Klik sini. Terima Kasih :)

Monday, April 30, 2012

J Card Day - 70%...oemji~!!

Jcard day...hewhew...klu dlu bile tgk broucher ni relex je...tak pun letak merata...tak pun buang dlm tong sampah...skang lain dah..broucher ni pun duk simpan n ari2 tgk...mghitung hari maaa...hahaha...ade anak ni, pantang nmpk sales mule la meroyan...


Oit..mane tk meroyan...baju budak skang mahal2...da la cenenot...bile ade sales ni, kompem la seksited lbey cket kan...lg2 nmpak 70%...apesal tkde sale smpai 100% ek???ok terlebey sudah...


Kebanyakan bj Annaila mmg aku beli mase tgh sales..so byklah baju Annaila bawah RM10..ade la 2-3 helai yg bawah RM20...klu tkde sales mau kopak aku....hewhew...

tak sabar nk tnggu Khamis ni...en donut balik keje je, malam tu gak aku pergi terjah Jusco neh...Annaila kene tinggal tau...hihihi...lg satu ktorg nk rembat stroller...pas ade stroller senang la nk angkut Annaila sekali...

Annaila kne tnggu abes pantang tau baru ley merayap...mama takpe, mama da besar...errrr...apekah..??


Sunday, April 29, 2012

Set Bersalin NR best..??

ari ni genap la 29 hari aku pakai set besalin Nona Roguy tu...heh~!best tak...oh mst la best kan...mahal...tak best pun aku ckp best...bhahaha...

Phytonatal - byk lg kot..sbb aku start makan hari ke-3...tu pun sebijik...kunun mengaku diri ini takde sembelit2...sekali seminggu tak berak2...bile search2 tenet, rupenye sape yg susah berak kne makan 3-4 bijik sehari...ok la, baru la mgedik makan 3 bijik terus...esoknye terus terberak...sape yg beranak normal n jahit2 kat bawah mst seriau kan nk berak...wuwuwu..same lah ngn aku...tp sebaek la najis tu da bertukar jd lembut...maka tiada kesakitan n keseriuan di situ...heh~!promote nmpak....2 hari lepas, aku skip 2 ari sbb terlupe...2 ari gak la aku tk berak...ptg smlm dgn rase malas, aku telan gak 3 biji pil tu, pg td dapat berak da...hik3...citer pasal berak plk kan...eh mst la...da fungsi utama phyonatal ni melawaskn pembuangan air besar~ lg satu, phtonatal ni boley mengurangkan berat badan...yeke..??ni aku tktau kesasihannye...berat skang pun aku taktau berape...tp meh la aku tepek cket gmbar...lalala..:p

hari ke-28 pas bersalin....

Akar herbanika - ni buat minum2...ade 10 uncang tp tak abes2...aku rase baru abes 5 uncang je kot...hahaha...nmpak sgt malas nk buat...eh ke sbb tak sedap, tu yg takmo minum..??tak2...rase die bg aku ok...takde la meloyakan sgt mcm jus mengkudu yg mak aku buat...kembang kempis hidung aku minum jus mengkudu tu...memule dlu semangat la kan minum...smpai bawak g hospital mase bersalin ari tu...pastu da msuk uncang ke-3 da mule ade perasaan lemau nak bancuh...aku kan pemalas...hahaha...pastu tetbe rase mcm susu badan kurang...mule lah cuak...baru la duk terkedek2 balik minum air tu...org kate boley bykkan susu...ntah...aku pun tktau...tp pas aku minum, susu cam memancut balik la bile Annaila isap...ke psiko je sbnrnye...??hihi...skang da 3 ari skip minum...alasan..??sbb kemalasan kembali datang...:p eh satu uncang tu aku buat 3 kali sehari selama 3 ari berturut2...tp masuk ari ke-3, rase die cam tak kaw sgt...kureng sedap cket...klu memule bancuh tu, pekat...sedap cket nk minum...lg air ni boley kurangkan bau darah nifas...aku setuju bab ni...sbb bile aku skip minum tu, aku rase nifas aku bau busuk cam bangkai...yaks~!eh korg pnye nifas bau tak camtu..ke aku je yg pelik...hihi...bile minum balik, baru la kurang bau die n skang aku rase da tk bau lgsg kot...kot je la...:p

Minyak herbanika - ari ni da abes...ding~!hihi..semangat aku pakai dr ari pertama aku bersalin...mase kat hospital tu, aku bawak minyak ni...org kate sapu kat badan n kepala...tp aku tk buat plak...aku juz letak kat pad je...berangin je...macam pakai pad herba...best~!pastu bile kat umah, aku sapu minyak tu kat perut, celah peha ngn montot sblm pakai krim barut pas mandi...org kate boley ilangkan itam2 n parut selulit...aku kate plak, mmg nmpk kurang cket...tp taktau la kurang sbb minyak tu ke, atau sabun selulit yg aku beli tu ke atau mmg hormon aku da start nak normal...no komen...da abes minyak ni kene pakai krim2 yg panas2 tu plak la kat perut...alamak, mst aku malas klu panas2 ni...adeh~!

Krim barut - ni aku pakai pas sapu minyak herbanika kat perut, celah peha n montot...krim ni pun nk abes dah...mayb boley tahan dlm 2 minggu lg kot..??pas pakai krim ni baru lah aku duk lilit2 badan aku ni ngn bengkung...hiks~!kesan nye perut jadi kempis..errr, bagi aku mmg perut aku da kempis betul skang...n aku perasan yg lembik2 kat perut tu pun makin kurang...lembik lg, tp tk selembik mule2 dlu...mgkin combination antara krim dan bengkung...??mungkin lah...

Herbanika lulur - lulur ni best!bile pakai panas je badan...tp kan aku baru lulur 5 kali...yelah da ade anak ni susah nak mandi berjam2...aku mandi skang ni pun mak aku duk bising ckp aku mandi lama...hihi...sbnr care pakai lulur ni kne sejam pastu baru mandi...dah klu aku buat camtu, tetbe Annaila melalak nk susu da satu hal plak...mnde tu da la panas...kne kat budak kecik tu, mau melalak tak sudah2...takpe pas da abes pantang nti n duduk umah sndiri, bg en donut jage si budak kecik itu, aku lulur puas2...hihi..

Uncang cuci - ni lg satu aku malas nak buat...haha...mnde ni ade 10 uncang gak...tp aku baru pakai..??ntah...pakai nye cebok kat tutttt...memule je excited pakai segale bagai...pas seminggu pantang, errrrr..mule lah skip sane skip sini...nampak sgt lalang...tp akan ku abeskan jugak nona roguy tu...pas abes pantang pun takpe...haih~!mahal tu...takmo ade pembaziran...takmo...takmo...

