgn sokongan pemakanan yg berkhasiat dan sihat secara konsisten…semakin konsisten latihan disusuli dgn pemakanan yg sihat, semakin cepat anda mendapat hasilnya…**** 

*
*
*
*
Ok aku da semangat sgt ni nk wat senaman no 1, 2, 3...klu boley nk wat kat opis ni...tp nti org kate aku meroyan plak...tnggu balik umah nti...ok next entry yg ntah bile aku nk buat pasal senaman kempiskn perut...wahhh boley la kte jadi model reramai nti kan...semoga aku tak hangit2 taik ayam nk wat senaman2 ni...aminnn~!!


to cik Sakin Sentap: GOOD LUCK~!!

2 comments:

  1. masa azie baca post ni dh agak dh ni mesti utk sakin... bila dh hbs baca mmg sahla bila wawa tulis to cik sakin sentap.. hehehehe

    ReplyDelete
  2. heee.. tips yang bagus. Senang-senang jom lawat www.kindhearty.blogspot.com

    ReplyDelete