Klik sini. Terima Kasih :)

Thursday, August 30, 2012

Annaila : Gambar curik~ :p

ehemmm...gambar2 yg di curik dr fb adik ipar...kat umah mil, naila kne bedung lg...haha..aku tau klu tk bedung, budak ni lasak kemain...tp klu kat umah, ktorg tk bedung sbb naila protes habis-habisan...nanges kuat2...so dgn ktorg, ktorg tindih badan n muke die ngn tdy bear...owww die masih leh bernafas...sbb kepala die akan mengereng ke tepi so tkde la tdy bear tu tutup idung die ke ape...:)  *patut la dorg panggil naila ulat gonggok...muehehehe...mcm2 naila dapat name...:p*


ni muke mase raya ke-2...hahaha...mata sembab...mcm ikut mama je...ayokkkkk....:p  kunun tak cukup tdo la ye mase raya tu...hahaha!:p


Annaila nak masuk 5 bulan dah lusa...yeayyyy! nti check up nak tnye doc bile boley bg makan....motiff...??walaupun dah tau 6 bulan ke atas baru leh bg, tp mane la tau, doc ckp dah boleh bg mase 5 bulan stgh ke...haha...nmpak sgt mama nye yg tak sabar nk bg makan...tp naila tu pun, klu letak atas meja makan, bukan main lg nak mencapai mknn smbil mata mnejeling tajam ke arah mknn dan mulut nom nom nom...bising!eh skang pun ade je aku bg die isap2 buah...tp takde la byk...bg rase cket2 je...

errrr...lapa la plak...nak makan ape eh lunch nti....nom nom nom...



Apple lawan Samsung~

skang kecoh kes samsung duk bayar saman 5 sen byk2 kat apple kan...ala bg aku apple takde la susah nak kire pun...anta bank je la kan...jadi org bank la yg patut bengkek ngn samsung...ekekeke...

aku penggune iphone...ala baru je gune...tu pun hadiah org bagi...tnggu aku beli, berzaman la enon oiiii....ntah2 tak beli pun...sbb nak ip4 tu design die smart...sejuk mata aku pandang...haha!tp kan satu je aku cam kureng cket ngn ip ni...camera die tak bape nk cantek...rase nye hp sony dlu lg cantek gambarnye....terang berderang....pastu kebetulan sil aku gune samsung...die pnye camera, peghhh smart gler wey....aku pun mule la duk terbayang2, bestnye gune samsung...haha!tp tu angan2 je la kan...sbb en donut tu pengguna tegar apple!semua brg apple die nak...ip3, ip4s, mcbook...ni die duk usha2 ipad ngn iphone5 plak...aku nk larang tk boley, dah tu minat die...kang die tk bg aku shopping baju2 plak, nanges aku...:p

errrr...aku wat entry ni mst en donut tak puas ati....hihihi...ala sorry ye u....ni pndapat i sebagai pengguna...hihi...*peace^^*  

jd penutup untuk entry ni, errrrr....taknak la ade penutup...kne jage hati en donut...hihihi...**hi sayang..:p**

kbai~!

Wednesday, August 29, 2012

Kisah di malam hari~

bosan...malam ini ku sendiri tak ada yg menemani spt malam2 yg sudah2....ok merapu!

ermmmm....kne tinggal ngn en donut ini malam...sob!eh selalu je kne tnggal memalam, tp malam ni gedik cket nk feeling2 sedih...choi!org tu g putrajaya je kot...kul 11 or 12 balik la kot...plg lewat kul 1...mmg da kompem2 aku tdo....*harap nye dapat la cket ganjaran dr projek tu ye...ala 10% pun jadi la...lalalala...:p*

nak bebel ape memalam ni...eh smlm g jusco g barang dapur n brg naila cket...dera naila jgn bg tdo...saje je sbb die pernah dera aku berjaga smpai 2 pagi...haih!pegi keje, bermata panda....hakikatnye mmg aku bermata panda, tp klu da tdo lewat cenggitu lg la terang lg nyata mata panda muncul...grr!

ermm...2 ari ni aku pakai cermin mata...rabun...kne la pakai...power, humangai tinggi glers...seribu...hik3...pakai spec, power cepat naik...pakai lens, maintain je power n penglihatan pun jelas ke hadapan smpai tembus semuanye....acah je...:p  eh merepek lg...sbnr nk ckp, 2 ari ni pakai cermin mata balik sbb rase mcm mate ni buat hal...so sblm infection berlaku, better aku rehatkan mata dr pakai lens...haih~ susah betul jd rabun ni...leser pls!

eh naila da nanges....nti sambung....

ok sambung balik...budak kecik dah tdo.....eh td cter ape eh...malas nk bace atas2 tu...ape eh....ape eh....dah la....penutup entry ni, layan gmbr je lah....

memule blur naik troli ni pastu senyum2...suke lettew!
"dilarang meletak kanak2 di dlm troli"...tp ape motif wat tmpat duduk ni...musykil~
mama pun nk mencelah gakkkkk...ambek!

isi minyak...pastu naila nak feeling2 kuch kuch hota hai ngn daddy...



