Klik sini. Terima Kasih :)

Wednesday, March 27, 2013

Annaila : Suka baby~

Hari tu kan, saje singgah mumdreams bangi tu lepas makan kat restoran Amir. Singgah nak usha kasut, kata Naila dah berjalan kehulur hilir. Tapi bila sampai sana tetiba aku nampak anak patung yang serupa baby tu. Dorang tak jual kot patung tu sebab nampak kotor je. 

Pastu....Pastu.....Bila aku tunjukkan patung tu kat Naila, Naila senyum-senyum seyh! Pastu peluk-peluk. Dan dia nampak happy sangat! Apakah?! Ehhh tapi kalau kat rumah pengasuh pun, ada sorang budak kecik nama Qaseh bawah sebulan dua kot dari Naila, aku pernah gak nampak Naila pegang tangan Qaseh dan lagakan dahi dia kat dahi Qaseh sambil senyum. Romantik la anak mama ni. Macam MAMA, bukan DADDY. Eh perlu ke? Kahkahkah!

Bila nampak adegen Naila bermesra dengan anak patung baby tu tetiba je daddy Naila nak tacing-tacing buat muka sayu je. Apekehalnye ni daddy. Rupanya daddy sedih sebab Naila mungkin nak adik, tapi dia takde adik. Camtu pulak. Takpe Naila, nanti mama belikan Naila anak patung macam Aqilah punya ye. 
Happy dapat pegang baby.....Kalau baby betul asek tak dapat pegang je...Hihihi
Tengok...dikorek2 nye bijik mata baby tu...
Ini kalau dapat adik, buat perangai camni mau hari2 aku menjerit....
Annaila sayang baby...Hahaha....suruh sayang, disuakan pipi pulak....
alaaa musyuk2 baby.....Ni dah jadi baby big dah....:D


Tuesday, March 26, 2013

Annaila : Budak kecik yang OVERDUE~

Hari ni 26hb March. Patutnye Annaila dah setahun kalau ikut due dia. Tapi dia nak keluar 1 April jugak, mungkin sebab dia tak puas makan apa yang aku makan. Hahahha. Tu sebab sekarang kuat makan! Mulut tu nganga je. Errrr ayam uncle bob yang pedas tu pun dia dah sebat. Walaupun pedas, tapi mulut menganga nak lagi. Kihkihkih. Gasak la Naila. Asal perut Naila okey, tak alergik, mama ON je nak nyumbat. :D

Eh kejap je kan nak masuk setahun! Dulu ke hulur hilir bawak perut. Pastu bila dah bersalin pulak, aku ingat lagi perut yang gelebeh macam perut kucing baru beranak. Kakakaka. Dan sepanjang menjaga Naila sejak lahir, Naila budak yang sangat baik! Jarang nak menangis malam, tak berjaga malam, tak tolak botol susu masa aku nak pergi kerja dulu. Errrr banyak lagi lah! Semoga adik-adik dia pun cenggitu gak. Aminnn!

Annaila sejak boleh berjalan hari tu memang dah tak merangkak lagi. Sekarang nampak makin laju pulak dia berjalan, lagi-lagi bila main kejar-kejar dengan PakSu. Nanti masuk sekolah, sila jadi olahragawati macam macam mama okeh^^ Hitam kecik-kecik takpe, dah besar nanti putih la balik. Hihihi~ 

Makin kerap terhantuk kat meja sebab makin meninggi. Tengah syok-syok main 'CAK-CAK', sekali gedebuk terhantuk kat meja. Pastu menjerit. Hahahaha. Somel^^ 

Aku pun dah start faham apa dia cuba cakap walaupun banyak bunyi 'TA-TA-TA-TA' je. Hahaha. Contoh :

'TAK' - CAK (Sambil main sembunyi-sembunyi)
'TU-TU' - SUSU (Sambil hulur botol kosong)
'A-TAK' - ATOK (Sambil pergi kat atok atau tunjuk gambar atok)
'NAK' - NAK (Sambil hulur tangan nak sesuatu)
'NAK' - TAKNAK (Sambil paling muka tempat lain dan buat muka masam)
'TA-TA-TA' - ALIF BAA TAA (Sambil gerak kepala ke kiri ke kanan)
'HMMM-HMMM' - BERZIKIR time nak tidur (Sambil lentok kat kita dan tepuk-tepuk badan kita macam kita dodoikan dia)

