Meh klik kejap~

Tuesday, September 24, 2013

Melaka 2013 : Zoo-Taman Buaya

Sumpah entry ni banyak gila gambar!

naila-daddy

mama-naila
 
ZOO MELAKA
 
16 September, Hari Malaysia kitorang sefamily pergi Zoo Melaka. Kenapa Zoo Melaka? Apesal tak pergi Zoo Negara je. Eh suke ati kitorang la kan. Muahaha. Sebenar saje nak berjalan kekonon jadi pelancong kan. Berangan nak bawak Naila naik beca jugak.

Kitorang gerak pukul 7.45 pagi. Sampai sana dalam pukul 9.30 pagi. Orang tak ramai, parking pun banyak kosong lagi. Cuaca pun tak berapa nak panas menyengat. Dalam zoo tu banyak pokok. Takde lah rase bejemur sangat. Cuma kawasan dia yang besar GILA buat kitorang laki bini penat! Dengan Annaila taknak naik stroller sebab teruja sangat nak tengok binatang. Bila Naila dah penat, nak berdukung pulak. Pfffttt. Demi mu anak.  3 jam dalam zoo tu. Masuk kereta, Naila terus ke-ok.

Zoo Melaka :
Dewasa RM15/seorang
Kanak-kanak bawah 4 tahun FREE

Dalam Zoo :
Bagi gajah makan RM5
Naik tram RM5/seorang : Kanak-kanak macam Naila FREE


Gambo family harus ada!

Annaila yang jakun... Apa tu daddy!

Ni apa ntah. Besar gila! Naila duk usha je.

Budak kecik mengira binatang. Satu dua tiga!

Ape barang stroller kan. Ngendeng kat mama lg best.

Apa tuuuuuu!!

Naila dah penat. Meragam sebab lapar, haus. Mama pulak tak bawak makanan. Bawak air je. Kena la membeli belah makanan dalam tu. Deng!

Dah kenyang, happy balik! Main kejar-kejar dengan daddy!

Teruja tengok gajah. Bila dekat, menangis. Muahaha. Apeee daaaaa. Mama dlu kekecik pernah naik gajah tau!

Bagi gajah makan.

Penat! Pusing 1 round lagi zoo naik tram plak. Ngeee.

Nak balik, maakkkk aiiii! Ramai gila orang. Beratur panjang!

Budak yg keletihan akhirnye duk dalam stroller gak.

Masuk kereta tak sampai seminit terus tido!

Makan di Bandar Melaka
 
Makanan yang best kat Melaka? Maap la kitorang tak jumpa makanan best kat sana. Hahaha. Dah tengah hari, parking penuh. Nak cari parking je bapa lame dah. Last-last kita makan je lah apa yang ada depan mata. Yang kitorang tertarik kat Papa John's. Sebaek Naila pun suka makan kat sana. Eh Naila apa je yang dia tak suka? Muahahaha. Habis makan tengok kat luar, makkk aiiii! Panas gila kot. Camne nak naik beca. Bukan mengada sebab panas. Dah kau ada anak kecik, ingat Naila akan duduk baik-baik? Memey tak la. Kompem dia mengeletis sebab tak selesa. Pastu kitorang buat keputusan pergi Taman Buaya je. Beca tu nanti-nanti kalau ada rezeki kita naik.
Budak baru bangun tido...3 kali membuang oiii! Kemahen tengah nak berjalan la die nak buat pojek smpai 3 kali...

mmmm...ayemmm...ayemmmm.... hahaha...ntah bila ayam jd ayem....
tengok budak yang sangat happy dpt makan ayemm die...
 