Tuesday, August 28, 2012

Misi raya - menaikkan berat badan~!

bulan puase, aku turun 5-6 kg kot!plus dgn kne demam ari tu, lg lah cepat berat badan turun...wuwuwu...last timbang sblm puase ari tu 54kg...dah ok sgt ni...tbe2 nak raya menjunam bawah 50kg...adoiii,,,aku ni klu bawah 50kg da dikire underweight...bile tgk badan sndiri n tgk gmbar rase mcm nak nyanyi, 'hey goreng lempeng, lempeng nye hangus...' haaaa ulang la byk kali...mmg sekerempeng gler dah badan aku....patut la seluar2 keje n jeans longgar semacam je...n patut la aku mcm tenampak tulang belulang naik kat dada...dah mcm org somalia pun ade...kui..kui...kui...

selain kne demam, aku rase berat badan turun jugak sbb berbuka minum air byk sgt...pastu bile nak makan makanan lain tak boley masuk....kat perut penuh air je....makan lewat2 malam tkde...terus tdo...bersahur plak kekadang minum milo je...tkde la mknan berat2 mcm berbuke....mane tak kurus!mane tak nmpak tulang!haish!

misi skang, makan byk2 nak naikkan at least 5kg...hewhew...:p

*dlu bile gemok nak kurus, dah kurus nak gemok plak...acane tu...*

nmpak kurus..?tk nmpak..??kbai...
haaa ni cnfirm nmpak...tgk kaki cam tiang letrik tu....yekk!
*
*
*
eh nak hupdate pasal raya ke 3 & ke 4 sat lg...haaaa....tak abes lg nk cer pasal raya....hahaha!

Monday, August 27, 2012

Raya ke-2 plak~

raya ke-2 masih di johor...theme ari raya ke-2, pink plak...yeay! suke....dan raya ke-2, ptg tu jgk balik bangi...excited nak jpe parent aku n abg aku yg balik dr Sabah...excited sbb nak jpe anak buah sbnr nye...hihi...:p

raya ke-2, ni je la pic yg sempat di snap sbb lupa...boley...??hewhew...

**nak cter panjang2 pun tak ingat gak...tp nak tepek jugak gmbar...muehehehe...:p**

Annaila : Kene buli di hari raya...;p

balik kampung, Annaila jadi perhatian cket...biase lah budak kecik cenggini semua org geram tgk kan...jd aku sbg mama naila redha aje lah ape org nak buat kan die...hihi...nti da besar cket, org tak layan sgt dah...kan..kan...

malam raya, Naila wat 'muka' cket....kne kacau sepanjang hari kan...plus aku rase die letih gler...bayangkanlah tdo kejap2 je sepanjang hari...takpe naila, bukan selalu...nti dah sampai umah, tdo la puas2 ek!
'brg mainan' di kampung...:p
kne pakai tdung plak...cool dlu...
ok dah tak larat...muke geram...
grrrrrr....nak balik umah pls daddy...
mama...selamatkan naila...:p
ber 'duckface' plak....
dah kne peluk ngn daddy pun, muke cenggitu gak...naseb la naila...:p

Raya Kami~

ermmm...aaaa...ari ni raya ke bape ek..??baru nk hupdate pasal raya pertama boley..??hahaha...tkde mase nk hupdate pape...wuwuwu...bile da ade mase, penat la plak...

n nak tulis balik ape berlaku ari pertama beraye, harus lah lupe kan...jadi biar lah gmbr je jd tatapan dan kenang-kenangan...muehehehe...:p

eh baju kurung raya naila kne dry clean tau...mengalahkan baju mama n daddy nye....aku dlu baju nikah je berdry2 clean ni...aduhai anak...tp baju kurungnye pakai pagi tu je mase bersalam2...nak gerak g umah org, tukar dress sexy mexi..;p






gmbr msg2 penat sblm tertdo di ptg raya....:p

Sunday, August 19, 2012

Pagi raya sebelum berbaju chantek~

Pagi2 raya, pas sarap ktorg saje round kawasan umah mbah...nak bwk naila tgk ayam, kambing, lembu..haha...sbnr mama n daddy yg nk tgk....org batak cenggitu la..:p

Ingt naila akan wat dono je rupenye suke betul die tgk ayam blup2 tu...*ayam belanda*...errr...bukan suke kot, tp pelik...pastu bile tgk lame2 terus nanges...hahaha...aku pun takut tgk... mcm nk terbang je ayam tu...

Bile tgk lembu plak, lembu2 tu terus usha baekkkk punye kat ktorg...cuak lg terus ajak en donut balik....haha!

Tgk binatang2 tu pnye pasal, org laki2 semua da bertolak smyg raya, en donut baru terkedek2 bersiap...sebaek da mandi...hihi...