Bengkung & Stoking - ni bukan produk NR...bengkung ni mmg aku rajin pakai...kecuali malam2 klu da panas sgt ade lah aku bukak...tp jarang sgt lah aku tak pakai...stoking lak da seminggu aku skip pakai...smpai mak aku tegur...mak aku tegur, aku senyum je...hihi...ntah mane aku campak stoking, aku pun taktau...

aku bajet anak ke-2 nti nak gune produk set bersalin amway plak...mcm best je...mcm je lah...eh Annaila tak smpai sebulan da fikir anak ke-2...hihihi...

eh nak tau ukuran aku skang...??
Pinggang - 29" (mse 40wks - 34")
Pinggul - 40" (mse 40wks - 44")
ade 2" lg nak kurang...phew~!

dah tu je review aku pasal NR n cket2 hal pasal pantang...set bersalin korg ok tak...??


Nak beli set bersalin NR boleh beli kat Mum Naila Collection. RM290.00 termasuk post~

Friday, April 27, 2012

Impian terlaksana...haha~

mnde yg aku teringin nk buat sepanjang pregnant adalah
*
*
*
*
*
MENIARAP~!!

pas bersalin, dapat meniarap puas2...lega~!!!
yg pregnant mst jeles kan sbb tk boley meniarap..haha...sabo no~!

lg satu, 
*
*
*
*
MENGELIAT~!!

dlu mase pregnant nak menegliat rase cam seriau cket...ye lah mengeliat je, kaki cramp...mau tak cuak...skang boley mengeliat sepuas ati dan perasaan...huaghhhh~!!

Tuesday, April 24, 2012

Nti2 la sayang~

en donut kate aku kuat mase bersalinkan Annaila...die kate aku kuat sbb aku tak nanges lgsg mse kat hosp dr kne seluk2 smpai la aku meneran nak keluarkn Annaila...apekah...??disebabkan die nmpak kekuatan aku lah tetbe die nk anak lagi...errrr...

en abg yg disayangi...tak menangis tk bermakne tk sakit...sape lah beranak tak sakit kan..mmg klu ikutkan aku bersalin dipermudahkan sbb sakit contraction boley dikawal lg n bukaan cepat, tp tk bermakna aku tk sakit...sakit wooo...n masih seriau lg klu pk balik saat2 nak bersalin tu...phew~!!dan tk semestinye utk ank ke-2 nti, cara bersalin aku same dgn yg pertama ni...mungkin rezeki bersalin yg pertama ni mudah, tp utk yg ke-2 kite tktau camne kan...

en abg yg disayangi, tnggu Annaila umo 3 - 4 taun ye baru kte fikir pasal adik Annaila ye...hihi...lg pun bg la can kte berhoneymoon n bawak Annaila jejalan puas2...nti klu mengandung lg, fening2 lg kepala ni...tk boley la kte nak manja2, gedix2 together lebey2...pastu bg la can utk ilangkan segale parut marut kat peha, montot n perut ni...hihi...


k la, tu je nurkilan cikpuan isteri kepada en suami yg disayangi...


lebiu ma bubu~!!

Thursday, April 19, 2012

Checkup kuning di Hosp Serdang~

smlm Annaila ke Hosp Serdang...smpai sane agak lewat cket la dlm kul 10.30 pg...so baru je masuk simpang ke 'Hosp Serdang', tgk ya ampun byk nyer kereta...parking smpai kat luar2...ok aku mampu pok pek pok pek je la ngn en donut...hiks~!pok pek sbb mengenangkan dlu mase aku bersalin tkde la ramai camtu..yelah, dah ko smpai malam, mmg ler tk ramai org...parking pun senang je...lalala..:p **ok merepek sudeh**

en donut hnye turunkan aku kat lobi n die g cari parking...tnggu punye tnggu kat lobi, sempatlah jgk nengok drama melayu antara bapak dan anak nanges2 kat lobi tu...tp takley tgk lelame, sbb bapaknye da ternampak aku usha dorg nti dorg segan plak...hihi...ok tak patut gelak...itu cter cdeh...

smpai je en donut, ktorg pun g la cari bilik pr******...ok aku tk ingat ape name nye...sbb aku bukan doc ataupun nurse...humangai...bilik nye jauh bangat...penat la aku menapak...sebaek la luke bawah tu da kurang cket sakitnye...heeee...:) smpai bilik tu, tgk ramai gler org~!da la bising sbb budak2 ramai kan...aku rase cam nak jerit kat budak2 tu ckp 'diam boley tak...????' tp tak patut la kan...da itu mmg tmpat bebudak n Annaila dapat mulut je nti, bising nye camtu lah nti...ok aku la yg pengsan dgr suare die nti...

tnggu punye tnggu n smpai turn Annaila...ktorg kne g bilik rawatan utk amek darah Annaila...tp ktorg ingat amek darah je mcm kat kk tu...rupenye nak amek urine jgk...ok ape ke jadahnye nk amek urine baby kan...aku da mcm 50-50 time tu...tnye la nurse tu n nurse ckp prosedur kat cni menyeluruh cket..bukan nak check kuning je, tp nk check mnde2 lain..**tk ingat ape nurse ckp** amek urine utk check ginjal die ok ke tak...tu je aku ingat...camne nak amek urine baby..??care die, cucuk kat bawah pusat die utk tarik urine Annaila...n nurse ckp proses tu sakit jd Annaila kene di beri susu..klu tk minum susu, nti dorg cucuk tp tkde kencing, so terpakse cucuk utk kali ke-2...so aku pun gigih la bg die susu sblm dicucuk...

