Meh klik kejap~

Friday, February 28, 2014

Anak cerah ke gelap?

Hi!
 
Pernah tak korang dengar,
'kalau masa ngandung kita rajin suka soya, kulit anak jadi putih.'
'kalau masa ngandung kita suka minum kopi, kulit anak pun jadi gelap'
 
Aku selalu dengar benda ni sejak aku kecik. Sebab adik beradik aku ada yang berkulit cerah ada yang berkulit sedikit gelap. Dan mak aku selalu cakap, masa ngandung adik aku yang sorang tu, mak aku gila kopi. Sampai ratah serbuk kopi. Errr aku pun tak paham ratah serbuk kopi tu camne sebab rasa serbuk kopi kan pahit gila. Taktau la kalau campur gula sikit ke nak bagi sedap. Hahaha. Pastu sorang lagi adik kulit pun tak berapa nak cerah, masa ngandung mak aku ketagih nak makan roti canai mamak seksyen 15, Bangi. Kuikuikui. Jadi dua orang adik aku ni kulit sedikit gelap.
 
Okey tu kisah mak aku. Kisah aku pulak masa ngandung Naila aku minum kopi berapa kali je. Setahun maybe tak sampai lima kali. Mungkin. Tak ingat. Annaila keluar, okey la kulit melayu. Mengandung kali ni aku gila kopi. Tapi takde lah sampai tahap nak ratah serbuk kopi. Bila mak aku nampak aku minum kopi, mak aku terus cakap, "aiiii gelap anak kamu ni nanti". Aku pulak, "aiiii jangan disebut-sebut..." hahaha. Takpe lah kalau gelap siket pun. Kalau dah nama baby, kulit gelap ke kulit putih ke, semua pun comel je. Dah besar nanti kekadang yang kulit cerah tu bukannya lawa mana pun. Kuang kuang kuang. Ni dari pemerhatian aku ye. Masa zaman sekolah, yang putih-putih kompem TOP 10 kat sekolah. Cer dah habis sekolah. Haaaaa. Yang gelap-gelap tu lah makin meningkat umur makin lawa. 
 
Kesimpulan. Ewah dah macam karangan pulak dah. Anak tu putih ke gelap ke, aku terima je. Gen dari aku dengan daddy jugak. Dah kalau nak anak putih melepak sangat, pergi kawen dengan mat salleh. Tu pun kalau gen mat salleh kuat, dapat lah anak putih. Kalau gen melayu kau kuat, dapat la kulit melayu. Kehkehkeh.
 

family pak jamil....2 org lg takde dlm gambo....

 
 
 
 

15 comments:

  1. wa... mil aku masa preggy sil pun suka rata serbuk kopi.. kuar ada iras warna kopi la...
    hahahaha....

    minum kopi kuar tak gelap kot... kelabu je... hehehe gurau!

    ReplyDelete
  2. haa sama la pnh gak dgr kata² cemtu...dulu time peknen zafirah xde ketagih apa²..yg pasti soya mmg iols tak suka...tp kuar² putih melepak lak zafirah tu...gen uwo dia kot..sbb makpak dia sah² kulit melayu versi gelap...ngeee~

    ReplyDelete
  3. ahaa wawa yg minum soya la ni dalam kuarga pak jamil.. macam saya, saya gen apak.. macam mamak.. orang tak caya mama pure cina.. hahahaha.. takpela.. apa nak buat kekeekke

    ReplyDelete
  4. betul tu wa..org selalu ckp minum soya anak putih...ain mase ngandung mane ada minum soya..jgn ckp time ngandung..sblm ngandung pun mmg x minum air soya pun...pas tu ain ni kalau makan nasi msti nak letak kicap..bila hari2 makan kicap..org dok kate...hitam macam kicap la anak kau nanti...tup2 kuar..haa...putih je..so jgn percaya 100% bila org ckp mcm tu..hehehe..