Eh naila tetbe ade baju kurung pagi raya ni...sbnr dah belikn dress sexy utk die...haha!mil jahitkn...:p pg ni pakaikn dlu baju kurung, tgh ari nti mase smyg baru tukarkn ke dress sexy mexi tu....lalala....

Eh selamat hari raya lg sekali...:)

Friday, August 17, 2012

Tudung manik dan baju swim Naila~

ding!tgk....tgk....da dapat tudung idaman....kaler yg diimpikan pulak tu...huahuahua...:D 


smlm balik keje saje nak cuci mata kat GorgeousMomOutlet....kat bahagian bawah kedai tu ade kedai baju dan tudung2...saje intai2 sekali ternampak tdung idaman ku!waaaaa...hati melonjak kegembiraan...pilih kaler n terus bayar dgn hati yg girang...wallawey....

pas dapat tdung tu baru la singgah ke GMO....saje cuci mata...sekali ternampak baju swim yg sgt comel...aku pk 2 kali je pastu terus rembat...malas nk pk byk kali takut nyesal lg...hahaha...tp bile da beli rase nyesal lak...apesal aku beli baju ni...naila ni klu nk bawak g swim, pakai kan je seluar kecik die tu...tak pun beli training pants yg boley bawak mandi kolam tu kan...nk lg senang mandi bogel je....:p

tp da belikan...nak taknak kne pakai jugak la...cuti raya smpai seminggu ajak en donut g putrajaya la nti mandi kolam kat sane...



eh!tp tdung raya pertama tak dapat lg...alamak!alamak!lkne cari ari ni...kbai~!

7 Ramadhan~

Jangan biarkan sesaat itu berlalu begitu sahaja....
Kerana sama ada sedar atau tidak....
Ada derhaka dalam setiap diri kita....
*
*
*
insaf tgk cter 7 Ramadhan ni...lagi2 da jadi mak2 ni, lg la terase...hewhew...aku nak komen lbeh2, takut tersalah cakap....tp hargailah org tua kite...eh mertua pun da jadi mak bpk kite gak tau!jadi jgn lah bile dgn mertua, kte derhaka....klu suatu hari jodoh kte tak panjang bersame pasangan kte *nauzubillah mntak dijauhkan*, mertua kte tetap jadi mak bapak kte...errr...aku pun tak berape arif hal ni jadi tknak cakap byk...ckup la sekadar yg aku tau n klu ape yg aku ckp ni salah, perbetulkan...:)
*
*
*
*
urm....cter melayu skang not bad la....tak ikut skrip sgt cam dlu....mungkin skang ikut skrip jugak tp jalan cerite agak sempoi dan spontan....kadang nak gelak pun ade walaupun tgh babak sedih...heeee...:p

skang tgh layan 'bukan bidadari' jugak....taktau name pelakon tp heroin dalam cter tu berlakon cam real je...tkde kekayuan dan kedaunan di ctu...haha!

mak abah ku....

mama ayah ku juga....

errr pic baru takde...yg jpe ni je...hiks~ raya nti amek pic byk2.....taun depan letak pic ngn naila plak...dan 'perut' sekali....eh..??? :p




Thursday, August 16, 2012

Raya! *pencarian baju dan tudung bermula!*

tdung raya tak jpe lg...sob! tu la dlu takmo beli awal2...bla..bla...bla...tu je la ayat aku dr dlu klu barang tk dapat cari...*sigh*

alkisah smlm aku demam...giler kan...last month baru je demam...bukan demam kus2 tu...demam teruk gak...bulan ni pun kne jugak demam...tak paham aku...so smlm half day sbb kat opis da weng2 tak boley buat ape...balik tu aku makan ubat bantai tdo tak ingat dunia...*eh kantoi dah tak pose..:p*  en donut suruh rest ckup2 sbb malam tu ktorg nk redah downtown bangi beli baju raya aku...aku kan takbeli baju raya lg...sob! *tp baju raya ke-2 da beli dah...acane tu...lalala...*

sblm kawen, baju raya ckup la sehelai je...sbb ktorg raya sehari je...tu pun smpai tgh hari je...pas pukul 12, da sampai umah n ktorg adik beradik golek2 atas katil n tdo ramai2...bosan...??yep...cenggitu la setiap tahun bile ktorg beraya....:) bile dah kawen ngn en donut, aku kne xcited cket raya dan baju pun kne ade 2 3 helai...hahaha...sbb style org jawa *mak aku ckp*, klu raya, semua rumah sedare akan singgah...betul ke org2 jawa...maaf klu salah..heeee...:)  ingt lg taun lepas pestime raya camtu smpai 2 3 ari asek la berjalan, mmg penat gler...aku tak pernah rase camtu...tak pernah raya smpai makanan tak boley masuk dlm perut...hahaha...over tul!

