Meh klik kejap~

Wednesday, May 2, 2012

Nifas atau Period..?

Sebelum bukak citer pasal aku, nah cket info pasal darah nifas ne~

Nifas ade 3 bahagian: 

1. Nifas Rubra (Lochia Rubra)
Darah yg keluar selama kira2 3-5 hari pas bersalin. Berwarna merah kehitaman dan sangat pekat krn kandungan darahnya masih banyak.

2. Nifas Serosa (Lochia Serosa)
Darah yg keluar berwarna perang atau merah jambu. Mengandungi eksudat (exudate) atau lelehan, erythrocytes iaitu sel darah merah matang, leukosit (leucocytes) dan mukus serviks. Tempoh selama 10 hari.

3. Nifas Alba (Lochia Alba)
Darah nifas bertukar menjadi kaler putih atau kuning cair. Ia keluar pada minggu ke-3 atau ke-6 selepas kelahiran, iaitu di tempoh penghujung tempoh nifas. Darah yg keluar pd waktu ini mengandungi sedikit sel darah merah, selain campuran bahan-bahan lain spt leukosit, sel epithelium, kolestrol, lemak dan mukus.

Tempoh nifas yg biasa 40 hari...plg lama 60 hari...plg singkat, satu lahzah (seketika sahaja)
*
*
*
ni cter aku plak...2 hari lepas, tetbe je nifas aku bertukar jadi kaler merah yg pekat tu...cuak kowt~!yelah mane tau tumpah darah ke hape ke kan...aku ni da la tak duk diam....tgh pantang boley lg merayap, boley lg tgk wayang (eh Avengers mmg best gler ah~!)...klu tk merayap keluar pun, kat umah ni aku duk turun naik tangga...nak baring je atas katil, tak larat enon...

sebelum ni mmg darah aku da bertukar kaler yg kuning cair tu...n darah tu plak mcm chipsmore...kdg ade kdg tkde...bile darah jd merah menyala balik mule la tak keruan...mule la click sane click cni google pasal darah nifas ni...dan aku pun terjpe la beberape info pasal nifas n period pas nifas...tak byk sgt info yg aku dpt tp boley la melegakan hati yg tak keruan tu...

so kemungkinan aku ni da dtg period...yelah klu tgk tempoh nifas pun dlm mase 40 hari kan...aku ni kire cepat 10 hari je lah...tanye mak aku pun, mak aku ckp mayb aku period...pastu bile aku perhatikan darah tu pun mmg nmpak cam period n bau die pun ade bau darah period...wah~ingat lg bau darah period camne kan...hahaha...pastu jerawat pun naik seketul kat idung aku ni haaa...klu dlu2 mmg time period akan naik seketul dua jerawat kat muka...wuuuu...

esok (Khamis) ade checkup Annaila sebulan...so aku kne tnye doc/nurse pasal darah aku ni...aku harap betul la period yg datang...bukan penyakit lain yg datang...phew~!

dan klu betul itu period, harus mntak ubat perancang same klinik...kang termengandung aku lg...huaghhh~!takut nak beranak lg........kbai~!


7 comments:

  1. deliver fisrt baby dulu, 40 ari pun still tak kering lg drh nifas..

    ReplyDelete
  2. cepatnye dah period..huhu..
    sy pun dulu nifas mcm chipsmore..sampai 40 hari x kering lagi..

    ReplyDelete
  3. Kita dulu kan, nak dekat habis pantang baru habis nifs.. tapi lepastu seminggu lepastu keluar balik darah banyak.. konpius nifas ke period. Hehe. Tapi mmg period la.. kira nya cepat sgt dah period. Ni baru 3bulan lepas bersalin, dah 2 kali period. :)

    ReplyDelete
  4. Ooo macam tu eh darah nifas..ku tak google lg ni..sib baik baca kat sini..Wawa jgn lupa mintak advice dokte pasal family planning nnt jd cam kwn i, termengandung lg..hehehehe..

    ReplyDelete
  5. heee saya pun alami benda sama.. saya skrg 56 hari selepas bersalin.. kira dah nak masuk 2 bulan la kan. last week darah nifas tu tinggal kuning-kuning je. pastu dah takde. baru ingat nak mandi wajib dah. tup tup semalam kuar darah banyak. dah konfius jugak dah drah ape.. mak saya suruh tg brape hari darah tu keluar. klu dalam seminggu maksudnye period dahla tu.. saya yakin period sbb bau darah, kaler darah sebijik cam period. tambah pulak ada perut bloated sangat2 pastu jerawat pun banyak huhu.. tak sangka jugak period awal gile. maybe sbb x bf baby. bila dah period ni risau tkut termengandung dalam masa terdekat jugak wuwuwu..

    ReplyDelete
  6. kemain mama anaila neh siap pg tgok wayang lagik...dashat2
    kalau time saya dulu x dapek lah...hehe

    ReplyDelete
  7. beraninya wawa naik turun tangga, siap tengok wayang lagi...saya memang duduk kat umah je..berpantang kow2 punya...takut bentan...

    cepatnya dah period...

    ReplyDelete