Klik sini. Terima Kasih :)

Saturday, March 31, 2012

Update 40 weeks~!!

bile da masuk 40 mnggu ni, baru la aku rase mcm org mengandung yg betul2 tgh sarat...sbb badan aku da makin lemah...nak jalan mmg betul2 tak larat **tp nafsu berjalan kuat lg...pantang klu en donut ajak keluar...laju je...!** pinggang lak da rase mcm ke hape...nak jalan pun terkedek2 je cam itik balik reban...**hamek ko..dlu eksyen sgt boley jalan laju2...**


skang kejadahnye plak tetbe kaki aku nak bengkak balik pas 2 minggu lbeh da surut **dkt 3 minggu gak la..**...grrrr~!!so kesannye, nak berjalan pun mule la terhencot2...dah 3 ari kaki mbengkak dgn jaya nye...ari ni wat spot check kat kaki, tgk masih membengkak...wuwuwu~~~


dan skang dah seminggu aku tak berape nak lena tdo...sbb tak selese...kdg panas...kdg takleh nak melentang...bile mengiring, lenguh plak...smpai tangan kebas2...terutame hujung jari...cam makin kritikal lak...pastu tambah lak asek nak g toilet...nak bangun tu pnye la susah....mcm angkat berat 20kg plak...eh tp mmg tgh angkat lebihan berat 23kg pun skang...hahaha...:p  adei...


aku mghitung hari je sblm di induce nxt week...n aku akan redha je klu aku kne czer pun...klu boley mmg la nk normal kan...tp hati aku berbisik jahat ckp kemungkinan mcm aku kne czer je...wuwuwu~~


pesanan kpd anak: "anak, kte ade 3 ari je lg...jadi kamo pun kne berusehe keras utk keluar ye...mama akan sokong anak...hiyakkk~!!"

Wednesday, March 28, 2012

Checkup 40 weeks dah....

40 weeks~!!errrr...tp tanda2 yg besar2 mmg aku non ada...setakat kne contraction main2 tu biase lah...smpai dah lali n malas nak layan...boley...??hihi...baby plak makin slow je gerak...perut mama nye da padat sgt...smpai terkeluar segale calar balar bawah perut...ok ngeri~!!

smlm aku g checkup kat kk...dan jgn ingat tu checkup terakhir, next week aku ade lg...tp ari isnin...huaaaa~!!penat sbnr g checkup ni...yg plg tak best wat urine test tu je...owh smlm jugak adelah mimpi ngeri bg aku sbb tetbe je berat boley jadi 73kg~!!grrrrr.....aku rase last week mst penimbang die rosak...demmmmm....hancur musnah harapan gue ingat konon2 da turun berat...cesss~!!klu nxt week checkup aku rase cnfirm naik lg sekilo plg kurang...wuwuwu~~~~(T_T)

jpe nurse, nurse gelak sbb aku tak beranak lg (eh nurse tu baik tau...peramah...setakat ni aku jpe semua nurse baik2 kat kk bangi)...die ckp lame betul aku pregnant...da la ank first...so next week kne dtg lg sekali n doc akan bg surat kat hospital utk induce...huaaaa~!!org kate induce sakit...baby cepat la kuar sblm mama kne induce..pls3~!!

aku pun siap mntak nasihat kat nurse tu camne nk percepatkan bersalin...takmo induce2...so nurse tu ckp la cenggini, "selalu bile bersama suami, air dr suami tu adelah ubat yg plg baik utk dapatkan contraction sbnr bersalin...jd nti awak balik, awak bincang dgn suami awak mcm mane ye...kebanyakan yg buat mcm tu, selalu mmg terus dapat contraction sakit nak beranak tu..." errrr...malu i....hihihi...**gedik..**

keluar je dr bilik terus discuss ngn en donut...perbualan kami, rahsiaaaaa...hahaha..:p

oh lupe nk bgtau...so ari isnin nti 2hb 4, doc akan wat surat rujukan ke hospital, so 3hb 4 nti aku akan menyerah diri di hospital utk di induce...mayb 3hb atau 4hb april nti baru la aku ley tgk baby aku...

theeeee...mama ngn papa da tak sabar nak tgk kamo~!!muax2~!!

Ganti puasa....

errr...agak cuak bile pk pasal ganti puase ni...sbb last year aku tinggal puase 22 hari...dan skang aku masih tak beranak2...klu aku beranak ujung bulan 3 ni, aku akan abes pantang dlm ujung bulan 5...so klu nak ganti pose dlm bulan 6....dan bulan 7 da start puase balik...errkkk~!!

ok nape aku tinggal puase smpai 22 hari...ok aku bukan sengaje...masuk je hari ke-9 puase, aku tkley tahan...mase tu baru 1st trimester pregnancy...dan perut aku tak boley kosong...nti aku pening gler dan muntah2...muntah yg smpai keluar acid dlm perut (yg kaler kuning)...so keadaan aku sgt lah lemah klu tak makan dan keadaan tu berterusan smpai la skang...tp klu da makan, mmg aku chat walafiat...segar je rase...mmg tkde nk muntah2 kecuali terbau mnde2 pelik (tu mase awal2 pregnant dlu lah)...

balik cter pasal ganti puase ni, maknenye aku ade dlm sebulan lbey la utk ganti puase kan...wuwuwu....baru abes pantang, tetbe nak kne puase...klu nak puase ari isnin dan khamis je, mmg aku rase tak sempat...so nak taknak kne puase 4 - 5 hari dlm seminggu...

lg satu aku risau pasal susu baby plak...huhu...org kate, klu nyusu baby ni kne makan dan minum yg ckup...huaaaaa~!!cemane ni...aku harap sgt2 aku boley settle kan puase ganti aku sblm bulan puase menjelma...aminnn....