haaaa...lg satu dlu sblm kawen, tkde masalah dalam pencarian warna...sbb family aku raya berpelangi cket...so mencari baju raya sgt mudah....ko nmpak kaler tu cantek, terus rembat...tkyah nak susah2 pening kepala...tp skang, da kne ade kaler theme...*pening mak!*

sbnr aku da suke kat satu baju ni jual kat butik RM299.00...tp takde la suke sgt sbb die size xs...walaupun baju tu boleh je masuk ngam2 ngn badan aku tp mengenangkan harga die, aku pikir berjuta2 kali gak la...kang aku beli mahal2, last2 dlm almari jugak tersimpan kan...so aku decide try cari kat downtown dlu, klu tkde baru pejam due2 belah mata beli baju kat butik tu...*eleh  ko beli mahal mane pun, org bukan tau pun baju tu murah ke mahal ye dok!*

pusing punye pusing downtown sekali jpe baju yg ala2 jual kat butik tu...tak same la tp ala2..harge die..??RM99.00...tu belum mntak kurang lg tu...haaa...ko tgk berape byk beza die...aku rase yg kat butik tu kain die cam biase2 je...mcm je lah...aku ni buta kain...agaknye batu die tu kot yg buat die mahal cenggitu...batu kat downtown mungkin cap ayam punye...mungkin...*tp klu ko pakai cap ayam pun, org still taktau kan...lalala..* tp tak beli pun sbb tak padan dgn baju melayu en donut...

last2 beli baju kurung biase je...harga RM70.00 je...hahaha!murah kan....sape suruh susah nau nak cari kaler yg same mcm baju melayu tu...last2 tu je yg ade, tu je la yg aku rembat...da malas da nak pegi 2 3 4 5 kali...smlm je 2 jam aku pusing2 kat downtown..nk patah pinggang...org takyah ckp la...tak boley nak berlari...:p dan balik umah tu suhu badan meningkat balik...demam...sebaek pg ni da ok...hihi..:)

bile da jpe baju, ko akan pening memilih tdung plak...kan...yep!sgt pening smpai skang ni baru terhegeh2 nk online sbb tak sanggup nk meredah lautan manusia...tp mmg tk sempat la nak post2 ni kan...sob lg sekali!

baju kaler plain, jadi mau cari tdung corak2 tu...ala yg RM10 hengget tu je...tu pun tak jpe...ptg ni ade pasar mlm try cari kat sane je...tkmo pakai ala2 fareeda tu dah...rase mcm muka matured sgt plak...*tknak mengaku diri da tua...hahaha!*  tp utk raya ke2 nak cari tdung kaler plain mcm pic ni...cari kat downtown semalam non hado! sedih betul..

fb :  https://www.facebook.com/DeManiqueCollections

eh korg sebelum terlupe, SELAMAT HARI RAYA...maaf klu aku pnye entry or komen2 wat korg sentap ke hape...sorry ek!

Tuesday, August 14, 2012

Cuti Raya~

ehem! ari ni da dapat wet raya dr boss...heeee...walaupun tk ribu riban, tp jadi la...hihihi~

cuti raya lak, ari ni memo da keluar...office aku start cuti Jumaat ni (17.08.2012)...wallawey...ngko ade...hahaha!dan beroperasi semula pada 24.08.2012 (Jumaat depan)...mmg ari Jumaat tu aku cuti la kan...miahahaha~

taun ni plak abg aku dr Sabah tu balik...*kawen ngn org Sabah, kne jadi org Sabah la..:p* so naila akan berjumpa dan bertemu muka sama abg sepupu die...weeeee~! *tak sabar nk cubit pipi anak abg tu..*

raya ni aku balik kmpung en donut kat Johor...patutnye taun ni raye umah aku...tp sbb abg aku balik cni malam raya pertama, maka aku pun ajak en donut raya Johor dlu....aku ajak hokey!hahaha...org takde kampung mmg batak cket...eh ade sebenarnye kat Perak...tp opah2 ngn atuk2 aku da tkde...so klu balik pun tkde ape...jadi sblm kawen dlu stp tahun, beraya la kat Bangi...gler bosan...nak keluar, kawan2 sume tkde balik kmpg...hihihi...

yeay!rayaaaaaaaa....

Supplement lelaki~?

Haaaa...aku ingt aku sorg je amek supplement...rupenye adik aku pun amek...lg besar! memule tgk aku ingt sabun basuh kain..hahaha...:p

adik aku yg sorg ni jage badan giler2 punye...aku rase protein segala bagai sume ckup...ade sekali tu die nak makan telur smpai 5 bijik...*tak ingat die makan mentah2 ke masak...* dtg bapak aku, tanye, "bela jin ke hape kamu ni..??" hahahaha...

aku rse fungsi mnde ni same je mcm esp shaklee tu...tp esp shaklee mahal kan...bile aku tanya harge protien tu, die ckp RM2++ je...betul ke..??besar gedabak cenggitu die ckp dlm RM250 je..??esp shaklee yg cenonet tu pun RM150...taktau la die tk berani nak bgtau sbb ade mak aku...takut terjegil bijik mata mak aku bile dgr...hihi!

