Klik sini. Terima Kasih :)

Wednesday, May 30, 2012

Baju nursing~

susah la cari baju nursing neh...bile da santek, besar sgt plak...bile ade size yg ngam ngn aku, fashion lak cam makcik2...wat mase ni da usha autumnz (size s still besar..), mumdreams (tak santek lgsg design die..), fabulous mom (pun mcm kehape...)

kang aku beli, nyesal lak klu tak pakai...tp betul2 nak kene ade sehelai due...kat mane ek yg jual baju nursing yg cute miut..??mntak share pls...makaseh~!

**pasal raya - nak alter baju kurung jd nursing baju kurung lah...kat mane nak anta ek..?area bangi, putrajaya, kajang...**

Monday, May 28, 2012

Mak ade asma, anak kene asma atau ekzema..?

dlm 2 minggu ni, aku duk risau pasal Annaila...

adik n mil aku ckp, klu mak ade penyakit asma, maka anak akan ade 2 penyakit...asma atau ekzema atau dua2...wuwuwu...aku takmo Annaila kene asma...budak kecik klu kne asma sgt kesian...klu org besar tkpe, pam je...klu teruk pun boley bawak g klinik amek nab...tp klu dak kecik...??dari lahir smpai skang kdg2 nafas Annaila berbunyik...tp bukan bunyik cam wisel2 tu...bunyik 'kroh' 'kroh'...aku bace blog sorg mommy ni, bunyi tu akan ilang bile 2 bulan...Annaila blm 2 bulan...harap bunyik tu normal la utk baby n akan ilang...lg satu, aku ngn en donut pernah dgr Annaila berdengkur...mayb mase tu leher nye aku tak letak lelok kot...bile aku betulkan kepala, baru ilang bunyi...

ekzema pun kesian gak sbb gatal2...tp skang ni minum susu ibu je, ade kemungkinan leh kene ke...??skang ni muke die merah2...adk aku ni nurse...so die suruh g klinik check sama ade ruam ataupun ekzema...tp aku tk bawak plak...heee...aku harap ruam la sbb merah2 tu naik bile die panas je...bile sejuk, ilang la merah2 tu...

klu boley aku takmo la si Annaila tu ade due2 penyakit tu...aku rase adk beradik aku ade kot sorg due yg terlepas dr asma n ekzima ni...aku lak kene due2...asma n ekzema...haih~

so mommies yg ade asma, anak korg camne...??sihat tak..??


balik keje, bile inhaler tak jalan, terpakse la g klinik...

tgh malam, en donut heret ke klinik sbb teruk sgt dah...

Friday, May 25, 2012

Review autumnz breastpump~

Urmmm da dekat seminggu aku gune bp autumnz...result die boley la wat aku tersenyum sbb susu laju keluar...memancut2 aku nengok...hahaha...setakat ni, susu boley cecah lebih 3 oz n start 2 hari lepas, da boley mencecah 4 oz...dlu nk dapatkan 3 oz tu mngigil tau tak..pnye susah nk memerah...dlu bergantung kat bp simplise je skang bile da ade yg bp yg baru terus simpan simplise...hihi...ceh ni kes abes madu sepah dibuang la...

beza gune yg letrik/battery ni,time2 ngepam  aku ley main tenet...bile tgk botol, eh da byk...weheeee~!cepat je die mencurah2...kdg klu aku dgr bunyi susu tu menitik pun aku da senyum epi...klu dlu mase zaman2 manual, jenuh la tangan aku menekan smbil mata duk perhati susu turun ke tak...sakit tengkuk weh...klu kat opis, susu lmbat sgt keluar, mmg aku malas nak layan n terus tutup bra + baju...gler stress dlu...hahaha...

tp kan dr segi sedut2 tu, simplise lg lembut n tak menakutkan...autumnz ni sbb die pnye corong tu terlalu transparent smpai nmpak nipple aku disedut...woooo...seriau mak nengok...pastu klu gune button T2, die pnye sedut cam agak kuat dan lama, so pedih cket...last2 aku gune button T1 je, n aku selaraskan dr level 6 - 8 jek...tak pedih n aku boley ngam la dgn T1 tu...tp pas 2 mnggu nti aku nk cuba lg pakai T2...org kate klu tukar bp ni, amek mase gak nk ngam ngn kte...