Tuesday, March 27, 2012

Serasi bersama~!!haha...

baru aku tau yg en donut pun dlu keluar dr perut mama nye 2 minggu lewat...aku pun lewat 2 minggu...maka possibility budak kecik nak keluar lambat pun amat lah besar...

errr...ptg ni aku checkup, so papehal kte dgr plak cik puan doc/nurse ckp ape...mak aku ckp selalu dorg bg tempoh dlm seminggu, klu tk keluar jgk kne serah diri...wuwuwu~~~

smlm da start minum air selusuh...n mil dlu pun minum mase da smpai due...so tkde ape yg perlu di risau pasal air selusuh...sempat smlm pas minum n sapu kat perut tetbe wat gimik sakit kat en donut...cuak die...hihihi...

semoga semua nye dipermudahkan...aminnn...:)

Monday, March 26, 2012

Air selusuh~!

td pas dapat menikmati lava cake domino's, ktorg terus melepak kat umah parent aku...motif sbnr nak amek pantiliner dan sabun selulit2 aku tu...haaaa..konon boley terberanak dlm weekend lepas, tu yg angkut semua brg g umah parent aku..sekali brg2 tu semua da abes aku gune kat umah, tp budak kecik takmo keluar2 lg...grrrr~!!

da sementelah ade kat umah parent aku, en donut pun tanye lah kat bapak aku pasal air selusuh...pak aku da wat kan air selusuh tu utk aku cume nak double cnfirm, da boley minum ke belum air selusuh sbb ari ni patut due aku bersalin...so setelah di double triple cnfirm, maka ini malam bermula lah episod aku minum air selusuh...

sbnr agak cuak nk minum sbb ramai org ckp klu da minum nti contraction tu mgila sakit...then aku tnye la mak aku sbb mse mak aku pregnant kan aku dlu, aku lambat keluar 2 mnggu...mak aku ckp mak aku start minum air selusuh bile due da smpai...tp takde plak sakit2 nak beranak ke hape...relex je boley bertahan smpai 2 mnggu lewat...errrr...ok tenang cket...mungkin lain org, lain sakitnye kan...dan lain org, lain cara nye...so aku redha je lah minum air selusuh mlm ni dan yg plg penting aku percaye bapak aku...hihihi...:)

lg pun, klu da smpai masenye nak beranak, mmg la sakit kan....mane ade org bersalin tk sakit...heeee...

**bile perut mengeras n terase sakit perut mcm nak berak, mst cuak...sbb terpikir, "alamak baru sakit perut cam nak berak pun tak tahan, ni plak sakit nak beranak...cnfirm nanges2...huaaaa~!!"**

Permintaan sblm bersalin...heee..:)

aku ade satu permintaan sblm beranak...aku nak breakfast burger ayam mcd n hash brown...lame rase tk breakfast ala2 barat ni kan...asek roti canai, nasi lemak, bihun goreng, karipap jek...hahaha..demand~!!dan disebabkan smlm perut aku asek la mengeras2, en donut dgn baik hatinye terus ajak aku sarap mcd pg ni...hahaha...mane tau kowt2 aku terberanak ari ni...cnfirm2 la kne tnggu 2 bulan baru ley makan mcd balik kan...hihihi...**tp beliau mmg sgt comel mlm td sbb muke cuak je takut aku terberanak...siap mimpi kepala baby da keluar...hahaha...love u bubu~!!**

errr...sbnr aku ade 1 lg permintaan utk makan sblm aku bersalin...makan lava cake domino's tu...pegh~!!klu la dapat makan ari ni jgk...mmg terbaek lah~!!akan ku coba goda en donut utk mendapatkan lava cake tu...ala mst die belikan punye kan...aku kan tnggu mase je nk meletop...tk kesian ke...klu tk kesian kat aku, kesian la kat baby ni...eh tetbe...??motif..??hahaha...:p


pas aku da dapat cake ni, dan aku tak beranak2 lg dlm mnggu ni, akan aku fikirkan lg makanan ape yg aku teringin nak makan...nyum3...

**td mase balik dr sarap, terserempak dgn jiran sblh, die ckp kne pujuk baby keluar...klu kne induce lg sakit...errr...camne nk pujuk baby keluar...??**

Sunday, March 25, 2012

Contraction tak betul pnye..grrr~!!

td mse keluar lunch, perut aku byk kali mengeras...errr...contraction kah...??tp aku snyap je...malas mau ckp ngn en donut..takmo die over excited...and aku pun takmo terexcited sekali...boley..??hahaha...dan aku pun dlm senyap2 monitor tahap kekerasan perut aku...stp 10mnt mmg aku terase peerut aku keras2...terpikir, alamak ni contraction betul2 ke main2 ni...ok cool kan diri lagi...boley pegi giant lagi tuk shopping makanan2 ringan...

smpai je umah, salin pakaian semua n duk je atas katil, try nak monitor lagi...errrr...dah ilang da keras2 perut aku...grrrr....kire bukan contraction betul lg la ni...still nak main2 ngn aku...

lg aku rase, klu aku duk umah mmg budak kecik ni pun ikut perangai aku...lemau je...tp bile dapat je naik kerete, terus excited...terus nak aktif dalam perut...n mcm td terus nak mengeras2...haih la budak kecik...jgn da keluar nti kamu asek ajak papa dan mama jalan je...kopak papa...yelah dulu papa keluar duit utk berdua je...klu kamu da ade kne keluar duit utk bertiga plak...pastu nti berempat plak...eh..??tetbe....hihi...:p

nti petang kte g jalan2 kat pantai putrajaya plak ye..mst kamu aktif balik n mengeras2 cam td...muaxx2~!!

Errr...da 40 weeks~!

bling2~!!errr...tak beranak2 lg aku neh...ari ne da 40 weeks...esok EDD aku 26 Mar 2012...tp tanda2 nak beranak non ade seyh...gi mana neh...hihi...tkpe lah..mungkin budak kecik ni mau keluar same bday mcm papa nye 29 Mar nti kot...huhu...


bile tgk mommies lain yg da beranak, mst ckp ala bestnye dorg...mood aku pun jd excited siap pujuk baby cepat la keluar...heee...:) tp bile budak kecik buat taktau je n relex je duk dlm perut, ok fine...suke ati la baby nak keluar bile...klu 40 minggu aku ley tnggu, tkkan dlm beberape ari aku tkley tnggu kan...


next checkup aku 27hb ni...so kte tgk je la nurse or doc ckp ape...nk tnggu lg seminggu atau serah diri kat hosp...huaaa~!!klu serah diri maknenye kne pakse beranak la kan...en donut tak nak aku kne pakse2...die ckp, biar lah baby tu keluar sndiri...klu nk tnggu die keluar sndiri ntah bile plak ye...hehui...


sempena ari ni ari ke 40 minggu...tu je kot nak hupdate...


psstttt...doa kan aku cepat2 beranak...tk sabar nk tgk budak kecik ni...hihi..:)

Wednesday, March 21, 2012

Panasnyeeeeeee....