Errr tu je la kot. Dulu tak sabar nak tunggu die terkedek-kedek berjalan. Sekarang tak sabar nak tunggu die petah bercakap. Wallahhhhh! 
sangat suka satey!
budak suka mamam^^
dalam kereta pun boleh membaca...ekekeke...
makin sayang kat mr lion dia....kemana pergi mst ada lion...
suka naik motor.....weeeee~
satu family vroommm vroommmm~~


Thursday, March 21, 2013

Annaila : Kasut bunyik-bunyik~

Bila Annaila dah pandai berjalan, benda pertama dalam otak aku, nak beli KASUT BUNYI-BUNYI tu! Pastu bagitahu la daddy Naila dan daddy pun setuju nak beli kasut tu. Weeeee! Tak sampai 5 minit daddy Naila setuju, tetibe aku jadi lalang. Terus cakap, 

Mama : "Takyah la beli kasut bunyik-bunyik tu. Mesti bising nanti."
Daddy : "Mana boleh! Setiap budak kena ada kasut tu untuk buat kenangan."

Ngeee! Aku pun senyum dan angguk sambil dalam hati cakap, "apesal aku tak ingat kenangan pakai kasut bunyik-bunyik tu. Mungkin bapak aku tak beli kan kottt"

Semalam masa main facebook, tetiba nampak butik Tateh upload gambar kasut yang ada bunyik-bunyik. Terus berdesup inform daddy Naila dan semalam jugak beli kasut tu. Hover tak hover nye mak bapak budak ni. Dan semalam 20hb 3, 2013 (nak kena masuk diari bagi dia ingat...kata daddy kan kenangan) Naila dapat kasut tu!

Jom layan gambar Annaila sama kasut baru!

Maaf! Entry ni terlalu banyak gambar. Jadi sesiapa yang broadband nye lembap ke hape ke, harap ampun ye. :D

hye! kita nak pergi beli kasut ni....tnggu daddy keluarkan duit dlu....:D
ni kasut kita...tapi kasut ni takde bunyik2....
sesi men'try' selipar...tp malangnye yg ni takde bunyik...sobsss! dah la selipar ni santek yg kaler merah tu...harga RM16.90...
yg ada bunyik kaler oren ni je....kaler pink takde stok...n kaler oren ni size 3 tahun...amboi kemain besau kaki ye...
cantik tak???
ok daddy dah setuju...kite layankan aje...asalkan ade bunyik2 ye...harga dia RM13.90...
try dlu pusing2 bg selesa kaki tu..
dah strat dah nak munggah.....
yeayyy! boleh jalan dengan kasut baru...tp naila buat taktau je dgn bunyi kasut tu...cam takde apa yg berlaku....grrrrr...
oot : naila sgt sensitip dgn whoope ni! abes 'bunga' naila naik ruam....
daddy dah bayar! jom balikkk dengan kasut bunyik2!
perasaan naila dpt kasut baru...'steady....takde perasaan.....' sekian....





Tuesday, March 19, 2013

Annaila : Busy~

Annaila sangat busy hari ni! Mama dah siap kerja, ajak Naila keluar 'opis', Annaila takmo keluar. Bunyiknye, "Haaaaaa" sambil geleng kepala sekali dan tarik tangan dia dari tangan aku. 

Jadi terpaksa la main 'bye-bye' dengan Naila. Baru la dia ikut keluar sekali. Kalau takkkkkkk. Jangan harap. 
main pembaris2 mama dulu...........*oh huduh betul dinding kat belakang tu....tak cukup cat macam tu lah...ngaaaaa...*
pastu kacau frame smpai jatuh2....kne hempap, nangis...
dah jpe tmpat peveret! plg best untuk munggah!
yehaaaa! 
pastu jpe gambar2 mama...selak sesatu....
jpe gmbar daddy ngn mama berdating plak....yehaaaa!!


Sunday, March 17, 2013

Annaila : Yakult~

YAKULT!

Favourite Annaila kot! Tapi sekali je aku bagi sebab rase die macam................manis kot. Ntah, aku taktau rasa dia manis ke hapa, tapi aku rasa macam tak sesuai je lagi bagi kat Naila. Takut budak kecik tu sakit perut. Aku gak yang susah bersengkang mata layan die nangis nanti. Daddy Naila hanya tau, "kenapa Naila...kenapa Naila..." Gitu. Nak pujuk? Eh daddy Naila pujuk gak kalau Naila nangis tapi selalu Naila lagi kuat menangis. Hahaha. 