lg satu kan, bp ni ade breastshield massager tp aku tak suke pakai mnde ni sbb bile pakai mnde tu pedih nipple aku n bile nk tarik keluar, mnde tu cam melekat ngn kulit...phew~!tak best...last2 simpan je mnde tu...ngeh~ dr segi nak cuci bp ni, autumnz mmg terbaek compared dgn simplisse...klu simplisse dlu, aku kne bukak sume mnde utk cuci...sgt leceh!

bp ni ade gak bunyi2..tp bunyi die bg aku soft je la...takde la bising sgt...mase aku melawat OBW kat Cheras tu kan, staff die tnjukkan aku medela letrik gak...aku rase bunyi nye same je dgn autumnz tp autumnz ni klu kte gune stage plg rendah, bunyi die slow n soft cket...klu kat opis lak, taknak bg org dgr, sumbat dlm cooler bag, ilang bunyi...hihi...so aku rase tk nyesal kot beli autumnz ni...heee..:)

errrr...aku rase cket lg kan, mst aku berangan nk beli double pump letrik plak...lumrah manusia yg tak pernah puas dgn apa yg ade...hihi...ok2, double pump utk adk annaila plak ye...

hari pertame..still 3oz tp ok la sbb hasil susu dpt
 dikeluarkan dgn cepat n pantas...


***heh, beli pakej breastpump tu kan dpt cooler bag...bile bawak cooler bag tu rase mcm, "wah kacaknye aku...hahaha...boley..??"***

cooler bag...no more handbag...hiks~!


Pusing2 tasik cempaka bangi~

ni kisah 2 mnggu lepas kowt...tp baru nk tepek...muehehe...nk cerite pun tk ingat da sgt kisah nye...gmbr je la yg bercerite...eh camne gmbr leh bercerite ek...??

errrr...memalam skang susah nk online...online pun gune hp je...mampu bace blog2 org je...waktu keje, komputer lak meragam...nk kne format...so terpakse la entry masuk draft, draft n draft....heeee...:)

gedik dikhalayak ramai...ade aku kesah...??

kakak dan adik...??eh silap...mama dan annaila~!

Thursday, May 24, 2012

Annaila si comel mama~!

si budak kecik ni skang da pandai demand nk gedik lebey2 ngn mama die...takmo tdo dlm buaian n nk tdo berpeluk je ngn aku....klu masuk buaian, meragam...letak atas katil terus senyum smpai ke telinge. smbil sembang2 dlm seminit ngn aku...

nak tdo kan die pun lg senang...sua je puting cap gantung, mata pun mula la stim....tepuk2 montot kejap, terus terlelap...wah~!magic!!

dan da 3 ari die tdo sgt2 lena atas katil smpai bangun utk menyusu pukul 5.30 pg...tu pun aku gerak2 kan die n sua puting...pas kenyang, die g sambung tdo balik...tp kesian la plak kat aku...bangun2 mst baju basah sbb susu melimpah ruah...haaaa...tdo tk hengat dunia bile si budak kecik tu tk nanges...

ari ni ktorg tnggalkan buaian kat umah mak aku...lapang sungguh bilik...muehehe...:)


ari ke-2: muke happy dpt tdo ngn mama lg...

senang betul tdo kan bdk kecik ni skang...:)


syg Annaila...syg daddy nye jgk...


Friday, May 18, 2012

Kami~

cer tgk Annaila ikut muke sape..??


sah2 muke daddy nye...aku...??tkde lgsung...yilekkk~!

perangai...??mayb ikut aku...hahaha...:p

k selamat berhujung minggu...:)
.