aku rase kepanasan aku dlm minggu ni sgt2 la kritikal...betul~!!gler panas...smpai satu tahap cam smlm, kul 1 pg, aku bantai mandi sbb tak tahan sgt...berpeluh2...pas mandi baru la rase lega cket...lega cket je ye..panas nye masih ade...tp ok la sbb pas mandi tu baru la tenang cket n boley la tdo ngn nyenyak smpai ke pagi...bangun tgh malam utk terkucil pun tkde...:P

siang ni plak, 2 kali da aku mandi..tp cam biase, baru keluar toilet 10 mnt, da berpeluh2...hua3~!!last2 aku tak berbaju...letak towel kecik kat bahu, lap2 peluh dlm 2 3 mnt camtu...haaa..kritikal tak kritikalnye tahap kepanasan aku....bile dah panas camni, mula la terbayang "kan best klu umah ni ade tab mandi pastu berendam dgn ice2 batu yg beketul2 tu...", "kan best klu aku goda en donut pasangkan aircond seketul kat dlm bilik ni..", kan best klu malaysia terchenta ni ade salji...", kan best klu aku skang kat genting, masuk umah salji..." , "kan best klu umah aku dlm hutan dekat ngn air terjun...boley terjun klu panas2 camni..."  errrr...bile da panas, mule la meracau2...haih~!!

skang ni pun aku mntak en donut siap dlu dr aku klu nak keluar...sbb klu aku da bertudung lengkap, tnggu en donut yg lambat seminit je pun, leh wat hati aku panas sbb aku da berpeluh2 kepanasan...sian en donut...tp nak wat cemane...mmg panas ni tak boley tahan...huhu...

dan ini plak info yg aku terjumpe pasal kepanasan semasa hamil ye...

*
*
*

Ketika hamil si ibu mendapati bahawa mereka lebih mudah berpeluh dalam cuaca lembab dan apabila panas, mereka akan berasa panas tidak terhingga. Kadang-kadang si ibu juga akan berpeluh pada waktu malam.

Peluh yg berlebihan ini berpunca daripada salur darah yg terbuka ketika hamil. Tidak ada rawatan yg khusus utknya dan apa yg boleh dilakukan oleh ibu mengandung ialah mengelakkan penggunaan tenaga yg berlebihan, selalu berehat dan kerap mandi dgn air sejuk. Ibu yg mengandung perlu lebih banyak mengambil bendalir kerana berpeluh lebih banyak menegluarkan bendalir.

Tuesday, March 20, 2012

Checkup 39 weeks~!

eh da 39 weeks!dan aku masih berstatus mak buyung...dan yg pelik nye dlm minggu ni aku semakin aktif...aktif camne...??contoh cara jalan aku yg tk terkengkang2 mcm org tnggu mase nk bersalin...last week cam da terase berat kat bahagian pelvik tu...tp mnggu ni tk rase plak...rase mcm konon2 baru 6 7 bulan...boley...??hahaha...naik tangga umah mak aku td pun laju je...boley lari2 lagi...tak sakit...tak sakit mcm mnggu2 lepas...taktau la ngape...hihi...

sbnr nak cerite pasal checkup kat kk td...aku plg suke checkup kali ni...sbb...berat aku turun wooo...2kg plak tu woooo....last week 72.5kg...diz week 70.5kg....tersenyum kegembiraan aku walaupun nurse cam terkejut tgk berat yg mendadak turun...2kg dlm seminggu...ngehehe....

pas wat urine test n hb, kne la pnggil ngn cik puan nurse kan...so nurse tu pun tnye nape berat ley turun...aku kurang selera makan kah...??aku ade muntah2 kah...??oh tidak same sekali...nafsu makan aku mmg mgila cam dlu...cume kuantiti je dikurangkan sbb perut tk dapat menampung lg makanan yg byk...sekian...ok nurse pun mntak aku jpe doc plak...so kne tnggu turn di panggil doc plak...malas nk tnggu sbb tau doc mst tnye serupa mcm nurse tnye gak...tp buku pink tu ade kat dorg, terpakse la tnggu gak...


masuk je bilik doc dan spt yg aku agak, mmg soalan yg same yg ditanye...ok layan kan aje...pastu die nak scan...scan utk tgk kesihatan baby plak kot...sempat la aku tanye berat baby aku da berape...n yg best doc ckp da 3.49kg...erk~!!berat tu...tp klu aku bace blog2 mommies ni selalu scan je berat berlebih2...bile keluar tak smpai pun 3kg...maka aku pun relex je la...ngeee...tp yg pasti doc ckp perut aku da padat sgt...errrr...patut la smpai termunculnya stretch mark tu ye...haih~!

ok so next checkup aku 27.03.2012...tu pun klu tk beranak lg...

pas abes checkup cam biase lepak2 umah parent aku, makan2 masakan mak aku, n balik umah pas mgrb...ok tu je cter utk checkup kali ni...sekian~!

Baby Kids Sales~!!

errrr....nak terjah ke tak ni...??ade brand Peter Rabbit~!!tp2...kene tnye en donut dlu die nak bwk bini die ke tak g cni...hihi...


Utk suami kpd isteri...:)

nah korg tgk la sndiri kat sini...aku suke je bace blog incik ben ni...sempoi...:)

kbai~!!

Monday, March 19, 2012

Tilam kekabu lagi part 3~!!

heh~!!bepeluh2 mak ari ni wat keje2 umah dr pg smpai la ke tgh hari...betul2 jd housewife ari neh...lepas lunch same en donut, rehat jap then teringin lak nak buat tilam kekabu yg tertangguh2 dr dlu...aku rase da sebulan lbeh kot tak terbuat2 tilam tu...dan aku rase itu sbb la budak kecik dlm perut ni takmo keluar sbb tilam kekabu utk die tak siap2 lg...tp pape pun tilam utk part 2 da siap...ngade la tu nak ade 2 tilam jgk baru nak keluar...

ok utk kali ni cam agak susah gak la nak wat tilam nye...dlu jahit je kain then sumbat ngn kekabu...kali ni sbb besar cket tilam nye, maka kne jahit kat tgh2 tilam tu...dapat imagine tak..??klu tk dapat imagine tkyah imagine...proses tu plg lama aku rase sbb pestime buat kan...so tilam tu agak selekeh dan keje pun jd terkial2 smpai berpeluh2 aku mcm keje buruh binaan tu...phew~!! **en donut!nak aircond~!!**

yg bintik kaler kuning tu jahitan kat tengah2...susah gler kot..
pas da siap tilam tu, mase utk menjahit alas/ cadar kekabu ni...haaaa...baru la smart...bhahaha...tu pun aku da pening2 buat cadar tu smpai tersilap2...pastu malas nak tetas benang balik, lantak ko la kat ctu..bukan org perasan sgt pun...lain la klu org tu cbok nak belek2, mmg nmpak la...da siap cadar, bantal2 die plak...tp aku cam tak mampu nak wat bantal2 die...badan aku da lenguh sgt kot...smpai kejang2 gak kaki aku td duk bawah nak masukkan kekabu td...adei..dah tak snggup...klu esok rajin, aku smbung la buat bantal tu...klu malas, kire settle je la tilam tu..tkyah berbantal2...gune je bantal yg ade...hihi...

ding~!!siap dah cadar nye...bantal tkde lg...da penat...
eh~!!tertbe ternampak perut boyot tu...haha..iklan2...
so my budak kecik, mama da takde utang same kamu....mama da siapkan tilam ke-2 kamu...jd sila lah keluar dgn sepantas yg boley...muax2~!!