    ReplyDelete
  5. hehe pernah dengar tp memang jenis tak caya sgt...
    dulu masa pregnant aisya, kuat gile minum soya. 1 hari 1 kotak sliter tu habis... tp nak kata aisya putih melepak takde jugak.. cerah melayu jela...eczema lagi ado...

    ReplyDelete
  6. makan epal nanti kulit baby cantikkk.. hehe.

    time mengandung dulu suka tengok lelaki berkulit gelap.. & ayra keluar memang gelap. 99% orang yang tengok dia akan cakap 'gelapnya anak kamu.. takpe besar nanti cerah lah'.. HAHAHAHA sentap la jugak. tapi ni dah besar takde la cerah pun cuma takdela segelap masa dia baby. LOL. okay la, kulit melayu makpak pun bukan cerah nak anak putih melepak macam mana pulak kan. hehehe.

    ha, orang kalau putih memang akan nampak cantik walaupun takdela cantik mana, just sebab putih... kekekeke.. sebab kita kan orang malaysia, sukaaa sangat kalau ada macam matsaleh puiii. padahal mat saleh sana sibuk nak tan kan kulit. tak retii bersyukur camni la.. hahaha..


    Panjang nya komen, dah boleh buat satu entry dah dah. huahua.. :P

    ReplyDelete
  7. wawa suka sgt pakai baju kurung ijau kan hehhehe cantik :)

    ReplyDelete
  8. benci bila org dok sebok2 anak kita putih laa..hitam laa...bagi kita yang melahirkan ni, tak kisah walau sikit pun hitam ke putih..berdesing telinga bila org dok banding2..

    ReplyDelete
  9. As salam,

    salam perkenalan.

    selalu sangat dengan tentang ni ..nak percaya payah ..tp xpercya ada je kes yg btol2 jdi kan..

    hehehehe...serupa jg klu makan kerang ..nanti ank rambut kerinting ...em , kebetulan je kot..

    feel free visit my blog :

    http://ummienaufal.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. family aty pon ada cerah ada gelap..ikut mak cerah..ikut ayah gelap..normal pembawakan gen..tetibe kalau macam kulit omputeh sangat tu baru tekenan..hahahaha.... tapi...eeerr...aty nak kulit cerah sebenarnya..muwahahaha...ku bersyukur....lalala

    ReplyDelete
  11. lama xjenguk wa cantik ni.. hee.. ;) mase preg dulu lilynn ketagih coffee. hr2 minum coffee. setiap hr makan roti canai, tp anak kita x hitam pun wa.kikiki. mase preg tu semua tegur jgn nnt anak itam, dh pembawakan baby, x suke coffee pun jd suke mase tu.. tahniah wa!! ;)

    ReplyDelete
  12. hehehe..anak kita yg sulong lagi laa..suka ratah biji kopi..tapi anak kita putih la pulakk..hihihi..

    ReplyDelete
  13. Anak saya yg ke3..mak aihh..hitam dah mcm anak mamak.smpi doktor ble tny 'bapanye gelap ke?'.sumer xcaye tu anak saye.suami pun ble trkejut.kalo tgk bukn warna coklat kot.dh warna cam kopi.beza ngan kakak n abgnye.mcm langit ngan bumi.nk kata time ngandung suke kopi..xle.xsuke langsung.soya pun x suke.cuma suke mkn pedas2 ngan air epal je.tp lumrah manusia..asal putih je cantikk..wpun xsemua cantik.huhu...

    ReplyDelete
  14. Anak ke3 saye..hitam mcm anak mamak.suami pun ble terkejut.doktor ble tny 'bapaknye gelap ker?' stress lak dgr..nk nangis pun ada.kalo kata anak india pun org percaye.siannye..hrp2 beso nnt berubah.nak kata suka kopi..xle.xsuke langsung.soya pun xsuke..cuma suke mknn pedas2 n air epal je..tp bby gelap gak.bby baru 2minggu.lumrah manusia suke yg putih jer..wpun xsemua putih tu cantikk.huhu

    ReplyDelete
  15. Sebenarnya ikut kulit mak ayah nya aje kan hehehe

    Www.adaa-inspiration.com

    ReplyDelete