Breastfeeding~

aku da start keje...ngeee..awalkan...sebenar nak mntak AL lg 2 mnggu tp sbb keadaan ofis yg huru hara n aku kesian kat en boss, jadi aku masuk la awal....baik kan aku...hahaha...lg pun, aku mmg takleh terperuk kat umah lelame...aku punye ingatan sgt lembap...smpai hari pun aku lupa..mak aku boley risau aku kne meroyan sbb kritikal sgt aku pnye memori...hahaha...bile da masuk keje ni, baru la ley bernafas cket...baru la bole tgk akaun2 yg tertunggak smpai 2 bulan...tp ok la...at least aku tgk kerja2 ni, memori aku makin ok...kot...??

ok abes mukadimah...ni nak cter pasal breastfeeding...sbnr sblm masuk keje, aku da terpengaruh ngn sepupu aku yg bg anak susu formula bile da masuk keje...so aku pun bajet nak wat cenggitu la....tp campur2...bile aku g keje je nak bg susu formula, balik keje atau weekend, gune lah susu cap gantung kan...tp mak aku ckp, once baby da dapat susu formula, die tolak susu mak nye...sbb susu formula manis n lg sedap...yeke...??hihi...

pastu aku google2 pasal bf ni n jpe beberape blog yg mmg bf anak dorg smpai 2 taun...mase tu semangat nk bf Annaila membuak2 balik...klu aku mampu bf, nape nk campur ngn susu formula kan...tp tu lah, aku silap..aku tak buat stok mase pantang ari tu...so skang ni, Annaila kais pagi dan kais ptg je...kdg klu aku terbalik lewat, susu lak da abes,  melalak je la die tnggu aku...sian kan...heee...so weekend ni kene gigih mengepam...basya~!

n start dr malam kelmarin, aku da start wat power pumping...nak bykkn susu...sbb selalu aku dapat dlm 2oz - 3oz je...klu aku tensen n byk keje kat opis, 1oz pun tk smpai...lg satu mayb aku gune manual..tu yg lg lemau nk ngepam...wuuuu...tkpe esok Sabtu, akan ku terjah OBW kat ulu klang tu utk beli letrik breastpump...nk beli online, kompem nxt week baru dapat...

doakn aku supaye aku berjaya bf Annaila...smpai 6 bulan pun jd lah...tp klu boley aku nak 2 taun...heeee...Aminnnn~

Tuesday, May 15, 2012

Nak beli breastpump baru....

errr korg...korg...mntak pendapat cket...aku bercadang nak beli breast pump baru yg letrik (single) punye...bajet dlm RM300 je...n usha punye usha, aku cam terberkenan kat Autumnz brand punye...sape gune brand ni ek...ok tak...??aku bace forum2, takde review sgt pasal Autumnz breastpump ni...(T_T)...cuak gak nak beli...

sbb nak beli yg letrik, yg manual susah n lenguh...lg satu, klu pump mcm tak keluar abes susu nye...sbb aku masih rase lg susu byk lg kat dlm cik B n klu Annaila isap pas pump, dgr 'bedeguk2' susu mengalir keluar...cemane ye...



Autumnz : klu beli breaspump je dapat RM305.00...tp klu pakej, RM399.00...aku rase nak amek pakej sbb aku mmg nak beli bottle storage ngn cooler bag...klu beli asing2, harga lebih kurang...tp klu beli pakej ni, mcm2 boley dapat...

Medela...??yup aku teringin nak gune medela lg2 yg FS tu kan...tp tgk duit, alamak...tak mampu mak....tnggu la anak ke2 nti...klu medela yg mini tu dlm RM498.00 (pakej)...tp kne tambah RM100 plak...wuwuwu...tolak2~so yg murah ini je...

**eh, kate nk mntak pendapat org pasal Autumnz ni...tp macam da beiye nk beli Autumnz ni...tkpe...nti aku fikir2kan la balik..:)**

Saturday, May 12, 2012

Bilik Idaman~

heh~!tetbe je entry kali ni lain cket...aku mengimpikan bilik cenggini...dapat kaler camni pun ok la...tkyah lampu anting2 tu...hihi...santek2~!!


psstttt bubu...jom beli cat kaler ungu plak....nak main cat2...heee~

Thursday, May 10, 2012

Annaila 40 hari~

Annaila da 40 hari baru lah terpublish ini entry...lame sgt tersimpan dlm draft...hahaha...dasar pemalas~!ok2 ni cter Annaila sejak lahir smpai la skang...