Berat naik berkilo2~!!

meh aku kongsi berat aku yg naik dgn menggila masa pregnant ni...dan aku sgt lah jeles bila ade org naik dlm 10kg je dalam masa 9 bulan...tak aci betul...huh~!

Minggu ke-4 : 50.0 kg
Minggu ke-16 : 57.0 kg
Minggu ke-20 : 61.0 kg
Minggu ke-27 : 64.0 kg
Minggu ke-29 : 66.5 kg
Minggu ke-31 : 67.5 kg
Minggu ke-34 : 69.5 kg
Minggu ke-36 : 71.5 kg
Minggu ke-37 : 72.5 kg
Minggu ke-38 : 72.5 kg
Minggu ke-39 : ????

nape boley naik camni...??sbb mase awal pregnant, nafsu makan aku sgt kuat...aku akan muntah klu perut kosong...terbalik kan...??org lain klu makan, muntah2 smpai berat badan turun...tp lain plak aku...huhu...

dan masa awal2 pregnant dlu aku tk boley makan nasi...tk kene ngn selera aku...klu makan nasi, aku muntah...ape yg aku boley makan, mcd, kfc, pizza, burger ayam cheese setiap malam...haaa..gler ko...mase tu kesian gak la kat en donut...die nak nasi, aku lak nk mnde2 tu...huhuhu...

tp bile da masuk trimester ke-2, aku gler nasi plak..mcd, kfc, pizza tak sentuh dah...kdg2 smpai satu tahap, tgk lambang mcd atau kfc je aku boley muntah...smpai mcm tu sekali...

skang da trimester ke-3, nafsu makan sedang2 je...fast food pun da boley makan, tp selalu aku prefer nak makan nasi yg panas2 dr fast food...dan kuantiti makanan pun berkurang sbb mkn byk sgt nti, boley muntah balik...perut aku tkleh menampung mknn yg banyak...nti pedih2 je ulu ati aku...huhu...

Sunday, March 18, 2012

Tanda2 bersalin sebenar...

Jom kongsi info lg...:)
*
*
*
Sekiranya anda merasa keliru yg mana satu tanda kelahiran sebenar atau tidak, anda bukannya berseorangan. Memang ramai yg tidak begitu pasti tentang tanda awal bersalin. Ramai yg mengadu mengalami tanda seperti mahu bersalin tetapi tidak tahu samada masa sudah benar2 tiba atau cuma mengalami masalah sakit perut biasa sahaja.

Sekiranya merasa ragu, berjumpalah dengan doktor dan jgn tidak mengendahkan tanda2 tersebut...


Contraction:
Contraction adalah tanda awal dan isyarat paling penting yg menunjukkan anda sudah smpai masa utk bersalin. Sekiranya contraction berlaku, perhatikan masa, tempoh dan berapa minit jarak di antaranya. Contraction yg sebenar berlaku secara teratur dan pada jarak yg konsisten. Sekiranya ia berlaku stp 5 mnt secara teratur dan semakin kerap, segera ke hospital. Contraction biasa atau Braxton Hicks contraction agak berbeza, ia kurang menyakitkan dan tidak teratur dan akan hilang dgn sendirinya tidak lama kemudian.


Sakit belakang:
Sakit belakang sering menjadi masalah utk wanita hamil, tetapi ia jg mungkin satu tanda kelahiran. Sakit ini akan semakin kerap dan kuat dan rasa lebih teruk pd bahagian bawah belakang.


Pecah ketuban:
Dlm drama atau filem, wanita selalunya sedar yg mereka akan bakal melahirkan apabila ketuban mereka pecah. Tp ia bukan realiti sebenar. Kebanyakan wanita lgsg tidak mengalami pecah ketuban sehinggalah di saat akhir proses bersalin dan selalunya doc yg akan memecahkan ketuban utk mempercepatkan proses bersalin. Pecah ketuban berlaku kpd segelintir wanita hamil sahaja dan sekiranya anda mengesyaki yg ketuban sudah pecah, segera ke hospital.


Bloody Show:
Di saat awal anda bakal melahirkan, selalunya terdapat lendir pekat bercampur darah keluar dari faraj. Ini adalah pluk mukus yg menghalang sebarang kemasukan asing ke dlm servik. Ia jg menghalang sebarang kuman dari merebak kpd bayi. Jika pluk ini sudah tiada, bayi boleh bergerak ke bawah dgn perlahan-lahan.


Servik terbuka:
Sebaik sj contraction berlaku, pangkal rahim akan menjadi lebih lembut dan lebih nipis. Walaubagaimanapun cuma doc sahaja yg boleh mengetahui perubahan ini semasa pemeriksaan faraj.

Org kata tanda2 nak bersalin bila.......

ORG KATA bila kaki bengkak yg selama ni menemani kite surut, tu tandanya da nak dekat bersalin...dekat macam mana...??sehari??2 hari??seminggu???aku tktau...tp aku da dekat seminggu kaki tk bengkak...tak bersalin2 jgk....

ORG KATA bila badan start rase tak chat mcm kene demam ke, selsema ke, batuk ke, atau pape je lah, tu tanda nak dekat bersalin....aku da masuk ari ke-5 selsema...smlm lak dah rase badan cam lemah2 smpai la skang, tp tkde jgk rase nak terberanak....

ORG KATA bila perut da jatuh, tk lama dah tu....tp perut aku ni kdg nmpak turun, kdg cam ternaik balik...so taktau la bile nak beranak nye....

ORG KATA bila dah keluar lendir2 yg banyak di ms v, tu tanda2 nak bersalin...tp aku da keluar lendir tu dekat sebulan lbeh dah...tp tk beranak2 jgk aku...


ORG KATA jgk bila ms v da rase ngilu2, tu tanda baby tak sabar nak keluar n tnggu masa je...da seminggu lbeh jgk aku rase mcm tu...tp tkde jgk tanda2 baby nak keluar...


haih~!byk betul ORG KATA ni kan...


tp AYAH AKU KATA plak, baby akan keluar bila Tuhan buka rezekinya di dunia ni...contoh rezeki susu...bila rezeki budak kecik aku ni nak terbuka...??wallahualam...:)


mama masih menuggu kamu...:)

Friday, March 16, 2012

Belon berterbangan di Putrajaya....

oh~!tak ku sangka aku ade lg weekend utk bercanda bersama en donut...hahaha...mungkin yg terakhir atau mungkin next weekend kami masih berdua...:)

so kpd mommies yg masih larat nak merayap cam aku, jom weekend ni ke putrajaya nengok belon2 yg berterbangan...

to en donut, ingat tak awk pernah janji nak bawak sy naik belon stp kali ade belon2 terbang ni kat putrajaya...tp smpai dah kawen n dah nak terberanak tk dapat2 naik...sedih ni...esok naik jom...!!hihi...