bile Annaila da kenyang, terus bagi kat nurse n doc dlm bilik tu...parent takley tgk prosedur tu...ok bagus lah sbb aku tkyah tgk mnde2 tu sume...nti aku tk smpai hati n seriau..dlm 5 mnt camtu, Annaila di bawak keluar mase tu tgk basah2 mata die sbb nanges..n part tk best nye nurse tu ckp Annaila da kencing so tak dapat amek urine...so kene nyusukan die lg dlm 15mnt...errrr...apekah~!! ok aku layankan aje bg Annaila susu...mase nyusu tu tgk mata Annaila basah2 smbil die tersedu2, tetbe je aku cam rase sumthing n tetbe je air mate aku meleleh...mase tu aku ckp, 'kesian Annaila...mst sakit sgt sbb kali ke-2 tgk mata die basah sbb nanges n pestime gk la nengok die tersedu2 camtu...mst sakit sgt prosedur tu...pastu ternampak lak tangan die berkapas tanda di cucuk...teringat plak ade 8 tabung uji dlm bilik tu...mst byk darah yg dorg amek...lg laju air mata aku keluar...' **oh aku da jadi ibu rupenye...tak pernah aku nk feeling2 cenggini..wuwuwu~!!**

bile da settle bg Annaila susu, pass balik kat nurse n doc...mase ni terase cam nk bawak lari balik pun ade...hihi..tp sabarkan je lah diri ni...pas 5 mnt, Annaila keluar balik n nurse ckp result utk kuning akan dibgtau by call ari tu jgk n klu bacaan kuning die lebih 300 kne admit kat wad lah...klu kurang, dorg takkan call...n result2 lain, akan dibgtau next appointment (26.04.2012)...n ktorg pun boley balik n tnggu je pihak hosp call...Alhamdulillah, tkde panggilan dr hosp smlm...phewww~!

klu ikut en donut n aku, tkmo dah g hosp utk next checkup nti...tp pg td en donut call mama nye cter pasal Annaila, mama kate prosedur mmg cenggitu n ank kawan die kne kuning yg berterusan, lepas 40 hari anak die meninggal...ok itu mmg menakutkan...

dah tu je cter utk Annaila kesayangan kami...moge Annaila cepat sembuh~!muahh~!

Monday, April 16, 2012

Kuning lagi~!

da masuk 15 hari, Annaila still ade kuning lg...so ari ni g KK utk amek bacaan darah..turun dr 7.4 ke 7.2 je..huhu..mayb sbb ari tu Annaila kene kembung dan muntah2, so susu tu mungkin tk meresap lg ke badan nye...ni aku pnye andaian je la...hiks~!

sbb Annaila da lebih 14 hari n still ade kuning, doc wat surat ke Hosp Serdang utk pantau kuning Annaila...bacaan kene bawah 6...alahai Annaila, cket je lg...huhuhu...

mcm2 da aku buat..mandikan ngn air kucai..aku minum susu kambing...errr..ape lg ek...haaa..bg susu byk2...Annaila pun jenis kuat nyusu...gayut je keje nye...tp lambat plak turun kuning nye...huhuhu...ritu en donut nk beli akar untuk mandian baby kat kedai ubat cina...tp tak tebeli plak...huhu...so mlm ni aku kne minum susu kambing lg lah sbb cadang Rabu ni baru ktorg g Hosp Serdang...huhu...tk bestnye...klu g mall ke, mst aku suke...

Annaila ku, cepat sembuh ye syg...mama nak rehat puas2 kat umah utk menambah tenaga pas pantang nti...baru mama kuat nk angkut kamo berjalan2...heeee...:)

muaahhh~!!

Kembung perut...kesian Annaila~!

dua hari lepas Annaila kene kembung perut...keje nye asek la melalak je...aku ingat sbb ktorg bawak die keluar malam...bukan bawak keluar sesaje, tp ktorg bawak Annaila g KK Bangi utk check kuning...pas g KK ktorg singgah umah mertua aku jap..so pok pek pok pek, makan2, ktorg pun balik la umah dlm kul 10.30 mlm...balik tu je Annaila terus meragam...aku da cuak sbb org ckp baby tkley keluar malam mase umur die mcm tu...nti kne 'tegur'..huhu...en donut pun bace la Quran, aku lak suap sesudu air zam2 kat die...tp tak jalan...huhu...last dlm kul 2.30 pg, baru Annaila tertdo...tp baru 5 mnt, tetbe Annaila muak susu dgn byk nye...bukan cket2..tp mcm org muntah bersembur...aku da cuak..rase nak menangis bile tgk die camtu...n badan die terus lemah n tertdo pas muntah tu...aku tukar2 baju die n tukar tilam baru utk die...

dlm 5.30 pg tu, aku terbangun sbb Annaila cam berbunyik cket...biase lah nak susu lah tu...aku bangun tetbe rase badan Annaila panas sgt...ok cuak sbb takut die demam...aku terus amek tisu basah lap2 kat muke n badan die...mse tu badan die lemah lg...bg susu, die tdo balik...pg esok nye aku terus bgtau mak aku keadaan Annaila cemane...mak aku pun da cuak...tp pg tu Annaila da ok cket...pastu bapak aku check, ckp Annaila kene kembung...mase tu bapak aku tepuk2 perut Annaila, dgr gak la bunyi 'pung..pung..' bapak aku ckp aku salah makan...bile cari2 ape aku makan, ok rase2 nye sbb nescafe yg aku minum byk sgt dlm 3-4 ari lepas...huaaa~!!kesian Annaila, sbb aku tak jage pantang die yg kene...n kesian aku gak sbb aku hnye mampu tgk org minum nescafe je pasni...

pastu dlm ptg cket, aku bg susu kat Annaila tetbe die muntah cam mlm tu tp lg teruk sbb susu tu keluar ikut idung jgk...terus aku pnggil en donut n mak aku...tp aku perasan pas Annaila muntah mst die cam lega cket n boley tdo nyenyak..

pastu aku bgtau mber aku yg anak aku kene kembung, then kawan aku nasihatkan letak daun mengkudu kat perut die...sebaek la mak aku tanam pokok mengkudu belakang umah...so ptg tu pas Annaila mandi mak aku letak la daun megkudu tu...oh daun mengkudu tu kne disalai dlu sblm letak kat perut...n malam tu Annaila da ok n boley tdo lena...n lg satu mak aku ckp, pusat Annaila nmpak kecut bile letak daun mengkudu tu...mcm dituam jgk la kot...huhu...

lg aku google, pas nyusu kene sedawa kn baby...aku lak mmg dr Annaila lahir mmg tak pernah sedawa kan die...mak aku n mertua je selalu sedawa kan...aku tk reti..tp bile da jadi camni, baru la duk terhegeh2 belajar camne nk sedawakan anak..huhu...