seminggu mse aku pantang, Annaila tk byk ragam...menanges sbb nk susu je...tp aku la plak asek meragam sbb nak nyusukan Annaila...bile Annaila nganga mulut je, aku pun mule lah muke tak rela...time tu nipple aku luke teruk...smpai berdarah2...wuwuwu...sakit sgt time tu...*oh petua nipple luka, sapu ngn susu kte sndiri kat tmpat luka tu...2 - 3 jam pastu, InsyaAllah kering...* tp bile Annaila isap, luke balik...hihi...luka berlarutan smpai 2 mnggu kot...smpai aku pandai nyusukan Annaila dan Annaila pndai mengisap...hihi...mama baru biaselah...pgg ank sndiri pun terkial2....:p

hari ke-7, Annaila kne potong rambut dah...tak cukur abes pun...huhu...muke terus berubah habes n aku nengok da mcm boboy boi~!hahaha...
muke pasrah Annaila + mama tak rela~

hari ke-8 tali pusat da tanggal...start dgn tali pusat tanggal la Annaila da pndai meragam n ajak main wktu mlm...mse ni mmg aku tk ckup tdo...sebaek da kuat cket time ni...mase ni mmg mata panda je lah kan...haih~

dlm minggu ke-3, Annaila da start pandai tdo malam...kire bangun dlm 3 kali stp 3-4 jam utk menyusu...pastu mmg tdo balik...suke aku....dapat la aku tdo senyenyak2 alam...weheeee~!

masuk sebulan,  da pandai usha2 aku bile nyusu kan die...tp bile aku tegur n pnggil name die terus pandang tempat lain...eleh~!jual mahal letteww....mcm mama kan...hihi...:p Annaila da pandai sembang2 gak...tp ikut mood die...kdg keluar bunyik, kdg mulut je bergerak tp tkde bunyi...haih~!yg aku ni excited lbey nk dgr die sembang ngn aku...tp mak aku ckp nti tak terlayan da bile die da byk bunyi...
Annaila genap sebulan~weeee~!!

pot pet pot pet....

lg satu die da pandai senyum...tp die senyum kat aku bile aku sembang2 ngn mak aku...bile aku sembang2 ngn die, die pandang je aku dgn penuh kerutan di dahi...ok mama tau la suara mama tk merdu cam dato ct, tp tk perlu kot nak kerut dahi cenggitu...
suara mama cam katun la...haip~!

dolu2 kan mase pregnant, ade mnde yg aku takmo sgt ade dlm list...tp bile da bersalin, aku rase mnde tu la byk membantu aku...sbnr klu sbr dlm sebulan dua, ok je...tp sbb aku ni bukan jenis penyabar, terpakse la beli jgk...wuwuwu~

Puting
aku ajar die isap puting...sbb sblm tdo die asek melalak je n nk begayut...tp bukan nk isap sgt pun...isap cket, lepas...pastu melalak mcm ke hape...tp mulut nganga lagi nk nyonyot...haih~anak2...aku ni bukanlah seorg yg penyabar, ari tu gak mntak en donut cari puting n aku sumbat kat mulut die..memule die tolak sbb rase tk best kot...hahaha...dlm sehari dua baru la pndai isap...teruk mama annaila ni kan...hiks~!seminggu pastu pandai mengisap jari plk...eh sbnr bukan jari pun tp penumbuk die...hahaha..tkpelah, nti pandai la tu cari jari...ingat lg memule die nk isap penumbuk die tu pun bukan main susah...berape kali try smbil menjerit2, baru la dapat isap penumbuk die tu...tp ok gak sbb die lg suke penumbuk die dr puting tu...so mse die start melalak tu sumbat puting, pastu nti die cari penumbuk die utk digantikan dgn puting tu...good girl~!heeee....
nyot..nyot...