adik aku bukan semata2 amek supplement tu je....stp hari wajib pegi gym...klu tak dapat g, mcm cacing kne bakar...tk boley nak duk diam...errr...bulan puasa ni taktau la camne aktiviti die...body die agak tough jugak la...tp aku tak suke...geli tgk ketak sane ketak cni...aku suke body en donut...bile tekan, timbul balik...empuk gtu...mcm donut kan...lalala~ *eh kantoi la kenapa panggil en donut..??haha!*


size same besar dg naila...
tough kan...tp aku tak suke...geli! hahaha



Monday, August 13, 2012

Entry campur aduk~

setelah berminggu2 asek cancel je sbb mcm2 hal....so weekend lepas dapat la jpe dgn aty...motif sbb jpe saje2...boley..??hahaha...takde lah...aty order kukis dr aku...*owh aku tk wat marketing sgt la kukis tu sbb kukis ni tkde dlm list aku utk wat part time raya...tp...nti lah cter...klu rajin...*

perjumpaan ktorg kat shah alam sane tu...ingt nak jejalan kat sane sekali, sekali bile aty ckp jammed, cancel...last2 balik umah terus....tdo lg bagus...eh tak tdo pun, masak2 utk berbuka...*en donut takmo beli lauk kat luar dah sbb die cakap tak puas bile makan...nak aku yg malas ni jgk masak...mcm la aku masak sedap sgt...hahaha..*

eh sambung cter balik, ktorg jpe tepi jalan je...yela tgh pose kan...klu tk pose boley ajak makan2 sekali...wah gtu...pdhal anak masing2 tgh mengantuk yg amat...jd mood dorg masing2 mcm ke hape...eh qaleef sgt bambam hokey...weweeettt!geram rase nk geget die pnye tangan...sebaek naila tk camtu, klu tak............ :p

dlu kan mse awal2 pregnant, rujukan aku kat blog aty je la...pg sblm mula keje taip 'aku bukan bidadari'...hahaha...time tu tkde blog lg...pastu baru la start pandai usha2 blog org lain pulak...bile da byk sgt blog yg aku singgah, last2 wat blog sndiri...antara blog yg aku singgah dgn menaip, 'share my love', 'farah keifli', 'nurul aziz', tu je aku ingat...hahaha...pastu baru la kenal ngn mommies yg lain...best la korg!bile nk jpe..? *haha..over!*

k selamat berbuka semua~ 

Annaila : I'm busy too la mama~

aku cbok wat projek, die pun cbok jugak nak tarik2 tiub bp tu...

last2 susah sgt ngepam, aku jadikan die 'mesen ngepam'...time ni tgh bengkak sgt sbb terskip pump...:p tp budak ni takmo sgt sbb da kenyang...haih~ tahan je la....^^




Minggu terakhir raya~

errrr...aku rase skang ni tak boley masuk KL kot...jammed sane cni....aku plak mmg pantang jammed2 ni...mmg tak hengen la nk jejak KL....

Sabtu malam, ktorg merayap ke Alaman...balik dlm kul 11 menuju ke umah mak aku utk amek Annaila...malam tu Bangi meriah gler! sampai jammed sblm nak masuk simpang umah mak aku...sbb jammed, semua org menuju ke downtown Reko Central tu....aku ngn en donut baru nak meneruskan misi berjimba di downtown...bile da tgk jammed mgila, aku pun ckp balik terus je la pas amek naila...*baju raya aku tak beli lg weyyyyyy...abes la tkde size nti...sob!* 

tp pas amek naila bukan balik terus pun...ajak en donut makan2 dlu kat seksyen 9....restoran2 kat ctu pun, ulamak wei....penuh! aku lak musykil, mmg bangi ni mmg cenggini ke memalam...da kawen ni mmg jarang keluar malam dah ktorg...:p

eh tp waktu siang pun aku tgk warta n pkns penuh!jammed!parking smpai kat tepi2 jalan....aku mampu ckp, "Bangi je kot!"

jammed kt bangi akan berlaku klu ade roadblock je....

Sunday, August 12, 2012

Sambal Goreng Kentang!

entry di buat malam hari supaya org2 tidak terliur di siang hari...:p

sambal goreng kentang!da nak abes pose baru la beli mnde alah ni....ala bukan salah aku, mber aku yg lambat rekomen....sambal ni kire mcm mknn instant la sbb klu pepagi buta nak sahur, malas plak nak masak, haaa ko makan je la mnde ni dgn nasi...best wey....errrr...tp pepagi aku rase kurang kot org nak makan sambal2 ni kecuali dorg yg tegar makan pedas2....

aku beli mnde ni pun sbb nak tambah lauk berbuka klu malas masak kononnye, tp en donut pnye suke sambal ni boley buat mcm jajan...sambil online, sambil ngunyah...eh tp mmg sedap pun...cume aku tak bape suke bile ade kacang dlm sambal ni....baru nak feeling2, tetbe tergigit kacang....haih~ *almond london tu pun aku buang kacang kat tengah2 tu klu nk makan...miahahaha..*

harga sebungkus RM10.00....ni baru order lg ngn kawan sbb en donut mntak beli lg... :)


packaging die not bad kan...