ok ni info cket dr en google..cket je lah...nak byk cari sndiri...heee..:)
*
*
*
Definisi kembung perut
Kembung perut terjadi apabila terdapat angin dalam perut bayi. Angin boleh masuk dalam perut bayi semasa bayi menyusu, menangis atau pun bernafas dan mengakibatkan bayi berasa tidak selesa dan sakit perut.
Simptom bayi kembung
Bayi yang kembung biasanya akan menangis, tidak mahu tidur dan perutnya keras dan terik.
Mengapa bayi kembung
Bayi yang kerap kembung perut perlu disendawakan setiap kali menyusu. Bayi yang menyusu badan kurang mengalami kembung perut berbanding bayi menyusu botol. Bayi menyusu badan boleh mengawal aliran susu yang keluar dan menghisap dengan lebih perlahan, maka kurang udara yang ditelan. Walau bagaimana pun, bayi yang menyusu badan juga harus kerap disendawakan jika dia menyusu dengan cepat atau aliran susu anda agak laju. Kekacang yang dimakan oleh ibu menyusu dikatakan boleh menyebabkan perut bayi kembung tetapi tidak dapat dipastikan kesahihannya.
Bayi menyusu botol lebih kerap kembung kerana banyak menelan udara akibat daripada aliran susu yang laju. Pastikan saiz lubang puting bersesuaian dengan umur bayi anda (ex: saiz S bagi bayi baru lahir sehingga 3-4 bulan). Pastikan juga botol susu disendengkan sehingga susu menutupi permukaan lubang puting susu untuk mengelakkan banyak udara bercampur semasa bayi menyusu.
Bagaimana mengatasi kembung perut
1) Sendawa
Terdapat 3 cara untuk sendawakan bayi:
  • Sandarkan bayi anda pada bahu dan tampu punggungnya dengan lengan anda sementara tangan anda yang sebelah lagi menggosok belakang bayi. Ini kebiasaannya cara yang paling mudah untuk sendawakan bayi anda.
  • Dudukkan anak anda dengan merehatkan dagunya di atas lengan anda apabila tangan anda memegang bahunya yang bertentangan dan gosok belakang bayi.
  • Letakkan bayi anda dengan mukanya menghadap riba anda dan gosokkan belakangnya.
2) Tuam perut
Di Malaysia, bayi kembung perut biasanya akan dituam dengan bungkusan pasir atau beras yang dipanaskan sehingga suhu yang bersesuaian. Pasir atau beras boleh dipanaskan dalam kuali atau panaskan terus dalam bungkusan dengan menekap seterika panas pada bungkusan. Tuamkan dahulu pada kulit anda untuk memastikan suhu bungkusan tidak terlalu panas dan tuamkan pada perut bayi. Pastikan badan bayi dilapik dengan kain dahulu supaya kulit tidak melecur. Rasionalnya, udara akan dipecahkan dengan peningkatan suhu perut dan kemudian keluar dari bayi sama ada melalui kentut atau sendawa.
3) Ubat
Jika bayi anda mengalami kembung perut yang teruk, doktor atau ahli farmasi mungkin akan menyarankan supaya mengambil “Infacol” yang mengandungi “simethicone” yang mana ia akan mengeluarkan udara dalam kuantiti yang banyak. “Gripe water” juga dikatakan boleh megeluarkan angin dalam perut bayi dengan efektif. Kandungan herba (dill, fennel, halia, etc) dalam “gripe water” akan memanaskan perut dan memecahkan angin sementara sodium bikarbonat meneutralkan asid dalam perut. Pastikan anda mendapat nasihat doktor sebelum menggunakan ubat-ubatan.

Friday, April 13, 2012

Pantang pemakanan aku....

aku pantang tkde la hebat sgt mcm org lain...aku makan je ape mak aku masak...tp klu mak aku tetbe masak peveret aku udang msak lemak cam td, aku hnye mampu telan air liur je lah...boley je nk rembat tp takut gatal plak kt tempat jahitan tu...aku gak merana kan...

smlm bapak aku beli kfc...so aku pun amek la secubit ayam saje nk merase...konon macam tk penah rase kfc la...haha..tp sebaek la nafsu makan terkawal...jadi tkde la lagi secubit utk kali ke-2 dan seterusnya...:p

mase mule2 aku keluar hosp, mak aku masakkn aku nasi + sambal ikan kembung...aku pun makan je la tanpa rase bersalah...2 - 3 ari gak aku makan lauk tu...pastu baru aku tau tgh pantang ni tkley makan sambal...owhhhh~!hihi...pas da tau tu aku stop la makan...

pastu 2 - 3 ari lepas gak baru aku tau yg ikan kembung tkley makan gak..gatal...tp ade org ckp ikan cencaru tkley makan, tp ikan kembung boley makan...dan smlm mak aku wat pilihan yg hebat, beli dua2 ikan tu utk aku makan...hahaha...patutnye tkyah beli dua2 la kan....tp aku layan kan aje makanan2 tu semua...:p

tp rembat2 pun, aku still jage makan...kire pagi2 aku juz makan roti/biskut/nestum...air lak air bancuhan nona roguy tu...tp kdg2 aku rembat air nescafe...aku ade dgr tk elok minum air nescafe waktu pantang...tp da bau die menusuk kalbu...layan je lah...hiks~!

tgh hari baru makan nasi...tu pun cket je...skang mak aku rajin wat sup sayur...mase mule2 keluar hosp, tkde plak sayur2...ikan kembung tu je la aku telan...hihi...skang petambahan menu nye ikan keli goreng...nyum3....

ptg lak makan biskut tiger tu je...klu malas makan biskut, wat milo je...malam lak kdg aku makan, kdg aku tak makan...klu makan waktu malam, menu nasi putih kosong je...

pantang ni aku boley tahan lapar...mase pregnant dlu, klu lapa je mule la pening...bile da pening mule la muntah2...skang klu lapar, rilex je...minum air putih, lega lah...takpun kunyah la biskut2...terus ok...

org kate nyusu ni cepat lapar dan dahaga...yup aku setuju...tp bab lapar tu aku ley control...bab haus mmg tk boley...kne sentiase ade air kosong ngn aku...lg satu aku perasan, klu aku kurang minum air, susu pun berkurang lah...klu terlebih2 minum air, susu pun mula lah melimpah ruah...tp aku tak pernah lagi dapat minum smpai 3 liter...hihi...tgh belajar utk minum 3 liter air sehari skang..:)
*
*
*
lg 32 hari utk dapatkan berat asal...10kg lagi mau turun ke 50kg...chayok2~!!