Buaian
Annaila ni klu mule2 nk tdo susah sgt...merengek mcm aku tk bg susu lgsg...kdg kesian gak tgk sbb mata da mengantok tp cbok la duk tahan2 mata tu...haih~!geram aku...memule aku tkde terfikir lgsg nk beli buaian tu...tp bile en donut ngadu kat mak die, so MIL aku pun ckp kne ade buaian...disokong plak dgn kate2 mak aku yg Annaila nk tdo berbuai...ala klu aku tahan, boley je tkyah buai kan...tp sbb aku ni lalang n pk mane yg senang utk aku n en donut, ktorg pun belilah buaian...memule aku sumbat Annaila dlm buaian die menanges, nmpak cam gayat...tp tk sampai seminit terus senyap, terus gak terlelap...heh~senang keje aku...hihi...so skang klu die duk melalak, enjut je buaian tu, senyap la die...tp susah la sbb kne hangkut buaian ni ke hulur hilir...sebaek la comey je buaian nye...

wah..bukan main seronok anda bercanda dlm tu ye...
*
*
*
*
eksklusif....muke Annaila sdg 'membuang'...hahaha...:p




Saturday, May 5, 2012

Shaklee plak~

3 hari lepas, barang baek punye sudah sampai...eh baek ke..??baek lah...klu tk baek, tkde la aku beli...mahal lak tu...abes wet aku...(T _ T)

posto...posto....

besar gak esp ni...ingat cenenot je...patutlah kate boley tahan smpai
4 bulan..



lame da usha produk shaklee ni...eh takde la lame sgt...start pregnant baru kenal2 ngn produk ni...tp usha je la...nak beli tu cam 50-50 je...tgk cam tkde kepentingan sgt kan, watpe nk beli...hihi...

skang bile da bersalin, baru lah perasaan nak membeli ni menebal cket sbb rase ade kepentingan dah~!dan bulan ni jgk, dapat je nafkah dr en donut, terus zapppp click2 maybank2u n selesai la urusan membeli...phew~!aku beli shaklee ni dr kak hani...aku suke sgt usha blog die dr zaman belaja dlu...dlu zaman belaja sbb die rajin wat tutorial mekap2 ni...hahaha...org belaja, ko gedix nk mekap2...

aku beli set skin care + esp...harga RM367...tgh promo katenye...harge asal aku taktau la berape...haih~ni klu tak makan n tak abeskan, aku ketuk ketampi 100 kali...aku nengok byk kebaikan shaklee ni kat diri aku, Annaila n tk lupe kt en donut...byk kali aku bace kebaikan die...tp klu org tnye mst aku lupe...yg aku ingat bykkn susu n badan cergas...hihi...suis pelupe mase pregnant dlu tk bersambung lg...hiks~

da masuk hari ke-3 makan shaklee ni...aku plg suke esp die...aku campur ngn air milo..sedap~!!yg vitamin2 lain tu, mcm makan ubat je la kan...hewhew...tk sabar nk tnggu sebulan tgk perubahan2 yg akan berlaku...tp klu tkde ape yg belaku, takmo beli lg lah...hihi...tp klu byk perubahan yg aku rase n ramai lak tego bajet aku ni retis, nk daftar jd ahli shaklee la...boley...??hahaha...:p

demi kesayangan2 sy...shaklee...shaklee yg mahal..(T _ T)

Friday, May 4, 2012

Checkup sebulan Annaila~

Semalam punye hal, ari ni baru nk update...malas melampau2 skang ni...haih~

Check Annaila smlm,
Berat 4.3kg
Tinggi 56cm
dan mcm biase baby sebulan kne cucuk Hep B...Annaila nanges 5 harkat je...pastu sambung tdo balik...

Pastu check mama nye plak...
Urine : ok
Hb : 11.7
Berat : 56.5kg **yesss~!!lg 5 kg je...chayok2~!!setakat ni da berjaya kurangkan 16.5kg...**

pastu sempat lg tnye nurse tu pasal darah yg aku kompius tu...n nurse tu pun sah kan itu ade lah period...toink~!!eh Annaila minum susu mama nye je tau...takde campur tangan dr mane2 pihak...pastu nurse ckp pasal perancang2 tu kan...aku mmg nak...tp sbb aku ade interview kul 11 am, harus lah bergerak balik dgn pantas...jd nxt appointment akan aku tnye balik pasal perancang2 tu...