TAMAN BUAYA
 
Dalam pukul 5.00 petang, kitorang menuju ke Taman Buaya. Last aku pergi masa ikut rombongan sekolah rendah dulu. Yang aku ingat ada rumah hantu, rumah raksasa dengan rumah cermin. Yang lain tak masuk otak. Hahaha. Tapi sekarang rumah cermin dah takde. Baru nak tunjuk kat daddy sebab daddy tak pernah pergi. Kat sana agak BOSAN, dah la tiket mahal! Eh tapi akan jadi berbaloi kalau korang bawak mandi anak-anak kat sana. Ada water park. Tapi. sebelah kolam buaya la. Wakakaka. Dan kalau husband korang teringin nak masuk rumah hantu, rumah raksasa dipersilakan. Sekadar nak mencoba, pastu kalau orang tanya boleh bercerita apa ada dalam taman buaya tu.
Taman Buaya :
Dewasa RM15/seorang
Kanak-kanak RM12/seorang
Kanak-kanak 4 tahun kebawah FREE
Dalam Taman Buaya:
Rumah hantu RM3/seorang – Budak kecik macam Annaila FREE
Rumah raksasa RM3/seorang – Budak kecik macam Annaila FREE
Water park - FREEEEEEEEEE
Depan buaya awet!
Aku pergi sekolah rendah, buaya ni dah wujud dah. Bila nak tukar baru. Muahaha.
Depan KLCC di Melaka.
Kecik je. Tapi bosan kot kalau nak pergi sini.
Naik keretapi dinasor. Naila cuak gilaaaaa! Peluk aku kuat2 pastu aku tutupkan mata dia taknak bagi dia tengok.
Muka pas keluar dari rumah raksasa. Muka cuak. Daddy pulak nak masuk rumah hantu. Haaa masuk la sesorang. Aku takut. Cukup lah masa kekecik dlu masuk. Serik wooo!
Depan umah keretapi raksasa.
Rumah hantu! Daddy masuk sorang-sorang! Daddy cakap meremang juga la masuk dalam ni. Annaila, dari jauh nampak rumah hantu ni dah menangis takut.
Buaya. Pfffttt. Bosan kot tengok buaya. Muahaha.
Water park! Malangnye tak bawak baju. Huuuu kalau tau ku bawak baju siap-siap.
 
Taman Buaya tutup pukul 6 petang ye. Jadi kitorang takde la lama sangat kat dalam tu. Tak sampai setengah jam je kot. Ngeeee. Takpe sebab aku pun dah tak larat dengan badan melengas. Phew. Rasa nak balik cepat-cepat sebab nak jumpa air. Kehkehkeh. Dari pagi duk bermandi peluh je hoii. Rimas! 
Kbai~

10 comments:

  1. klu husband za, dlm taman buaya tu sekor2 buaya dia belek.. ntah apa ntah yg best sgt za pun xtahu. time honeymoon kt sarawak tu, teruja giler dia dpt masuk zoo buaya.. tolong r.. hahaha..

    taman buaya melaka ni dh brp kali dia ajak za gi.. mmg xr.. hahaha..

    ReplyDelete
  2. hahaha,sampai dh ada anak.ada lg buaya tu eh wa.hahaha.g balik hari je ke wa? tau x week yg wa g zoo tu.ramai gila kawan rara yg dlm ig pon g zoo.sume pakat upload pic zoo.haha.dlm hati " apekahh dorg ni.pakat sume g zoo" hahaha

    ReplyDelete
  3. wahh seronoknye naila..mgu ni hannah pulak nak ke sana..insyaAllah..

    ReplyDelete
  4. naila dan lion tidak dapat dipisahkan...hihi

    eh hari yg u pegi ni mmg ramai sgt2 kawan i pegi zoo jugak...tengok facebook semua duk pakat bawak anak pegi zoo...hihi

    i pegi taman buaya tu dulu masa darjah 6 rasanya, masuk rumah hantu punye la takot, entah pape je!

    ReplyDelete
  5. naila muka nakal macam mama dia la...bye

    ReplyDelete
  6. zoo melaka murah sikit dari zoo negara kan. tapi zoo melaka macam kecik sikit? arghh lupa sudah. last pergi zoo adalah tahun 2002. darjah enam kalau tak salah.. hahaa..


    buaya tu memang kat situ je kot tempat dia.. haha takde nak diubah-ubah.

    ReplyDelete
  7. mls nak bawak zara g zoo
    sbb zara penakut
    uhuhuhuhu

    ReplyDelete
  8. takpe..suka tengok banyak2 gambar :)

    ReplyDelete
  9. Bru ni g melaka xsmpt sggh jejalan melaka..huhu

    ReplyDelete
  10. Bess la review jln2 ke Melaka ni. Bleh buat rujukan bebila nak gi Melaka nnti. Tapi teringin sgt nak pegi A'Famosa Resort yg ada waterpark tu. X tau la bila nak sampai. huhuhu

    ReplyDelete