Bengkak susu - proses mengepam~!

sepanjang tempoh berpantang 12 hari ni, 2 kali aku kne demam...bile da masuk kali ke-2 kne demam, aku suspect bengkak susu punca segala2 nye...

mlm smlm, breast aku da start bengkak n susu da melimpah2 keluar...puas la aku kejut kan Annaila bangun...die boley wat derk je...sedap sgt tdo...klu waktu siang, pantang ade bunyi cket, mule la celik biji mata n nanges ngade2 mntak di dodoi balik...

dah bile Annaila takmo bangun, aku pun dgn rase malas melampau amek la pump n mule la proses mengepam....dan kali ni agak teruja cket sbb susu boley dapat smpai 3.5 oz...sebelah je tau...sblh lg Annaila da sedut abes pas mandi ptg smlm....hooyeyy~!selalu nk dapat 1 oz pun bkn main susah...jenuh la aku mengepam smpai naik lenguh tangan...biase lah manual kan...hahaha...tp smlm mcm kejap je pump tetbe da dapat 3.5 oz...terus tunjuk kat en donut...kire prestasi terhebat la tu...??hahaha..:p

bile pikir2 balik, patut la boley smpai demam2 n rase mcm letak batu kat breast, rupenye susu smpai 3.5 oz...phew~!so pasni klu agak2 da terase breast mbengkak kne cepat2 pump...aku tk sanggup nak kne demam lg...seksa~!!
*
*
*
errrr...tk suke bg Annaila susu botol sbb bile nk sua balik nipple aku, die boley buat muke geli smbil jelir2 lidah takmo isap...geram betul...

Thursday, April 12, 2012

Ini entry pasal bengkung~!

aku tk memilih sgt brand ape utk bengkung ni...rembat je asalkan mnde tu ade...sblm bersalin ari tu aku beli bengkung brand serai *tk ingat serai ape...*  ingat nk beli 2 helai tp mak aku cam bantah2 plak kan aku nk beli 2..kate pembaziran la hape la...ok aku takmo derhaka nti susah nk bersalin...hahaha...jd aku dgr ckp mak aku beli satu je...

tetbe pas bersalin ni, aku rajin lak pakai bengkung...siang malam pakai...bkk mase nk mandi je...tp satu tu je la bengkung aku...haha..jijik...??jijik gak la...tp tktau la ngape aku pakai gak...aku stop pakai bile susu melimpah ruah kne bengkung smpai basah2 bengkung tu...time tu baru la aku tanggal utk basuh...ari ke-3 kot...bayangkn aku pakai 3 ari tk basuh2...hahaha..ape aku kisah...:p

dua ari gak aku stop pakai bengkung...bile mak aku tau, mak aku bebel2 ckp nti peranakan jatuh la...hape la...ok cuak...so pakai balik bengkung tu n dlm mase yg same aku beli bengkung secara online...kali ni aku beli aku tnye akak tu bengkung ape yg panjang yg boley tutup dr bawah dada smpai bawah pinggul...so akak tu suggest sendayu tinggi...aku pun terus la click2 maybank2u...so ari ni smpai la bengkung baru aku...bengkung sblm ni ok je tp pendek cket...aku ni tinggi sgt kowt...??1.65m...tinggi la kan...??sbb kawan2 aku sume pendek2..hahaha...:p

ape yg best nye pakai bengkung mase pantang ni...??yg aku rase, nk melantak byk2 tak boley...lapar mmg lapar...tp bile makan sesuap dua tetbe je rase kenyang..pastu minum air then da kenyang mcm makan berpinggan2...hiks~!bagus utk org nak diet mcm aku ni...

yg best lg, perut cepat cket kempis...kowt..???aku tktau la klu tk pakai bengkung perut akan kempis ke tak kan...tak pernah try lg...hihi...tp dlm seminggu perut aku da betul2 flat smpai smlm en donut kate da kempis mcm dlu2...tp boley die ckp aku tahan nafas...siap suruh aku tahan nafas nk tgk perut aku betul2 ori atau tahan nafas...ok sentap kejap...hahaha...

pastu pakai bengkung ni leh jd perempuan melayu terakhir...jalan pun sopan santun je...tp sopan ade makne sbb nak jage jahitan bawah tu je...hahaha...aku rase elok je jahitan tu, mmg hoooray2 aku tk hengat dunia...n elok je jahitan mmg akan rase tk bersalah ajak en donut keluar jalan2...ingat best ke duk umah melepek atas katil...bosan gler~!boley gler aku...

errr...aku rase tu je kot yg aku rase best pakai bengkung ni...nti klu ade yg best, aku tokok tambah lg...eh berat aku da turun 13kg dlm mase 11 hari...ok 10kg lg utk kembali kepada asal...chayok2~!!!

Wednesday, April 11, 2012

Annaila pnye style~

masuk hari ke-4 Annaila da start mengereng...tp yg aku plg cuak bile aku bangun tgh malam tgk badan die cam gmbr kat bawah ni...cuak gler tgk kepale die ke atas...cepat2 aku betul kn...pagi esok aku cter kat en donut...rupenye malam tu mase aku tdo, en donut da nampak dlu die tdo camtu...sempat amek gmbar Annaila tdo camtu sblm tegakkan balik badan die...

skang ni taknak bg die mengereng mcm ni kne ampu bantal die tinggi cket kat sebelah kanan...sbb die suke ngereng sebelah kanan...nk suruh die tdo tegak2...hihi...bukan ape, kepale die kan lembut lg...takut nti senget lak kepale ank aku sblh kanan...klu kdg2 die mengereng sebelah kiri, balance la jgk kan...huuuu....


mst korg ckp nape tk bedung kan...ktorg bedung tp Annaila lasak...tbe2 je tangan die da keluar...pastu ngamuk klu kne bedung, maka ktorg bukak la...tp klu die baru pas mandi ataupun badan die tgh selesa n tak panas, mmg die tdo baik je walaupun kne bedung...selalu klu die ngamuk tu sbb panas je...nk mntak aircond lettew~!!hihi..:D

errr..ari ni nurse dtg melawat lg timbang berat Annaila...berat Annaila da naik 4.08 kg dari 3.56kg dlm mase 11 ari...phew~!!semakin berat la kamu ye syg...masuk sebulan nti tktau la mama...