mknn tambahan aka malas...:p

Friday, August 10, 2012

Info : Keburukan air masak kepada bayi 0-6 bulan~

sape pernah bg air masak kat baby...??me! heee...aku pernah bg naila air masak mase die baru bberapa hari lahir...sbb org2 tua ckp, air masak boleh mengurangkan demam kuning baby...aku ingat lg, mase aku bg air masak kat naila, die tolak mentah2...die tak suka agaknye...pastu baru la aku search tenet, n baru la dapat tau sbnrnye air masak ni tak elok utk baby umur 0-6 bulan....bile da tau mmg aku tak pernah sumbat lg air putih kat naila....dan nurse2 n doc2 mmg melarang abes baby yg kne demam kuning diberi air putih...sumbat je susu mak die byk2...elok la nti...*tp ade gak yg susu mak boley buat kuning baby lg kuat kan...?org berdarah O tk silap aku...sorry klu silap...:)*

ermm...biase lah bile kte dgn pendirian kte tkmo bg air putih kat anak, akan ade mulut2 org berkata gini, "dlu ko kecik2 minum gak air putih, elok je...", "kesian la anak ko tak minum air putih...", bla...bla...bla... ermmm....seorg ibu mst nk bg yg terbaik utk ank die...klu die rase mnde tu tak elok, mst la die taknak bg kan...tp klu ko rase mnde tu elok utk ank ko, persila kan lah....aku tkde la nak bangkang ke ape...anak ko kan...ko pun mst tau ape yg terbaik utk die...lg pun baby ni lain2 imun die...cam anak org boley je sumbat susu formula...naila bile aku sumbat fm, abes teruk badan die naik ruam2....seeee...dah nmpak stp bayi berbeza2...so pls lah stop nk ckp, "ala ok je nk bg tu, nk bg ni bla bla bla..."

mcm tu la jgk makanan...ade org start baby lahir atau 3 bulan da bg makan...tp aku tak pernah la nak kutuk2  kate, "wey ko gila ke bg anak ko makan awal2...die punye perut bla bla bla bla.." tak pernah wey...anak ko, suke ati ko la...ko cter, aku angguk2...tp jgn la wat muke tak bersalah sumbat mknn kat anak aku depan aku...mmg aku 'panas' cket la....*pernah terbace kat group mane ntah, mse anak sulung, die bg anak die 3 bulan makan bubur, anak die koma bebape hari..* 

so, pls la respect others n jgn la tanye nape tu, nape ni dgn muke annoying...tak suke tau!

woo...panjang betul mukadimah...k nah la bace info yg aku amek dr kementerian kesihatan malaysia

Penyusuan Susu Ibu – Bahaya Air

Pengenalan
Bayi yang menyusu susu ibu secara eksklusif sehingga berumur enam bulan akan membesar dengan sihat dan tidak memerlukan makanan lain. Pakar dalam pemakanan bayi mengesyorkan agar penyusuan susu ibu secara eksklusif diteruskan sehingga bayi berumur enam bulan kerana susu ibu sahaja sudah cukup untuk membekalkan tenaga dan kesemua nutrien yang diperlukan oleh bayi. Di samping itu, penyusuan susu ibu secara eksklusif juga dapat mengurangkan kematian bayi yang disebabkan oleh penyakit-penyakit yang biasa dihidapi oleh kanak-kanak seperti cirit-birit atau diarea dan radang paru-paru. Penyusuan susu ibu secara eksklusif juga boleh mempercepat proses penyembuhan semasa kanak-kanak sakit dan membantu ibu menjarakkan kehamilan.