Thursday, March 15, 2012

Stretch Mark makin memudar...Weeee~!!

eceh...skang duk asek cter pasal kesihatan n kecantikan je aku ni...bukan aku da takmo cter pasal pregnant...tp sbb bnde yg same je aku lalui dalam mnggu ni...setakat perut mengeras2, sakit pinggang, tk larat jalan, tu biase lah kan...lain lah klu tetbe darah keluar ke, air ketuban pecah ke, da terase mcm senggugut n perut meragam ke...tu mmg aku akan hupdate~! hihi...

ok balik cter asal, stretch mark aku makin pudar...sejak kne stretch mark ni, mata aku ni sakir je bile pandang pinggul, peha n perut aku...mata korg sakit tak...??walaupun en donut ckp, "tkpe..tkpe...", tp aku tk boley nak tgk calar balar kat badan aku...nmpak terlalu !@#$%^&*....grrrr...~!!

jd aku gigih kan diri mencari losyen2 n ape2 yg boley kurangkan tanda2 tu...cari kat tenet je la kan...skang semua pun di hujung jari...hihi...dan aku terjumpe satu sabun yg boley mengurangkan stretch mark...byk sbnrnye jenis sabun yg boley kurangkan stretch mark ni...tp tktau nape aku tertarik kat satu sabun ni je...ni la rupe sabunnya...


utk permulaan aku beli 1 je sbb nk try je dlu kan...en donut pun suruh beli 1 dulu...bile smpai je kat tangan aku, halamak...cenonek nye sabun ni...tkpe la aku potong la 4 bahagian...1 bahagian boley bertahan 3 hari je...pakai 2 kali sehari...so skang aku da masuk sabun bahagian ke-3...tp aku sapu kat bahagian pinggul ngn peha je...kat perut tak berani takut effect pape plak kan...so dlm seminggu ni aku perasan kat bahagian peha, kaler stretch mark tu makin memudar...kat pinggul tu mcm belum ade pape perubahan...tgk la dalam sebulan camne...klu camtu gak, cari product lain plak la...hihi...

aku beli melalui fb...1 buku RM10.00...tambah postage kne bayar RM16.00...tp tetbe pas 2 - 3 hari aku beli kat akak ni, aku terjumpe satu fb ni yg jual sabun yg sama tp harge lg best!!4 ketul - RM20.00 termasuk postage...haaaa...gler murah kan...so ari ni aku transfer wet kat akak ni...so nxt week insyaAllah boley dapat...hihi...:)

so sape2 tetbe terkenan gak ke nk try boley la tgk kat sini (RM 10/seketul) dan di sini (RM20 - 4 ketul)...

dan sesape yg ade gak pakai lotion atau pape sabun yg boley ilangkan calar balar, meh kongsi ngn aku...tp kne murah tau...klu mahal nti terlari bajet...hihi...

**skang tgh cbok mencari produk yg boley mencerahkan balik bahagian2 pelipat yg tetbe itam mcm berdaki bile preganant ni...uhuk~!**

kbai~!!

Khasiat madu...

stp malam aku mst makan madu dicampur dgn setitis buah lemon...tp ade la dlm seminggu aku skip sbb lemon da abes...nak makan madu camtu je rase tk best plak...hihi..


aku start mkn madu mase msuk trimester ke-2 dlu sbb aku selalu tak sihat...batuk lak tak henti2...mase ni rase nye sebulan 2 - 3 kali g klinik...aku lak ade asthma...so bile batuk tu mmg rase oksigen putus2 la...sgt2 risau sbb takut baby tak dapat oksigen yg ckup...huhuhu...doc bg ubat tp aku skip2 gak la makan...**time ni mmg takut gler nak makan ubat...tp doc n nurse gov da bg penerangan...so berani2 kan jgk la makan ubat...** smpai la mentua aku suruh aku amek madu + setitik air perahan lemon...**eh camne eja mentua..??ke mertua..??hahaha...bantai je la...** dan hasilnye dlm seminggu, alhamdulillah, batuk makin berkurang n aku tak kne batuk lg smpai la ke hari ni...tp setakat kne asthma tu ade lg la...sbb cuaca skang kan tk menentu...kdg sejuk kdg panas...so tkleh watpe lah...

ni aku google terjumpe lah khasiat2 madu...korg nak ikut terpulang...yg pasti aku mmg akan continue makan walaupun dalam berpantang nti...heee..:)


**psttt..ade gak aku bace info mengatekan mase pantang nti jgn amek madu byk sgt sbb madu boley menaikkan nafsu syahwat...pas abes pantang boley la kot..hahaha...**


*
*
*


KHASIAT DAN KEBAIKAN MADU UNTUK IBU MENGANDUNG, BAYI DALAM KANDUNGAN, BAYI BARU LAHIR DAN IBU SELEPAS BERSALIN


A) IBU MENGANDUNG
1. Menambah tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung dan semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.
2. Mencegah dari pelbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, kencing kotor, batuk selsema, lelah dll
3. Mengurangi rasa mual pada masa kehamilan
4. Menambah nafsu makan bagi ibu hamil


B) ANAK DALAM KANDUNGAN
1. Mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam madu dapat membunuh kuman-kuman
2. Kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan menguatkan janin
3. Kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin C yang penuh kuasa dalam madu asli.
4. Penyakit Hepatisis B yang biasa menyerang bayi dapat dihindar dengan amalan madu oleh para ibu mengandung


C) BAGI BAYI YANG BARU LAHIR
1. Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.
2. Membersihkan perut bayi dari najis menyelaputi dinding perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.
3. Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.
4. Mengelak dari kembung perut bayi.


D) BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN BAYI
1. Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perut atau rahim.
2. Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.

Kenangan pregnant...

lg berape hari je aku nak tutup buku pasal pregnant anak pertama ni...so dgn rajinnye aku upload la gmbr2 dr awal pregnant sehingga lah ke minggu ke-36....mnggu 37 & mnggu ke -38 nti la upload...tkpun tkyah upload la...