Monday, April 9, 2012

Nurse dtg melawat lg~

ari ni nurse dtg umah cam biase wat checkup baby Annaila dgn mama nye...kebetulan Annaila baru pas mandi n tgh menyusu, jd senang la kerja nurse tu...Annaila tk meragam sbb da kenyang n nurse pun senang nk check n ajar cuci pusat bersih2...pastu check kuning Annaila sekali...nurse ckp kuning da kurang...die juz tekan kat dada Annaila dgn 2 jari tangan dlm 5 saat pastu angkat...nurse kate klu darah cepat naik kat tempat kuning tu maknenye tkde la teruk sgt...yg teruk bile tekan, n darah lambat naik...oh gtu...baru aku tau...teheee...:) tp pape pun ari ni kne g klinik lg utk amek bacaan darah Annaila...

settle check Annaila, check mama nye plak...check tekanan darah, breast n last sekali kat bawah tmpat jahitan tu...nurse bgtau jahitan kemas n da start rapat...maknenye da bertemu la...tp still tk boley lasak2 lg..phew~!!gler lega...aku takut sgt benang tertetas sbb batuk2...huhu...harap2 mnggu depan benang da boley tertanggal..pas tanggal boley la aku start lari2....eh..??hahaha..tkde lah..gler nk kne ketuk ngn mak aku klu wat camtu...:p
*
*
*
**eh gov skang da bagus kan...sbb sblm g gov aku check kat kpmc kajang...n layanan dorg cam hampeh terutame dr J tu...bile ingat balik, geram je...abes duit kat sane beratus wat checkup tp aptb...**

Bila aku minum air selusuh..??

aku start minum air selusuh dan sapu kat perut bile due da smpai (26.03.2012)...start dari tarikh tu mmg aku minum stp malam smpai la 30 March 2012...pastu tk minum dah sbb air da abes...air seluasuh da abes, aku still tak beranak2...

1 April 2012, bile tanda bersalin da ade, aku ngn en donut cari air selusuh kat homeopathy kat bangi..tp ari ahad utk org yg ade temujanji je boley masuk...so ktorg pun cari ikhtiar lain beli air zam2 je...

so mlm mase aku kat hosp serdang, aku minum air zam2 je...tu pun kongsi ngn en donut sbb ktorg haus...hihi...tak ingat plak aku sempat abes kan air zam2 tu ke tak...

Sunday, April 8, 2012

Annaila melaram...

tali pusat belum tanggal tp mama nye da melaramkn anaknye dgn skirt2 comel...haha...sape suruh Annaila besar sgt...:p



mama syg Annaila...muax2~!!

Jahitan tertetas...??

aku kene demam + batuk2...mase nak batuk sakit gler kat bawah tmpat jahitan tu...rase mcm nk tercabut...aku tk bajet la effect batuk tu kat jahitan...aku bajet rahim/peranakan akan jatuh...bile nurse dr kk dtg melawat, aku ckp lah pasal aku batuk2...dan die ckp klu batuk tu kepit2 cket takut jahitan terbukak...gler cuak...aku tnye pasal rahim aku lak, die check n  ckp rahim aku da kecut...kecut camne aku tktau...tp die tekan2 perut aku n amek ukuran...bile nurse tu ckp kedudukan rahim ok, aku lega cket...tp pasal jahitan aku cuak lak...nti klu dorg dtg lg, aku nk mntak dorg check bawah tu

aku google, klu tertetas kne bukak balik jahitan dan akan dijahit semula bawah tu...errrr...seram aku dgr....skang aku tgh cuak sbb aku batuk agak teruk...dan start smlm aku terase bawah aku ngilu2 dr biase...pdhal da ari ke-8 ni...nti nurse dtg melawat, aku nk mntak die check bawah aku...risau nyeee...mntak2 ape yg aku pikirkan tak berlaku...

korg ade pengalaman tk kne batuk2 pas bersalin ni..ade tertetas ke benang nye...errr..cuak~!

Proses selepas bersalin~!

errr...terlambat hupdate sbb aku kne demam + batuk + selsema cket...ok sambung cter proses pas bersalin...
*
*
*
bile baby da selamat keluar, en donut kiss2 muke aku ckp ank kami da keluar, time ni aku cam tkde perasaan lg...hahaha...sakit beranak tu kuat lg kot n aku still terkejut...mase aku tgh blur2 sempat lah dgr en donut tnye knape masukkan tiub dalam mulut baby tu...pastu nurse tu jawab nak keluarkan air dan lendir2...baby menangis..??ntah...sumpah aku lupe...hahaha...yg pasti, bile nurse tu letak baby atas badan aku, baby tu tak nangis tp mata die duk terkebil2 je...comel~!tp aku pandang cam tkde perasaan...hihi...mase tu aku dgr nurse suruh en donut azankan baby tu atas badan aku...eh dorg letak atas badan aku tu, dorg tarik baju dan bra tau smpai atas...kire baby tu betul2 atas breast aku...kire dlm labor room tu mcm kne telanjangkan...hahaha..mase tu tk pk malu dah...lantak korg lah...


ntah bile en donut dan baby keluar, aku tk ingat...mmg blur gler time tu...yg aku ingat dorg nak keluarkan uri...rase die mcm kne seluk jgk...tp tk berape nk sakit sgt...mungkin sakit bersalin tu lg kuat...da keluarkan uri, dorg tnjuk uri tu kat aku...aku pandang n terdetik kat hati, "uiks besar gak uri ni..." pastu die simpan dlm kain/kertas kaler ijau...owh mase nk tarik uri tu keluar, nurse tu ade mntak aku batuk2 dan berdehem....motif..??aku tktau...tempoh keluarkan uri dlm 5 mnt kot...


pas settle keluarkan uri, dorg keluarkan darah beku lak...mase ni sakit gler...bukan nak takutkn korg, tp serius sakit...aku rase dorg seluk tangan dorg dlm2 n korek cari darah beku...dorg korek smpai bersih n takde sisa2 darah beku kat bawah tu...gler ko...klu tangan org tu besar, mau meraung...hiks~!n nak keluarkan darah beku tu aku rase adelah dlm 15mnt ke 20mnt...lame kan...huaa~!!


pas settle keluarkan darah beku, proses jahit menjahit...time ni aku tnye nurse tu proses jahit tu lame ke tak...n nurse tu jawab lameeee....woooo...cuak~! so nurse biuskan bawah tu dlu...pastu baru jahit...tak sakit tp rase la bawah korg ditebuk jarum n ditarik benang tu...ngeri tak..ngeri tak...??hahaha...korg rase lah sndiri nti camne...tp yg jahitan plg last tu rase ngilu cket mcm tkde bius pun ade...tp boley tahan pnye sbb mase ni korg mst pk, sakit td lg sakit...ini setakat kne cubit2 manje je...hihi...pas settle menjahit, sorg doc akan dtg check jahitan dan tgk ade darah beku tak tertinggal kat dlm....perfect~!aku suke walaupun gov...:)


ok proses pas bersalin settle dlm pukul 1.15...sejam lbeh...yg lame nye tang menjahit tu...phew~!bile da settle semua, tetbe je en donut dan baby da ade kat sebelah aku..magic kan...aku lupe ingatan bile dorg masuk...sedar2 aku da sembang2 ngn en donut smbil tgk anak aku...


