Klik sini. Terima Kasih :)

Wednesday, February 29, 2012

Lagi-lagi checkup 36weeks~!

smlm g check up kat KK Bangi..dtg lambat cket...tp boley senyum lg sbb tk ramai org..ngeh3...suke aku tgk kerusi banyak yg kosong2...

so cam biase g daftar, tnggu turn...semua ok...berat naik lg 2kg...bermakna da 71.5kg...**ok nanges laju2...camne nk kecik balik cam dlu ni...**

dah timbang berat, wat urine n hb test, tnggu lagi...tp yg best baru duduk 15mnt da kene panggil...sbb smlm jpe doc...tu yg takyah nk tnggu lelame...klu tk lemau gak la duk kat klinik tu kan...hihi...masuk2 je bilik doc, doc tu terus suruh aku baring...nak scan...**oh baru tau gov pun ade scan2 ni ek...** tp kan doc tu bosan gler...lg best kowt nurse2 yg check...mulut dorg banyak tnye tu tnye ni...info pun aku rase lg lengkap dr doc ni...haih~!

mase die scan, aku tk excited mane pun...senyap sbb malas nk layan doc ni...pas da scan, konon nak print la kowt gmbr nk tepek kat buku pink...tetbe je die ley ckp, "eh tak save ke td..." k sebaek la aku tk kecewa lgsg sbb tk dapat nk tgk gmbr baby...agaknye aku da ade gmbr 3d/4d, tu yg wat dono je...

pastu die tulis ape ntah kat buku pink aku tu...mcm syok sndiri je...tkde ckp pape ngn aku...da abes tulis, die juz ckp klu da ade tanda2 nak bersalin terus g hospital...bile da bersalin jgn lupe inform dorg...aku angguk kan aje...malas nk tnye pape...

so next check up 6 March 2012...jumpe nurse...heeee...aku suke...:)

Kaki bengkak lagi..besar punyeee...!!

ari ni agak busy gak la wat keje dr pg td kan..yelah aku kan nak amek cuti lame2..kne la siap kan sume keje...kang boss tanak bg aku gaji...nanges aku~!! jd harus lah ari ni merajinkan diri...

buat keje pnye kusyuk smpai tk gerak2 agaknye, tetbe terase kaki kebas2...usha2 cket kaki, pegh~!!humangai da mcm kaki ank gajah...tp sblh je la yg obvious besau nye...yg sblh lg nmpak lg urat2 kaki walaupun sbnr bengkak gak..ok tetbe geli tgk kaki sndiri...klu bengkak cket2, aku rase cam comey je...sbb nmpak gebu...hahaha...**tk penah dapat kaki gebu, haruslah seronok kan..**

bile kaki da bengkak mule la mood nak wat keje menurun...aku pun duk jalan2 g toilet, g pantry makan2, g meja boss tgk pape yg patut...konon nk bagi kaki tu surut cket la kan...tp nmpak gaye cam kaki ni tanak menurut perintah plak kan...cesss~!!ni pakai sepilar **selipar**, kompem kaki aku melecet....

haihh~!!sadis nye....tkpe lg bape minggu je...pastu da tk rase sume2 ni...hiyakkk~!!!basya~!!




Friday, February 24, 2012

Expo KLCC..

menunggu entry2 dr m2b yg pergi expo klcc ari ni...nk tau jgk ape yg ade kat sane...banyak ke barang die...murah ke...aku tk g kowt yg kat klcc tu...sbb en donut ckp tmpat die sgt besar n takut aku tk larat nk berjalan...yee...bile ingat balik, mmg sgt2 besar tmpat die...aku penah g expo mnde ntah...mmg tk larat nk jalan...tu belum kawen lg tu...heee..:)

sbb kedue lak, gaji tk masuk lg maaa...setakat nk g cuci mata, kang aku yg sayu sbb tkleh beli mcm2..so better tkyah pegi n tnggu je yg expo mid valley tu..**baby jgn keluar cepat2 tau...nak keluar lpas expo nti ek...hihi..**

sape2 yg g expo klcc tu sila lah menghupdate story n amek gmbr bannyak2...tak sabau nk bace...hihi...makaseh~^^

Thursday, February 23, 2012

Ngidam roti nan cheese dan ayam tandori..??