*
*
*
awal minggu ke-4 dapat result aku da preggy...dan minggu depan tu ktorg g honeymoon ke krabi...sebaek la time tu tkde morning sickness lg...aku start kne mse minggu ke-7 atau ke-8...tak ingat dah...time tu bulan pose...sempat pose dlm 8 hari je...pastu tkleh bertahan...hua3...

nti aku nk hupdate berat aku yg naik dgn mgila plak start pregnant smpai la lani...buku kesihatan dr kpmc ilang plak...ntah mane aku campak...tau la bengang ngn kpmc...hahaha...:P

4 weeks ++

5 weeks ++


9 weeks ++


10 weeks ++

21 weeks ++

24 weeks ++

26 weeks ++

28 weeks ++

31 weeks ++

34 weeks

36 weeks ++

Wednesday, March 14, 2012

Packing barang ke rumah mak...

haaa...masuk ari ke2 cuti, aku da angkut brg2 aku ke rumah mak...kate nk pantang kat sane kan...cume brg2 en donut je tak angkut lg...nti aku da beranak, baru angkut cket2 brg en donut ke rumah mak aku...ala bukan jauh pun...5mnt da boley smpai umah aku...so ape ktorg kesah...hahaha...

aku mmg suke gler kat pink~!!heee...:)
hari ni lak hari ke3 cuti...duk umah je...mengenangkan diri tk berape nak chat lg...errrrr...tilam baby aku tk siap2 lg ni...jarum tak beli2 lg ni...adoiyai...sebaek lah 1 tilam da siap n ade tilam lain lg utk budak kecik aku ni..

k time to sleep~!ding~!!

Motif buat blog...?

aku ni dikenali sbg org yg hangat2 taik itik...memule je excited, pastu diam...same la mcm blog...dlu time zaman belaja, try buat blog...tp seminggu je bertahan...pastu zaman bertunang, time tu wat preparation utk wedding...tp dlm sebulan je aku hupdate...pastu senyap balik...mungkin aku tkde idea n aku sgt malas nk menaip segale bagai...dan ayat aku tunggang terbalik takut korg tk paham n pening bace tulisan aku...hihi...mase awal2 pregnant ari tu, teringin gak nak wat blog...tp mengenangkan perangai aku yg hangat2 taik itik, maka aku pendam kan aje hasrat tu...hihi...

mase awal2 preggy dlu boley dikatekan stp ari aku bace blog org yg pregnant ni...byk sgt info n pengalaman yg dorg kongsi...tp sbb aku ni 'tkde blog', aku pun juz search kat google je...ade byk blog yg aku suke singgah...tp aku selalu lupe blog sape...so bile esok aku nak bace balik, aku terlupe blog yg mane satu...last2 da masuk minggu 30 ++ weeks, baru la aku wat blog sndiri...motif satu je...sbb nk follow blog2 mommies n aku tk lupe blog sape yg aku da singgah...pastu leh aku mgedik2 cket nak cter pengalaman aku gak...smbil menyelam minum air...:P 

to mommies yg sntiase ade cerite baru n info2 baru..thanks byk2...sedikit sebanyak aku tau lah pasal preggy ni walaupun kebanyakan dr korg pregnant anak pertama cam aku gak..:) oh lg satu aku suke sgt bace pengalaman org bersalin...mcm2 peel...n aku selalu terfikir, aku nak bersalin nti camne plak...cool..???meraung...???ntah...no komen...kne tnggu sakit bersalin dtg, baru ley cerite...hihi...

aku harap pas aku bersalin nti, aku rajin menghupdate blog cam skang...cter pasal anak plak...cter pasal kehidupan aku laki bini...n cter pasal umah ktorg...hihihi..k da bebel pnjang, pinggang da start sakit balik...nk baring...daaaa....

*
*
*

errr...aku tk suke update kat fb pasal aku pregnant...mcm over sgt plak kan...lg pun kwn2 ramai tk kawen lg n tk pregnant lg...so nk berkongsi info tu mcm tk best lak...klu wat status, mcm syok sndiri plak....hihi...

Checkup 38 weeks~!

checkup nye smlm tp hari ni baru nak hupdate...smlm aku tk berape nak sihat...pinggang sakit gler...nanges2 aku...tu baru sakit pinggang, klu sakit bersalin, mau meraung kowt..??miahaha...:P so pg ni bangun, alhamdulillah rase ok cket...selseme je yg tk elok2...

ok cter pasal checkup, aku happy sgt~!sbb berat tak naik...hahaha...akhirnye...setelah 9 bulan lbeh asek naik je, tetbe mnggu ni tak naik dan tak turun...72.5 kg...tersenyum aku...tp klu berat aku turun mst senyuman aku smpai ke telinga...hihi...dan tetbe nurse cakap berat tak naik ni, da nak beranak ni...eh ye ke...??ok excited sudah...:)

pas wat urine test, tnggu giliran utk di panggil...masuk je bilik nurse tnye tu tnye ni n suruh la berbaring nak check jantung baby n tekanan darah....semua pun ok...pastu die check kepala baby da engage ke belum...haaa..ni cam kecewa cket sbb nurse ckp kepala baru engage cket...alaaaa....lmbat lg la kot aku nak beranak...ntah2 overdue date...walaupun nurse ckp kepala baby kejap je nak engage smpai ke bawah, tp aku tk tanye plak berape kejap die amek mase nk engage betul2...aku juz tnye klu teroverdue date, berape lame yg nurse bg tempoh utk aku dipaksa bersalin...so nurse tu jawab 9 hari sbb aku tkde pape masalah kesihatan...

errrr...ari ni tnggal lg 13 hari sblm due date...klu tmbah 9 hari lg, jd 22 hari lah....wahhh...lame nye lg kne tnggu...klu aku sihat je, mst tkde masalah kot...dah klu ari2 pinggang aku sakit cam slmm, kaki sakit bile nak jalan, ngilu sane sini mmg aku rase nk bersalin cepat2 je...huaaaa...:'(

pssttt: bile da rase ngilu kat bawah tu rase nak jalan kengkang2 je...boley..??hahaha...:P

Tuesday, March 13, 2012

Tak sihat....

rase tk sihat sgt2...mcm nk demam pun ade...kaki lenguh macam berjalan sehari suntuk...ms v asek la terase ngilu glers walaupun tgh duduk dan baring...pinggang plak sakit sgt2....rase mcm nak nanges...da berape kali en donut urut pinggang...perut lak wat hal klu baring...terase nak muntah2...tp belum keluar lg...grrrrr~!!!

semoge esok pg bertenaga balik...byk bnde nk buat...knite~!!