nurse yg uruskan aku tu la yg ajar aku cara nyusukan baby...die letakkan baby kat pangkuan aku dan hala kan nipple ke mulut baby...n tetbe je baby pandai isap...aku pun taktau ade ke tak susu nye...tp nurse tu suruh aku bg je...jgn ckp tkde susu dan nurse tu nasihat la pape yg patut pasal nyusukan baby....


lg satu, sblm aku balik, doc check kat bawah lg sekali utk pastikan jahitan ok dan takde darah2 beku yg tertinggal..kire kne korek lg lah...seriau~!haha...tp pape pun, sgt2 puas ati ngn layanan doc n nurses kat hosp serdang...sgt baik dan sgt2 prihatin...**klu aku bersalin kat kpmc, tktau la dpt layanan sebaik camni ataupun tak...**


yg penting kne dgr je ape doc n nurse tu ckp...jgn lawan...dorg tau ape dorg buat...smpai nurse yg uruskan aku bersalin tu memule pnggil aku puan, pastu adik, n last sekali syg...korg tk rase dihargai ke klu dilayan camtu...hihi...**memule nurse tu garang gak ngn aku, tp aku ckp baik2 ngn die, terus jd baik dan lembut ngn aku...**
*
*
*
**errr...wad penuh, jd aku kne tdo kat labor room...tp best sbb en donut dpt tdo sekali ngn aku dan bilik tk kongsi ngn mane2 org dan ade toilet jgk kat dlm labor room tu...kire da mcm 1st class punye bilik la...stay kat labor room smpai esok arinye pukul 4.30pm dan baru dipindahkan ke bilik transit...tu pun kejap n kul 7.30 pm aku da keluar dr hosp...:) kos bersalin...??RM 23.00...aku ngn en donut bukan keje gov...murahkan...??hihi...


ok sekian utk cerite bersalin aku...:)

Friday, April 6, 2012

Proses menyeluk dan Labor room~!

9.00 pm - Dah bertukar dr seluar ke kain batik dan bersiap sedia baring utk di seluk...terfikir camne la rase di seluk ni ek...hihi..mood: debar2...memule doc lelaki cina muda datang wat interview cket tnye pukul berape turun tanda sambil tekan2 perut aku...tetbe doc perempuan dtg n ckp ari ni die tak wat seluk lg..so die yg akan seluk aku...huh..syukur gler...mase doc nk seluk tu aku cam kepit2 sbb malu...hahaha...perasaan kne seluk sakit cket la tp boley tahan lg...n yg best nye die ckp da bkk 4cm...so die ckp boley tnggu kat luar same en suami...tp klu nak stay dlm tu pun ok...aku takmo...baik aku keluar sembang2 ngn en donut dr duk sorg2...

9.30 pm - Keluar dari bilik seluk2 tu tnggu kat ruang menunggu same en donut...time ni baru lah call family cakap aku da ade kat hospital...haha..kejam..??tak la..aku takmo risau kan dorg n tanak kecoh lebih2 takut doc kate "jalan lambat lg bukak..." haaa..cemane...??so biar lah da btul2 cnfirm aku kne tahan, baru call family...time ni ley sembang2 ngn en donut lg...senyum2 amek gmbar...hihi...kenangan tu...:p




10.30 pm - Da rase tak selese...pinggang rase cam nk putus...berpeluh2...nak sembang ngn en donut pun tkde mood...rase nk baring je...so ckp ngn en donut nak masuk bilik td nk baring2...masuk dlm bilik tu ckp ngn nurse nk baring sbb tak larat...da dapat baring rase cam lega cket...tp sakit makin kuat...bile doc dtg, aku terus tnye ade ubat tahan sakit tak...doc ckp dorg akan bg mase kat labor room...phew~! mase ni boley tahan lg sakit tp sbb da terpengaruh ngn blog2 mommies yg amek ubat tahan sakit...so nak jgk la kan...hihi...mase ni doc nk seluk lg, aku lak cam tanak die buat sbb lg sekali aku ngn konfiden nye rase mst still 4cm lg...tp doc yg baik  tu ckp dgn lembut, "org lain2 dik...ade org cepat...ade org lambat...walaupun ank 1st..." ok aku pun layan kan aje...mase seluk kali ke-2, tetbe doc tu ckp, "haaa kan sy da ckp lain..awk cepat jgk bkk...skang da 6cm.." ok time ni aku ley senyum2 lg ngn doc tu...hihi...

11.15 pm - Sakit gila smpai mgigil2...tp aku tahan n tak meraung..menanges pun tak~!kuat kan...hahaha...sbb lg sekali aku ngn konfiden ckp' "relex wa...ni baru sakit yg kedua...da bkk full nti mst lg sakit..." so aku tahan time sakit tu dtg...bile sakit je aku pgg besi katil kuat2 tp badan mmg mgigil lah...sebaek la sorg nurse ni nmpak aku mgigil..die dtg n tnye da sakit sgt ke...aku angguk...die tnye last doc check berape cm, aku jwb 6cm...so nurse tu suruh aku sabar n byk2 bzikir sbb selalu anak 1st lmbat...aku angguk je time ni...die ckp lg, klu sakit nk beranak ade rase mcm nk terberak...time ni aku tkde la rase nk berak cume rase cam bawah aku menguncup2 dgn laju...mase tu nurse tu bg loceng kat aku suruh pnggil klu sakit sgt...tk smpai 5 mnt, aku tekan loceng...bajet nk suruh dorg bg aku ubat tahan sakit...sekali doc nak seluk lg...ok fine..pasrah~!tetbe je doc jerit "full!!full!!" aku yg tgh sakit tu terus, "haaa...nk beranak da ke...??"