oh ini bukan ngidam name nye...da ujung2 pregnant ni tkde maknenye nak ngidam segale bagai...ini hnyelah keinginan yg mbuak2 sbb perut asek meminta2 makanan...cume tetbe malam ni terbayangkan nan cheese dimakan bersame ayam tandori...owh~!!bestnye klu dapat makan...nyum3...

lg best klu dapat makan naan yg melimpah2 ngn cheese tu...kalah pizza...bhahaha...

hurm...sblm budak kecik ni keluar, kne buat list makanan ni...bg rase sume makanan sepuas ati dan perasaan....pasni kne jage makan dah....aaaaa...nk kurus balik tak...??nk pakai baju2 yg slim mlim balik tak...??heee...:)


kbai~!!

Breast Pump comel~!

org amek yg ade kualiti, yg aku cbok nk yg comey...boley...??hahaha...

bukan ape, yg berkualiti tu mahal sgt la plak smpai ribu riban...aku cam segan2 plak nk beli kan...ntah byk ke cket susu aku nti, jd aku pun amek la yg murah2 punye...lg yg mahal2 tu tk bape nk comey...tk sedap mate aku nk pandang lelame...boley..??hahaha...:P

brand yg aku tringin nak pakai adelah brand MAM...kaler ijau lg...klu ade kaler pink mst lg comel~!!owh~!!pestime aku nengok, terus jatuh ati n aku da aim, mmg aku nk breast pump tu...tp aku hold dlu sbb dulu kala aku cam was2 nak beli ke tak mnde alah tu...terase cam tkde kepentingan plak...tp bile bace blog m2b ni, rase mmg kene beli lah...kowt la aku tk segagah org lain terus direct bf je...lg pun aku kan keje...so harus lah beli utk budak kecik kesayangan aku ni...

smlm aku survey harge kat kedai manjaku bangi...harge RM239.00 termasuk 2 botol susu...ok la kowt kan...nk pow en donut pun tk rase bersalah sgt...hihi...tp aku tgh tnggu nk terjah expo mid valley bulan 3 nti..**mntak2 aku tk beranak lg time tu...** mane la tau dapat diskaun 50% kan...tak menangis kesyukuran aku...tp klu kat expo tu tkde jual, terpakse la rembat kat kedai biase2 aje kan...isk3~!! **sbnr pestime nk g expo baby2 ni..tktau la besau mane expo tu...jakun jap**

comey tak..comey tak..??mate aku kate comey...:)


Wednesday, February 22, 2012

Perut dah turun ke...??

cakkkk~!!

perut 35 weeks 3 days~!!

haaaa..cerr korg tgk, ade ke nmpak cam perut jatuh..cket je la..tk byk mane pun...td aku dating ngn mak aku...**psttt..ponteng keje ari ni...hahaha..** mak aku ade la ckp perut aku da ke bawah cket....aku pun duk belek2 perut...rase cam ok je...n aku penah terbace kat blog m2b, klu perut da jatuh ni, tapak tangan muat2 je letak bawah breast...try test td, cam tk muat lg...heeee...:)

ade gk terbace yg klu perut dah jatuh ni a.k.a kepala baby da masuk ke 'laluan', akan rase ngilu2 cket kat bahagian ari2...yg tu mmg aku da stat rase dlm seminggu ni...lg2 bile budak kecik ni tgh begerak, huih~!!ngilu betul...terpakse la kepit2 cket menahan ngilu...

lg tande2 perut ke bawah, heart burn n sesak nafas pun akan hilang n perut rase ringan je...aku pun tktau la perut ringan tu camne kan...tp yg pasti heart burn aku makin menjadi2 dlm minggu ni..pantang makan lbeh cket, mst pedih je...last2 termuntah...bile da muntah baru lega cket....sesak napas pun same gak...bile baring, kompem aku termengah2 mcm lari 4x100m...huihh~!!

so aku tktau la aku ni dlm kategori mane...mungkin kepala baby da masuk ke bawah, tp die terlalu tinggi mcm mama n papa nye menyebabkan aku dapat heart burn n sesak napas gak...boley camtu...???hahaha...merepek sudah~!!

Monday, February 20, 2012

Wedding - Sambut Menantu~!

tetbe gedik terlebih nk tepek gmbr kawen...plus rindu plak kat en donut time2 keje ni...boley...??









kbai~!!