Pureen stock clearance promotion...

pureen suke wat sales kan...sape2 yg boley pegi tu, boley la serbu...aku tk boley da kot...baby da keluar...:P


Eh~!da 38 weeks..??

kejap je mase berlalu...dlu sblm masuk 30 weeks, tgk blog org yg da 37 - 40 weeks mst cakap, "waaaa..bestnye dorg da nak beranak...da nak jpe baby dorg....yg aku ni lame lg kne tnggu...." ari ni plak tgk aku nyer sticker, waaaaa...aku da 38 weeks la...kejap nye...lg 2 mnggu je nk jpe baby...

firasat en donut kuat mengatekan aku beranak diz week...aku lak tkde pape firasat...juz rase cam lmbat lg atau pun betul2 ikut due...sbb aku nengok takde pun tanda2 nak bersalin lg mcm kerap kentut n terberak...tkde....tkde lgsg....ade satu je lah...lendir turun dr ms v makin pekat....tp tk bercampur darah pun...jd rasenye tkde ape la kan....

tdo plak kne 2 bantal...klu satu bantal sesak nafas mak...klu da 2 bantal, postur badan mungkin tk betul n buat aku sakit pinggang bile bangun pagi...tkpe lah...2 minggu je lg...:)

kaki plak makin sakit bile berjalan...terutama waktu pg time2 bangun tdo tu...tangan pun makin kuat kebas...baru tdo mengereng kejap da kebas mcm ke hape...nk genggam pun tk boley...

makan masih berselera cam dlu...klu tk makan, nti muntah2...tp klu terlebih makan pun boley muntah2 gak...

oh~!tk sabar nk tnggu baby keluar..mst comel spt papa nye...hihihi..**anak aku haruslah kne ckp comel kan...**

Monday, March 12, 2012

Thanks my en Donut~!

kehadapan my kesayangan en donut...

thanks manyak2 sbb byk sgt membantu isteri kamu ni sepanjang sy pregnant...
klu sy tk pregnant pun, mst kamu byk membantu jgk sbb isteri kamu ni sgt lah pemalas...kan...??

errrr...tktau nak cakap ape dah...tp thanks sgt kepada kamu...sy bersyukur dapat suami yg rajin, penyayang n kuat bebel spt kamu...dan thanks sgt menerime diri sy seadenye...

**mase ni tgh dgr en donut bersilat di dapur sorg2...nak tlg, tp tk larat...rase cam bersalah cket...cket je la...klu byk da gagahkn diri ke dapur gak...sori yang~!!**

love,
dolly


gmbar gedix mse bercinta...

da jadi laki bini...mase ni baby belum ade lg dlm perut...hihi...:)

Aktiviti ari neh~!

ari ni disebabkan aku da start cuti, aku dlm mood utk mengemas umah dan membasuh brg2 baby dan brg2 aku...

start dgn mbasuh breast pump dan botol susu...sbb aku tk beli sterillizer, maka aku gune manual je...panaskan air, bg suam2 cket then rendam breast pump n botol susu budak kecik tu...rendam pun dlm 15mnt gtu then keringkan...


ding~!kering dah...

baju baby lak rendam je dlu kat baldi...genyeh2 cket...dlm 20mnt, masuk mesin utk bilas n keringkan...bengkung lak aku basuh cam biase...sumbat je dlm mesin basuh...


last dah..pasni mmg takmo beli baju baby..tnggu baby keluar baru shopping lg...

ari ni jgk nak packing barang2 baby n brg2 aku utk g hospital...pas da setel semua urusan, aku nak g manjaku bangi...nak beli nursing bra...smlm ternampak tp tk beli...nti en donut bising...hihi...harge murah~!RM 13.90 sehelai...brand fiffy tk silap aku...aku rase manjaku tgh ade sale 20%...rase nye lah sbb smlm beli berus basuh botol susu baby ngn breast pad dpt diskaun...


2 beg...yg kaler biru set brg baby utk bg kat nurse nti...

nursing bra n breast pad yg di rembat di manjaku...eh brand fiffy murah betul kan..

esok punye plan, nak kemas brg2 baby dan aku utk bawak g umah mak aku plak...persiapan pantang di sana...phew~! penat betul...

Dah try breast pump...hihi...

eh, aku da try gune breast pump yg dibeli kat sogo ritu....try2 kan sekali keluar susu nye...tk banyak...2 titik je...kaler kuning cam mentega...terus pnggil en donut, en donut kate susu yg kaler kuning tu utk antibodi baby...so die tk bg aku try pump lg kat sebelah kanan...ok menurut perintah...tp aku excited...maknenye susu aku ade lah..dlu punye risau susu takmo keluar...hihi...

oh aku pump smbil urut2 breast aku..tu yg boley keluar kot...sbb mber aku ckp, kne urut2 breast mase baby isap pertame kali...baru susu senang keluar...so aku praktik kan la mse gune breast pump tu...hehehe..menjadi~!sape2 nk try, sila lah ye...:P

mood: teruja~!!


expo midv-sogo-alamanda

errr...ape korg rase ek bile dapat jejak kaki ke expo midv ari tu...??best ke tak..??aku rase tersangat lah tak best...boring gler kot...da la kecik..booth tak byk...aim aku nak cari breast pump ngn pampers terbantut~!yg aku nmpak breast pump brand medela tu je...pastu pampers lak brand mami poko je...itu je...tkde pilihan lain...so aku decide tkmo beli...kecewa gler...da la org ramai..bersesak2 dlm tu...tp apa pun tkde...last2 g pureen g beli wet wipes je konon nk mengubati hati yg lara...oh lg satu, goodie bag pun dlm tu hnye ade ubat gigi kodomo ngn pack susu enfamama...aku rase expo sblm ni mcm2 ade dlm goodie bag tu...oh kecewa glerrrrr....so terus ajak en donut g sogo plak...

mende ni je la yg aku beli kt expo midv...

smpai sogo, dah lapar...ok g makan dlu...odw nak naik food court yg atas sekali tu, ternampak la sales baby...ok mata da blink2...excited~!!tp en donut ckp, pas makan kte g tgk...kne tambah tenaga dlu...ok sbb kaki aku pun da stat sakit2, g la makan kan...makan pun nak laju je...excited pnye pasal...abes makan, turun cepat2 tmpat sales td...weheee...rambang mata jap...byk baju baby kot~!ok focus...aku pun try cari breast pump...tk byk choice...yg ade avent, nuk dan simplisse...usha2..pegang2...pastu ade la promoter tu dtg nk promote kan...tp die promote simplisse tu...aku da 50-50 nak amek...sbb tk penah lak dgr brand simplisse tu...tp bile die da terangkan segale bagai n aku pun cam tercair...harge pun tkde mahal sgt...dh less dapat la RM128.00...oh bawah bajet sgt2 da tu kan...so pandang2 en donut, en donut kate amek je lah...so ape lg, rembat lah...pusing2 lg, ternampak baju2 yg comel2 yg harge dlm sebelas due belas je...k rembat 2 pasang baju lg...time ni kaki da rase cam nak tercabut...tp control ayu lg depan en donut...:P

mak buyung menambah energy utk shopping~!!