Ptg tu ktorg merayap g Jusco...ade sale kan...harus lah pergi...konon nk beli stroller...sekali voucher tertinggal...geget jari je lah...jd aku pun g la usha2 baju tdo Annaila...pas bershopping, en donut ajak makan kfc...ok aku layan kan aje....aku tkde la melantak tk hengat dunia...ratah cket je...tp yg aku plg tktahan nafsu godaan tu bile ade air baru **tk ingt name die ape**, aku sedut smpai 1/4 cawan gak la...

bg daddy makan dlu sbb mama pnye ayam tgh masak...

mama tgh makan, daddy bg susu perahan...smpai tertinggal botol susu...
pestime bawak Annaila keluar cenggitu la...kelam kelibut...

Kesan minum air sejuk, badan aku sakit gler malam tu...phew~ tu la ckp mak takmo dgr...derhaka lg...padan muke aku...tp sbb terlalu penat ngn aktiviti dr pg smpai ke ptg, malam tu aku tetdo awal dlm kul 10.30...dlm sejarah kot aku tdo awal sejak bersalin ni...klu tk sblm ni layan fb dlu, usha2 blog org lg...aku tdo selalu kul 11.30 ke atas...mlm ni nk try tdo awal cam semalam...bangun je dr tdo rase cergas cket...hiks~

eh tetbe cter pasal mnde lain...pdhal tajuk checkup...hahaha...ok layan aje...bai~


Wednesday, May 2, 2012

Nifas atau Period..?

Sebelum bukak citer pasal aku, nah cket info pasal darah nifas ne~

Nifas ade 3 bahagian: 

1. Nifas Rubra (Lochia Rubra)
Darah yg keluar selama kira2 3-5 hari pas bersalin. Berwarna merah kehitaman dan sangat pekat krn kandungan darahnya masih banyak.

2. Nifas Serosa (Lochia Serosa)
Darah yg keluar berwarna perang atau merah jambu. Mengandungi eksudat (exudate) atau lelehan, erythrocytes iaitu sel darah merah matang, leukosit (leucocytes) dan mukus serviks. Tempoh selama 10 hari.

3. Nifas Alba (Lochia Alba)
Darah nifas bertukar menjadi kaler putih atau kuning cair. Ia keluar pada minggu ke-3 atau ke-6 selepas kelahiran, iaitu di tempoh penghujung tempoh nifas. Darah yg keluar pd waktu ini mengandungi sedikit sel darah merah, selain campuran bahan-bahan lain spt leukosit, sel epithelium, kolestrol, lemak dan mukus.

Tempoh nifas yg biasa 40 hari...plg lama 60 hari...plg singkat, satu lahzah (seketika sahaja)
*
*
*
ni cter aku plak...2 hari lepas, tetbe je nifas aku bertukar jadi kaler merah yg pekat tu...cuak kowt~!yelah mane tau tumpah darah ke hape ke kan...aku ni da la tak duk diam....tgh pantang boley lg merayap, boley lg tgk wayang (eh Avengers mmg best gler ah~!)...klu tk merayap keluar pun, kat umah ni aku duk turun naik tangga...nak baring je atas katil, tak larat enon...

sebelum ni mmg darah aku da bertukar kaler yg kuning cair tu...n darah tu plak mcm chipsmore...kdg ade kdg tkde...bile darah jd merah menyala balik mule la tak keruan...mule la click sane click cni google pasal darah nifas ni...dan aku pun terjpe la beberape info pasal nifas n period pas nifas...tak byk sgt info yg aku dpt tp boley la melegakan hati yg tak keruan tu...

so kemungkinan aku ni da dtg period...yelah klu tgk tempoh nifas pun dlm mase 40 hari kan...aku ni kire cepat 10 hari je lah...tanye mak aku pun, mak aku ckp mayb aku period...pastu bile aku perhatikan darah tu pun mmg nmpak cam period n bau die pun ade bau darah period...wah~ingat lg bau darah period camne kan...hahaha...pastu jerawat pun naik seketul kat idung aku ni haaa...klu dlu2 mmg time period akan naik seketul dua jerawat kat muka...wuuuu...

esok (Khamis) ade checkup Annaila sebulan...so aku kne tnye doc/nurse pasal darah aku ni...aku harap betul la period yg datang...bukan penyakit lain yg datang...phew~!

dan klu betul itu period, harus mntak ubat perancang same klinik...kang termengandung aku lg...huaghhh~!takut nak beranak lg........kbai~!