Meh klik kejap~

Friday, May 18, 2012

Breastfeeding~

aku da start keje...ngeee..awalkan...sebenar nak mntak AL lg 2 mnggu tp sbb keadaan ofis yg huru hara n aku kesian kat en boss, jadi aku masuk la awal....baik kan aku...hahaha...lg pun, aku mmg takleh terperuk kat umah lelame...aku punye ingatan sgt lembap...smpai hari pun aku lupa..mak aku boley risau aku kne meroyan sbb kritikal sgt aku pnye memori...hahaha...bile da masuk keje ni, baru la ley bernafas cket...baru la bole tgk akaun2 yg tertunggak smpai 2 bulan...tp ok la...at least aku tgk kerja2 ni, memori aku makin ok...kot...??

ok abes mukadimah...ni nak cter pasal breastfeeding...sbnr sblm masuk keje, aku da terpengaruh ngn sepupu aku yg bg anak susu formula bile da masuk keje...so aku pun bajet nak wat cenggitu la....tp campur2...bile aku g keje je nak bg susu formula, balik keje atau weekend, gune lah susu cap gantung kan...tp mak aku ckp, once baby da dapat susu formula, die tolak susu mak nye...sbb susu formula manis n lg sedap...yeke...??hihi...

pastu aku google2 pasal bf ni n jpe beberape blog yg mmg bf anak dorg smpai 2 taun...mase tu semangat nk bf Annaila membuak2 balik...klu aku mampu bf, nape nk campur ngn susu formula kan...tp tu lah, aku silap..aku tak buat stok mase pantang ari tu...so skang ni, Annaila kais pagi dan kais ptg je...kdg klu aku terbalik lewat, susu lak da abes,  melalak je la die tnggu aku...sian kan...heee...so weekend ni kene gigih mengepam...basya~!

n start dr malam kelmarin, aku da start wat power pumping...nak bykkn susu...sbb selalu aku dapat dlm 2oz - 3oz je...klu aku tensen n byk keje kat opis, 1oz pun tk smpai...lg satu mayb aku gune manual..tu yg lg lemau nk ngepam...wuuuu...tkpe esok Sabtu, akan ku terjah OBW kat ulu klang tu utk beli letrik breastpump...nk beli online, kompem nxt week baru dapat...

doakn aku supaye aku berjaya bf Annaila...smpai 6 bulan pun jd lah...tp klu boley aku nak 2 taun...heeee...Aminnnn~

6 comments:

  1. Good luck dear, I pun nak bf ank sampai 2thun.... :) wish me luck too.

    ReplyDelete
  2. Go!go mommy! boleh lagi tu..susu tgh ada cukup utk anaila.. demand vs supply~
    nnt buat tandem pumping pun ok, dpt lebih sikit kot sementara buat stock kais pagi, mkn pagi ni..

    ReplyDelete
  3. Chaiyookk wawa...sy pun belum start buat stock, nak tunggu balik umah dulu..
    Gud luck yek..harap rezki baby u melimpah ruah..

    ReplyDelete
  4. tak pe, pelan2 kayuh bak kate org..insyaallah, bile dah rajin mengepam pengeluaran akan jd banyak..cume kene kuatkan semangat..jgn mudah mengalah.. (^_^)

    ReplyDelete
  5. macam tu la kita mula keja dulu, stok plak tak byk..tp alhamdulillah ari pertama 3sesi pam bleh dpt 12oz, campur ngan stok yg sedia ada..skrg mlm bb marissa hanya feed 2x je, jd lps dia menyusu mmg akan kosongkan breast, kol 2-3pg mengepam..kat ofis pam 3jam skali..alhamdulillah skrg stok dah byk..chaiyokk..mesti bleh buat punye..

    ReplyDelete
  6. yang penting kene gigih..yakin dan kuat semangat..insyaallah..aty pon nak bf anakselagi mampu..insyaallah..:)

    ReplyDelete