tbe2 en donut ajak g alamanda, nengok wayang...hihi...boley...??ok layan kan aje...settle je kat sogo, terus  g putrajaya...sblm g alamanda, singgah mydin putrajaya, cari pampers brand hey baby...jpe size s je...hey baby tkde nb ke..??beli 1 pack dlu..harga RM27.90 ade 86 keping...murah ke mahal..??aku pun tktau sgt harge berape...tp da terdesak, amek je lah...beli gak brand dypers utk nb tp yg 28 keping je...in case klu size s tu besar sgt kan...

sbb tersampai alamanda awal n ktorg ade mase 2 jam lg sblm wayang start, g cari botol susu lak kat parkson...time tu kaki mmg da rase mcm ke hape...tp control lg...tbe2 je time usha2 accessories baby, kaki aku cramp~!hah..time tu tkleh watpe lah...terpakse la ngadu kat en donut...en donut pun urut2 la kaki kat ctu gak...yelah..nk jalan tk boley da..kaki tgh cramp...dlm 5 mnt camtu, pas ok, terus g cari tmpat duduk n en donut g bayar botol susu tu....**errr..sempat la kne perli ngn en donut sbb sblm tu die da ajak makan2 utk aku rehat kejap...tp aku tkmo...eksyen lebih...mueheheh...**

pas da settle ktorg g makan sushi...huaaa...heaven tul weekend aku....dekat 13 jam ktorg keluar...da rase cam zaman bercinta cintun dlu plak....

ni la rupe breast pump yg aku beli tu...eh~siap da try lg...muehehe...:P

Friday, March 9, 2012

Weekend yg padat...

esok kne bangun awal utk gerak awal dr umah utk mengelakkan jem di kl utk tidak lewat smpai ke midvalley utk tidak bersesak2 dengan ramai org...sbb...esok ade expo baby~!!weheee~!!syioknye shopping~!!

tp...tp...brg yg nak dibelinye bukan byk pun...aku juz aim breast pump and pampers baby je...yg lain da ckup...n klu terikut nafsu rambang mata, mungkin terbeli brg2 yg tk sepatutnye...heee..:P

oh~!pas da g mid, aku nak g serbu sogo plak...dgr2 cam ade sale baju baby kat sane...ok mmg mak aku tk bg beli lg...tp klu dpt 2 - 3 helai baju lg pun ok kowt...70% tu...pegh~!tkkan nak lepaskn camtu je kan...hehehe...:P

ari ahad, mak aku ajak g kenduri kawen kat rawang plak..huh~!aku mmg suke g kenduri kawen sbb dapat makan...bhahaha...:P

errr..klu ikutkan aku ade 3 kali je weekend kan...itu pun klu aku beranak ikut due...klu terberanak awal, ntah2 ade 2 kali je weekend ataupun weekend ni adelah weekend terakhir aku nk berenjoy berdue same en donut...jd harus lah menggunekan weekend dgn sebaeknye~!!

**tp mak aku ckp, mcm bersalin lewat...mak aku selalu ckp aku akan overdue...huhu...**


Hari ni last day kerja..weheee~!!

aaaa...baru nak masuk 38 minggu aku da gedik nak cuti...hahaha...disebabkan da lemau n perasaan malas membuak2 nak g kerja, aku pun termintak la cuti awal...hik3...errrr...tp kerja berlambak ni...ari ni try buat pape yg patut...ceh~! byk keje tp sempat menghupdate blog...

2 minggu kat umah nti, mcm2 aku nak buat...nak basuh baju budak kecik utk 2nd round plak...pastu nak jahit tilam kekabu yg tertangguh2...jarum patah...tu yg takleh jahit...alasan je lbeh~! hihi...oh aku cuti nti, aku still duk umah sndiri...maknenye aku duk sorg2 la kat umah nti...malas nak balik umah mak...sbb..malu la klu nti aku nk terberanak, mak aku tgk...hihi...boley lak camtu...:P

lg pun, nak beranak nti bukan sakit2 terus beranak kan...at least 12 - 14 jam..ni aku bace info dari diari hamil...so sempat lah klu tnggu en donut balik umah kan...nk tnggu die abes keje pun tkde masalah agaknye...hihi...gler riak~!!terberanak sorg2 kat umah tau lah...:P

k nak sambung keje...bye~!


Thursday, March 8, 2012

Stretch Mark muncul lg~!!

grrrr...~!!aku ingat sekitar pinggul ngn peha je akan keluar calar balar yg huduh tu...sekali smlm lepas mandi, tgk duk belek2 badan yg makin mbesar tetbe ternampak sekelompok calar balar yg baru naik di bawah perut~!!huaaaa~!!!terus pnggil en donut dgn nada yg paling sedih... cam biase en donut yg sgt baik hati ckp, "tkpe yang..lg berape minggu je...pasni boley ilangkan sume tu...bubu akan jd cantek mcm dlu.." lebih kurang camtu la ayat die...pastu die sambung mandi blk...

yg aku duk depan cermin lg mampu pandang calar balar huduh tu smbil amek losyen sapu2 kat perut...sedih weyh~! tetbe teringat patut la dlm sehari dua ni asek gatal je kat perut...yg aku lak muke tk bersalah g garuk2...ingat perut terselamat lah dr calar balar tu...rupenye tidak same sekali....

errr mmg ler lg berape mnggu je due aku...tp calar balar tu berape lame plak boley ilangkan...klu mak aku tau, kompem kne bebel...kompem mak aku ckp, "dlu mak peknen, tkde pun mnde2 tu semua...dlu mak peknen tkde pun gemok cam kamu....dlu mak peknen...dlu mak peknen..." haih~!sentap aku....camne takmo bg mak aku nmpak calar balar tu mse pantang nti....isk~! :'(

mood: mendung spt cuaca hari ini....

Wednesday, March 7, 2012

Time bila baby nak keluar..??

member aku yg dah beranak 3 ade ckp ngn aku, mase da last2 pregnant ni cuba tgk baby plg aktif time bila...time pagi ke, ptg ke, malam ke...sbb mase die plg aktif tu lah baby akan keluar...maknenye waktu kte beranak la...

skang budak kecik aku ni aktif memalam...dlm pukul 10 malam ke atas smpai aku tertdo...tktau la budak kecik tu tdo bila...hihi...so adekah budak kecik ni akan keluar time2 camtu...??

dlm mase 2 minggu ni, adekah budak kecik ni akan bertukar2 keaktifan die...??yelah mane tau tbe2 mnggu depan, die aktif time siang lak..huh...k ikut suke baby la ye nak keluar time bile...hospital tak jauh mane pun...heeee..:)