Aku cakap peveret die sebab beberapa kali atok Naila ada beli Yakult untuk atok dia minum, tapi Naila gi rampas Yakult tu dan minum sampai habis. Terkedu jap atok dia. Kehkehkeh. :D

Opah cakap, "sejibam macam mama dia masa kecik-kecik!"

Saturday, March 16, 2013

Annaila : Bila mangkuk atas kepala~

Hari ni Annaila sarapan 'honeystar' + fresh milk! Dia sangat suka sampai licin dimakan. Pastu kan aku ajar la hirup susu dari mangkuk tu. Taktau la elok ke tak ajar camtu. Tapi mak aku ajar aku dulu masa ke-kecik, elok la kot! Hehehe.

Pastu bila dah licin, Naila nak hirup lagi. Nah sampai naik kat kepala mangkuk tu! Hahahaha~ Pastu rambut dah bau susu je. Bweeekkk! Muntah mama. Ce-cepat lap rambut tu. 



Friday, March 15, 2013

Annaila : Bola~

.........BOLA........


Comelkan bola ni. Mama Naila memang suka fairytale bagai ni. Dah jadi mak orang pun layan lagi katun Barbie. Ngahahaha~ 

TAPI!

Naila sangat takut bola princess ni. Sobsss! Sampai hatimu nak. Mama beli guna duit tau. Walaupun tak sampai RM10 hengget tapi duit jugak. Punyelah somel bola peritale tu, ade ke patut nampak bola tu MENANGIS. Haihhh~ 

Bila tengok bola sepak Pak Uda atau Pak Su tak takut pulak. Boleh lak kejar-kejar bola sepak tu dengan seronok dan gumbira. Grrrrr!

Takpelah kecik-kecik kasar dan garang siket. Nanti dah besar remaja, sila terapkan nilai-nilai keperempuanan ye. Mama dulu pun betul-betul jadi GEGEL bila masuk UKM. Hihihi~
budak kecik nangis takutkan bola....
budak kecik yg suka makan biskut cekelat^^


Thursday, March 14, 2013

Annaila : Dah berjalan~!

Semalam citer budak kecik tu dah menapak LIMA LANGKAH kan. Woooo rupanye petang tu dia menapak lebih SEPULUH LANGKAH! Dan malam tu dia tawaf satu rumah. 

KEDEK-KEDEK-KEDEK! 

Yeeppp! Sangat HAPPY bila Naila dah boleh berjalan^^
11 bulan 12 hari! (12hb Mac 2013) **Save da date!! Walaupun kelihatan agak poyos!Kahkahkah!**

Lebiu banyak-banyak kat ANNAILA!

Harap ampun! Gambar terlalu banyak gegar. Maklum kita guna camera cikai je. Pasni kalau dorang keluarkan camera setanding AES, boleh la beli. Ngahahaha! Annaila berlari 80km/jam pun takde hal lah gegar sana sini. Kehkehkeh~
Mommy...mommy...mommy....eh tetbe jadi mommy plak..
Siket siket atok...Naila ajak atok jalan...
Kemain budak kecik ni nak ikut tok dia....Tapi...........
Ini kali lah....Annaila tak boleh ikut...Atok banyak keje...Nanti Naila ikut, hari2 mau pow mainan...
Tak dapat ikut, jom kita punggah buku...Pastu kene marah dengan opah...Hahahaha...Itu sebab Naila tak suke opah...Same macam mama asek nak jerit2 je...Hihihi...

Tuesday, March 12, 2013

Annaila : Demam-Berjalan-Bercakap~

Annaila demam. Mama nye pun tak sihat. Okey nak cerita pasal mama nye dulu. Kahkahkah hover! Hari tu ternampak mommycha tunjuk gambar asam, pastu tetibe kecur-kecur air liur ni haaaa. Kebetulan last week, terserempak pulak dengan asam tu. Aku ni pulak memang terlebih pandai, jadi makan la asam tu bebanyak tanpa rasa bersalah dengan perut kosong. Banyak mana? Adalah separuh botol aku bedal. Kakakaka. Esoknye, hamekkaw! Berguling-guling atas katil tahan sakit. Dah macam sakit nak beranak pun ada. Hahahaha. Ku sangkakan senggugut rupanya GASTRIK. Pheewwww! Sakit gak gastrik ni kan. Sobs!

Annaila pulak tetiba je nak demam. Ngade tau budak kecik ni. Baru rase syok-syok badan dia dah tembam siket, tetibe nak demam balik. Kurus la balik. Haih! Kitorang laki bini syak budak ni nak tumbuh gigi sebab mulut dia bau. Ngeeee. Dari hari Sabtu demam sampai la hari Isnin. Hari ni dah okey siket tapi ngade terlebih sebab tiga hari dia dilayan bagaikan puteri. 