11.30 pm - mase doc jerit je full, dorg terus tolak katil lelaju g ke labor room...mase tu aku dgr dorg suruh pnggil en donut aku...smpai labor room, tk smpai beberape saat, terus ketuban aku pecah dgn sndiri...tk sempat doc nk pecahkan...hihi...aku terase ade air panas mengalir laju je...time tu bawah aku mmg terase menguncup2...serius aku tk rase mcm org lain rase nk berak...bile sume da kerumun aku, en donut pun ade kat sebelah maka bermula lah sesi peneranan aku...ape rase...??rase bawah menguncup dgn maha hebat...bile nurse suruh teran, aku teran...tktau la berape kali aku teran...yg pasti bontot aku terangkat2...bile nurse ckp jgn angkat, baru aku tk angkat...pastu bile sakit dtg, aku lupe...maka terangkat lg bontot...yelah, 1st experience mane la tau angkat bontot tu camne...aku ingat angkat smpai tk cecah tilam..hahaha...en donut plak bg semangat kat sebelah, tp serius aku tk dgr lgsg ape en donut ckp...die usap2 kepala aku pun aku tk ingat...mase tu aku pk nk keluarkan cepat2 je baby ni...mase kepala bby nk keluar mmg terase mcm ade sumthing yg besar tersekat kat bawah tu...so teran lg sekali, terus meluncur laju je...perasaan mase tu, phew gler lega...so baby keluar pd pukul 11.44 pm...kire proses bersalin tk smpai 15mnt dan aku tak berkampung di hosp menahan sakit berjam2...dan lg satu, aku tak amek mane2 ubat tahan sakit ke hape sblm bersalin...Alhamdulillah...

next entry, proses selepas bersalin...ewwww~!

bersame daddy~!

Bermulanya contraction~

1 April 2012: 
< ini bukan April Fool pnye entry~!>

12.00 am - Balik dr umah parent, mandi2 sbb tk selese badan...mase nk mandi tetbe nmpak pantiliner ade kaler oren...tenung lelame sbb nak tau darah ke hape...tp bile ingt cter org lain kate kaler coklat, ok abaikan...mandi2 cam biasa...

5.30 am - Start terbangun sbb perut rase tak selesa...g toilet sbb nak terkucil jgk...perut tu cam abaikan sbb dlm mnggu tu badan mmg tk selese bile bangun tdo...

7.30 am - Perut tk selese balik...still abaikan...sakit perut tu tktau nak cakp cmne...nak kate sakit perut nak berak, aku tk rase plak camtu...nak kate sakit senggugut, aku da lupe ape rase sakit senggugut...betul~!hahaha...

11.00 am - Gi toilet sbb nak terkucil tetbe 'ding~!!', ade sekelompok darah tp kaler coklat mcm darah last2 period...ok time tu cam tersenyum sbb da turun tanda...akhirnya penantian berakhir...tp still was2...pnggil en donut ckp pasal tanda tu...dan en donut muke relex gler ckp "Alhamdulillah..." selalu die la org plg cuak...mungkin sbb byk kali aku kne contraction main2...hahaha...:p

12.30 pm - Ajak en donut jalan2 kat Alamanda...takmo g hospital sbb takut kne halau...hahaha...sblm g Alamanda, singgah beli air kelapa dlu...konon2 nak senang beranak la...sampai Alamanda, g cari makan dlu...teringin nak makan Pizza Hut...makan pizza dlm keadaan tk selese sbb sakit perut tu dlm 5 - 10mnt camtu...tp leh control lg sakit tu...pas makan ajak jalan2 dalam Parkson...

muke bahagia lg menahan sakit..haha..

4.00 pm - Aku takmo balik lg...en donut tetbe ajak tgk wayang...tp mase tu takde mood nak tgk wayang + takut tetbe ketuban pecah...hihi...then en donut ajak g mines, die nak potong rambut...so ktorg pun menuju ke mines...mase tu rase perut da makin sakit, tp still boley control lg...smpai mines n dapat parking, en donut kesian plak tgk aku sbb da nmpak cam sakit sgt kot...aku lak cam serba salah da time tu...ye lah...da smpai n bukan main susah dpt parking tetbe nak balik plak kan...sebaek en donut berkeras gak nak bawak aku balik...so ktorg gi mines utk cari parking, turun kerete utk bayar parking pastu balik...hahaha...sebaek la parking tu tkyah bayar...phew~!

5.30 pm - Smpai umah n en donut penat smpai tertdo..aku nak join sekali tp sakit perut lak kan...so mampu terkebil2 je...tanak kejut en donut sbb nak bg die rest puas2...mane tau mlm tu aku nk beranak, at least die ade energy utk tnggu aku...hahaha...

6.30 pm - Perut makin sakit, aku mandi ngn air panas konon nak bg rase sakit tu kurang...tp tak kurang2 gak...mase sakit tu aku byk mbongkok nk kurangkan sakit...tp tkde rase kurang pun sbnr nye...psiko je lbeh...hiks~!mase tu da stat nanges..meleleh 2 - 3 titik je lah...tkde la smpai meraung2...

8.00 pm - Gerak ke Hosp Serdang n smpai sane dlm kul 8.30 kot (cari2 parking sbb tkley parking kat tmpat kecemasan...jauh kot nak menapak..) time ni terase cam nak balik umah sbb takut kne halau...mase tu aku konfiden gler ckp "mst baru bkk 1 cm.." hahaha...so smpai daftar n terus nak wat VE...phew~!time ni aku pakai seluar...so nurse suruh pakai kain batik...en donut pun terpakse berpatah balik ke parking utk amek kain batik...kain batik je ye...bukan beg2 baby...sbb aku konfiden gler kate yg aku akan di suruh balik umah semule dan dtg bile da betul2 sakit...

nti aku sambung part utk seluk2 dan pengalaman dlm labor room...sabor no...juz nk share cket nape aku takmo g hosp awal2 walaupun da turun tanda...

dlm buku 'Diari Hamil', lepas turun darah akan amek mase 12 - 14 jam sblm bersalin...kdg amek mase smpai 1 - 2 hari...lg aku rajin bace blog org n siap wat kiraan bile die turun darah, bile dorg stat sakit, n berape lame tempoh dorg tahan sakit sblm beranak...so aku start kire dr pukul 11.00 am n bajet akan bersalin 2 April...jadi aku takmo amek risiko g hosp awal2...

aku ajak jalan2 sbb tanak duk umah...klu duk umah, mst mase berjalan sgt2 slow n mst kne layan sakit...at least bile keluar, aku dpt cuci mata, makan best2 n masa pun terase cepat cket...hihi...aku rase lah...:p 

ok dah...nti aku sambung cter balik..insyaAllah ari ni jgk~!harap2 Annaila tk byk meragam hari ni...:)





Thursday, April 5, 2012

Aku seorg mama..weee~!!

hye mommies~!!


lame tk hupdate blog...fuh2~!skang aku da jadi seorg mama...waaa..tk sangke da ade anak sndiri...phew~!

ok sblm nk cter pasal detik2 kelahiran beliau, meh perkenalkan budak kecik yg suke duk dlm perut mama die lame2...


Name: Faida Annaila bt Mohammad Hakim (Pemberian yg Bermanfaat)
Tarikh keluar :  1 April 2012 (11.44 pm)
Berat : 3.56 kg
Hospital Serdang : Normal delivery