Sejak dari lahir sehingga berumur enam bulan, bayi yang menyusu susu ibu tidak memerlukan air tambahan, walaupun ketika cuaca panas.
Mengapa pemberian air bahaya kepada bayi berumur di bawah enam bulan yang menyusu susu ibu?
Memberi air kepada bayi berumur di bawah enam bulan yang menyusu susu ibu boleh membawa kemudaratan kepada mereka.
  • Air mengenyangkan bayi tanpa membekalkan sebarang kalori dan boleh menyebabkan bayi mengalami penurunan berat badan atau berat badan tidak meningkat dengan mencukupi. Pengambilan air atau minuman lain, walaupun sedikit, boleh memenuhkan perut bayi dan mengurangkan selera bayi untuk menyusu susu ibu yang padat dengan nutrien.
  • Pengambilan air boleh mengganggu penghasilan susu ibu. Ini kerana, bayi yang diberi air akan kurang berminat untuk menyusu. Jika bayi tidak disusukan dengan kerap, susu ibu akan mengambil masa yang lebih lama untuk dihasilkan dan ini boleh melambatkan atau mencegah pengaliran susu. Selain itu, sekiranya bayi diberi air menggunakan botol dan puting susu, bayi akan menjadi keliru dan berkemungkinan tidak mahu menyusu terus daripada payu dara ibu.
  • Air meningkatkan risiko penyakit kerana ia boleh menjadi pembawa kuman. Bayi yang diberi air lebih mudah terdedah kepada organisme yang menyebabkan cirit-birit, terutama dalam persekitaran yang kurang bersih.
  • Air dikaitkan dengan peningkatan paras bilirubin dan keseriusan jaundis di kalangan bayi baru lahir. Bayi yang menyusu susu ibu dengan baik kurang menghadapi masalah jaundis.
  • Air boleh menyebabkan keadaan yang dipanggil oral water intoxication. Di kalangan bayi yang berumur kurang dari lima minggu, air yang berlebihan boleh mencairkan natrium di dalam darah dan ini menyumbang kepada simptom-simptom seperti suhu badan yang rendah, kembung dan kekejangan.
Bagaimana bayi yang menyusu susu ibu mendapat air yang secukupnya?
Susu ibu mengandungi 88% air dan berupaya membekalkan kesemua cecair yang diperlukan oleh bayi yang menyusu susu ibu. Bayi yang sihat dilahirkan dengan cukup air dan keadaan ini akan terus kekal jika bayi disusukan dengan susu ibu secara eksklusif, siang dan malam, dengan kerap dan tanpa had. Pada beberapa hari pertama selepas dilahirkan, kolostrum sahaja sudah mencukupi untuk membekalkan air kepada bayi.
Bagaimana dengan bayi yang tinggal di dalam iklim yang panas dan kering?
Beberapa kajian yang dijalankan di pelbagai lokasi (lembap dan kering) pada julat suhu antara 22°C - 41°C (71.6°F - 105.8°F) dan kelembapan relatif antara 9% – 96%, mengesahkan bahawa bayi yang menyusu susu ibu secara eksklusif tidak memerlukan air tambahan. Bayi akan mendapat semua cecair yang diperlukan melalui susu ibu, sekiranya dibenarkan menyusu susu ibu mengikut keperluannya.
Haruskah bayi yang mengalami cirit-birit atau diarea diberi air?
Dalam keadaan cirit-birit atau diarea yang tidak teruk, adalah dicadangkan supaya ibu-ibu meningkatkan kekerapan penyusuan susu ibu. Walau bagaimanapun, bagi cirit-birit atau diarea yang sederhana atau teruk, ibu-ibu perlu membawa bayi berjumpa doktor dengan serta - merta, di samping meneruskan penyusuan susu ibu seperti biasa.
Haruskah air diberi kepada bayi yang berumur enam bulan ke atas?
Pada umur enam bulan, selain daripada susu ibu, bayi harus diberi makanan pelengkap. Ini penting untuk memenuhi keperluan nutrien bayi yang semakin meningkat.
Jenis makanan yang dimakan oleh bayi mempengaruhi keperluan airnya. Secara amnya, keperluan air bagi bayi yang berumur 6 hingga 11 bulan boleh dipenuhi melalui susu ibu. Walau bagaimanapun, air yang telah dimasak boleh diberi kepada bayi selepas makan. Perlu diingatkan bahawa memberi air kosong kepada bayi adalah lebih baik berbanding jus buah-buahan. Ini kerana air kosong adalah minuman yang terbaik untuk menghilangkan dahaga dan tidak mengandungi gula, sebagaimana jus buah-buahan. Bayi juga patut diberi air menggunakan cawan dan bukannya botol. Ini kerana pemberian air menggunakan botol mendorong bayi untuk minum air secara berlebihan yang melebihi keperluannya.
Apabila memberi bayi air atau sebarang cecair lain, pastikan yang ia tidak menggantikan susu ibu. Air yang ditambah ke dalam makanan pelengkap juga boleh menggantikan atau mencairkan kandungan di dalam nutrien makanan tersebut. Oleh itu, kurangkan penambahan air ke dalam makanan pelengkap seperti bubur dan sup untuk meningkatkan kepekatan nutrien dalam makanan tersebut, yang seterusnya akan membantu meningkatkan status pemakanan bayi.
Rujukan
Almroth S, Bidinger PD. No need for water supplementation for exclusively breast-fed infants under hot and arid conditions. Trans R Soc Trop Med Hyg. 1990;84:602-604.
American Academy of Pediatrics Section on Breastfeeding. Breastfeeding and the Use of Human Milk. Pediatrics. 2005 Feb;115(2):496-506.
Exclusive Breastfeeding: The Only Water Source Young Infants Need



Santai : Duck Face Everywhere~

video yg tgh hot gler skang...

santai..??ahahaha...pestime aku nengok video ni rase mcm nak lempang laju2 ini budak....


dan ini baru lah betul2 santai...tgk byk kali pun, tergelak2 aku..kurang cket stress di pg hari...:p


bye...*duck face*
bye....*duck face again*
bye....*duck face..duck face*
bye...*f*** u lah!*

Kami : Rempit2 pagi~

ari ni dlm sejarah naik motor anta naila g umah mil...haha!sbb...sbb...kereta en donut kat umah mil..kerete aku lak tersadai kat rumah kawan aku...jadi nye pg ni kne naik moto...vrommm!