Tapi demam-demam, kitorang happy sebab semalam dia dah start melangkah TIGA TAPAK! Yehaaaaa! Pastu hari ni up lagi. Lebih LIMA LANGKAH^^ Cayaaaa lah Naila. Pasni takde la senget-senget lagi badan mama angkat Naila! Fuhhhh^^ Banyak kelegaan aku bila Naila dah mula nampak ciri-ciri nak berjalan. Lega sebab takyah DUKUNG lagi. Hahahaha!

Dan.....Dan Annaila sejak semalam macam dah boleh sebut 'TOK' (Atok) bila tunjuk kat atok dan 'NANAK' (Taknak) bila aku nak bagi makan ke, nak amek dia ke. Tapi geram sebab sambil cakap 'nanak' tu die tepis tangan aku hokey. Kalau aku nak bagi makan, habis makanan jatuh atas lantai. Hohhhhh! SABARRRRR!

Ermmmm tapi demam kali ni macam risau siket sebab Naila kena lelah. Dua kali amek neb. Sekali kat Klinik Nadir Wangsa Maju tu. Tu sedut kahak sekali la. Malam tu amek neb lagi kat klinik Bangi. Cian Annaila. Sekarang nak bagi dia main lasak-lasak pun takut. Hohoho. **tak dapat mama nak ajar Naila main air hujan nanti....sobsss!**

Annaila suka naik motor dengan atok. Annaila sangat manja dengan atok dia. Kalau dengan opah dia jual mahal siket mungkin sebab dah kena jentik kat tangan hari tu. Hahahaha. Anti sungguh! Kalau ada atok, memang opah tak pandang dah.

Dah tu je kot perkembangan Annaila sekarang. Bai!

terpengaruh asam mommycha!
Ubat mama dan ubat Naila...Ubat Naila 4 botol...
budak demammmmm asek muntahhh je...
comellllll^^ Annaila tido dipangkuan daddy...Selalu daddy tdo, Naila dah merayap...ni demam, tak larat nak merayap...hahaha...:p

Friday, March 8, 2013

Mini Opis Mama Daddy~

Tak cerita lagi perkembangan budak kecik 11 bulan tu kan. Hohhh! Ingatkan FREE bila duk rumah, rupanye super busy gilessss sampai nak online pun tak nyempat. Serius banyak hutang-hutang entry! Fuhhhh!

Ok dah ni selingan sebab ada gambar Annaila, maka adalah entry baru. Ngeh ngeh!

Mini opis yang dinamakan 'DonutDolly'z Opis' ditubuhkan pada bulan February, 2013. Pegh siap ada sejarah keennnn. Sebab barang business makin bertambah dan kotak makin menimbun kat rumah dan mata aku mula berpinar-pinar tengok, maka idea nak buat mini opis pun muncul dalam kepala hotak aku ni haaaa.

Tapi....Tapi sampai sekarang mini opis nye tak berapa nak siap sebab tunggu daddy Naila menggerudi dinding nak gantung gambar-gambar. "En suami, silalah percepatkan kerja anda. Dah masuk bulan March dah ni haaaaa."Dan sebab opis tak siap sepenuhnye, I is segan nak letak gambar penuh mini opis tu. Jadi untuk teaser *peghh tetibe nak berteaser la pulak*, maka nah tengoklah gambar Annaila yang suka kacau mama dia dalam opis. Suka buat mama menjerit-jerit jugak. Kalau dulu suara ku halussssss, suara pun malu-malu nak keluar, tapi sekarang makin lama makin nyaring pulak aku rasa. Bak kata daddy Naila, "Ciri-ciri seorang ibu makin ada dalam diri aku terutama bab menjerit dan membebel tu."

Iklan jap : Siapa yang tak LIKE lagi page, mohon like dan sopping ye. Hehehe. Mum Naila Collection


Hohhhh PINKnyeeeeee! Haaa dah aku suka PINK, maka kene la ada kaler PINK! Daddy Naila suka kaler PURPLE, tu haaaa langsir kaler PURPLE! Kahkahkah! Okey la kan. Sebaik aku tak letak BARBIE. Mau fengsan kot daddy Naila. Lalalala~ 

Babaiiii. Ada masa aku jengah blog korang dan comment bebanyak hokey^^