naila sgt baik duk atas moto tu...mcm happy je...kepala tu ke kiri ke kanan...sebaek la die tkde terlompat2 mcm dalam kerete...klu tk cuak gak aku...phew!dan sebaek la jgk umah mil ngn ktorg ni tak jauh sgt...tu plg penting!

tp kan..tp kan..naik motor ni penat kan...bajet best gler naik moto sbb ade angin2 segale bagai...rupenye panas gler!peluh2 aku....tudung lak takyah cakap...komot sane cni...rase nak balik umah, iron...ari ni mood serabai cket! *patutla en donut makin itam...dlu mase mule2 kenal die, kaler tangan die lbeh kurang aku je...skang mcm taik cicak....bhahahaha...*

naila...no helmet!

Thursday, August 9, 2012

Kami : Ole-ole dari Jordan!

last week, adik ipar balik dr jordan...cuti raya kan...tgh malam ambik die...rindu kat naila katenye...padahal tk pernah jpe sebelum ni...hahahaha...yelah aku beranak ari tu, die belajar kat sana...raya ni baru la boley balik...:) *semoga naila pun akan ke jordan utk belaja satu hari nti...aminnn!*

ermmm...sbnr nak cter, aku dapat ole2 dari sane...hihihi...aku dapat jubah ala2 abaya...ari tu aku pernah cter kan yg aku 50-50 nk beli jubah abaya ni sbb takut tak pakai...sekali dapat ole2 plak...mmg terbaeklah....nak pakai raya nti tp bile plak ye...ermmm...rase cam poyo plak nti klu pakai...hahaha..:p en donut dapat jubah gak...bile die pakai, tetbe aku rase dah mcm org2 sane plak...hahahaha...mayb sebab pestime kot tgk die pakai jubah yg lengan pjg punye...mungkin..eh tp ari tu tak amek gmbr die plak...lalalala...:p

naila plak dapat ape...??dapat jubah gak ke..??hihihi...tk pun, naila dapat UNTA! haaa ngko, abes die geget2 unta tu...nama unta tu jamalun...ekeke...memandai je...tkde name pun...ktorg pnggil "unta naila"..:)

menyambut ketibaan yg mulia datin bla bla bla...:p
hijau lg! bile tgk kaler ni tetbe je 'undilah XXX' hahahaha!
unta...unta...unta....:p

Annaila : 4 bulan sudah~ *rezeki..??*

hi mommies...

lame tk hupdate blog sndiri...nak berblogwalking pun tak sempat2...terlalu byk mnde n perkara yg berlaku...busy women la kunun...??

Naila da 4 bulan!walaupun da lewat seminggu lbeh tp nk excited gak...yehaaaa!!ank mama da 4 bulan....dan da masuk 4 bulan ni baru la budak kecik tu boley meniarap dgn jayanye...haiya itu budak haaa...sgt lambat...

tp berat die naik 450g je...errrr...so now 6.4kg...baru nak berangan masuk 5 bulan nti nk sumbat makanan kat die...hihhi...ingatkan bulan depan berat die da lepas 2 kali ganda dari berat lahir...mase die keluar dlu, 3.56kg, klu nk bg makan berat die kne double dr berat asal kan...??maaf klu salah...klu berat die mencecah 7.1 kg, mmg aku akan tergedik2 menyuapkan makanan kat die...tk kisah la puree ke, makanan cap mall ke...asalkan die nom nom nom!tp klu mama nye rajin, akan ku masak puree utk die...kalau!

skang sgt suke masukkan jari telunjuk kat mulut die...klu bergayut ngn mama nye, mst nak sumbat kan jari die jgk dlm mulut...pastu bile susu tak keluar, ngamuk...geram tul...gomol kang!air liur takyah ckp la...duk bersembur sane cni!baru 2 3 saat lap, die sembur lg....keje aku skang duk ngelap mulut die je lah....

eh ari tu pasal "rezeki" tu kan, oh i negative u!!!lompat bintang aku...tp sekali lompat sekali je...mak aku tau aku lompat2, ngamuk die...hiks~ aku sakit perut tu gastrik kot...time aku rase kne gastrik tu, da kondifen dah mst tak preggy...tp dah org push2 aku suruh wat test gak siap cakap ape kne mngene gastrik dgn tak period, ok la fine...g check la jgk...bile tgk result negative, senyum je lah kan...tp en donut n bff still tk puas ati ckp kunun aku preggy...bile org da push korg cenggitu, korg tak rase cuak balik ke..??siap suruh beli pregnancy test n check balik...wuuuuu~

dan ari ni 7 ari aku tk puasa...ala tk puasa pun mcm puasa gak...bukan boley makan dlm opis ni...haus nyeeee skang! eh nak tnye la, klu makan shaklee alfalfa tu akan menyebabkan period lambat ke..??musykil aku!

nom nom nom!
bersama "domo"
*duck face!*