Susu Ibu...

errr...aku sbnr nye agak cuak dgn susu ni a.k.a susu aku lah kan...sbb aku takut susu takmo kuar bile aku da bersalin nti...ape aku nk bg kat baby nti...lg aku bersalin kat gov...org kate nurse tkkan bg kte bg minum susu tepung...errr...klu susu tk keluar nk bg ape...

ade org tu trimester ke3, susu da meleleh..yg aku ni tkde pape pun...huhuhu...risau pnye pasal smpai aku termimpi yg baby da kuar, tp aku tkleh bg susu...last2 aku titik kan air putih je kat mulut die...bangun2 dr tdur, terus rase cdeh...

camne aku nk bg susu aku meleleh ek sblm bersalin..kne picit2 kah...org kate urut...tp nak urut camne plak...haih~!!kompius...

Saturday, February 18, 2012

Tilam kekabu budak part 2~!!

wahhh gtu...sudah ade part2 plak kan...hahaha...ok2...cter pasal tilam kekabu, ari ni siap lah bantal kekabu utk budak kecik kesayangan aku dan en donut...walaupun tk smart mcm yg jual kat online tu, tp cam bangga cket la sbb aku boley buat tilam tu walaupun tak pandai menjahit sgt....**mood: riak kejap..** hahahha...

sbnr aku da tersilap potong...bile da siap baru la aku garuk2 kepala sbb tilam tu kecik sgt...klu mak aku nmpak kompem pok pek pok pek tk benti2 kan...jadi aku name kan tilam kekabu ni "tilam newborn"...sbb aku rase mse pantang je die boley pakai...hihihi...pastu tk boley da...haish~!!tkpe lah...baju pun ade gak ikut umur kan...ade yg newborn pnye, ade yg 3-6m n seterusnyeeee....heeee...:)  mbazir...??tk sgt la sbb kain tu aku beli tk smpai pun RM20 hengget..kekabu lak mak aku bg free...jd tk rase sakit ati sgt lah....hihi..

lg pun en donut ade ckp, tilam tu boley letak dlm kete klu budak kecik tu da besau...kire klu balik kmpg boley la die golek2 kat belakang tu dgn sedapnye sbb tilam kekabu kan...hihi...

tilam newborn utk budak kecik sy...heee...:)

aku ade beli lg kain sbnr nye..kain ni mmg taste aku la kan...harge die agak mahal cket dr kain angry bird tu...tilam ni aku nak buat size katil budak kecik tu...kire besau gak la....nti da siap aku name kan tilam tu plak...hihihi...:)

target nak siapkan dlm next week gak..kne cepat, sbb skang pun aku tk bape larat sgt nk wat keje...n mane la tau cepat plak aku terberanak kan...phew~!!

tilam utk kesayangan aku...tk sabo nk tgk die golek2
kat atas tilam ni...

Tangan plak kebas...

morning2~!!

bangun pagi ni, aku rase tangan aku kebas semacam je...tgh2 pejam mata tu, sempat la aku main2 genggam2 tangan smpai en donut perasan n tanye kenape wat camtu...aku pun ckp la tangan kebas...g toilet nk berus gigi sekali en donut tgk tangan n perasan tangan aku cam gebu2 cket...santek je aku nengok tangan yg gebu tu...bukan senang nk dapat tangan gebu..selalu tulang je...hahaha...tp yg tak bestnye aku tkleh tanggal cincin kat jari...jenuh la da pakai sabun segale bagai, tp tkleh gak...risau plak aku...huhuhu...en donut ckp kne tanggal gak, takut tangan makin mbengkak....

risau pnye pasal, aku pun tnye la en google...meh kongsi cket info yg aku dapat ni....


Sesetengah wanita mengalami rasa kebas pada bahagian tangan khususnya di peringkat akhir kehamilan. Ini disebabkan oleh kandungan hormon menyebabkan sendi menjadi bengkak sedikit. Berkemungkinan juga ada kaitan dengan kekurangan vitamin B ketika kehamilan.


Makanan yang mengandungi vitamin B6 : ragi yang ditapai, lobak merah, ayam., telur, ikan, daging, kacang pis, bayam, biji bunga matahari dan walnuts. Sumber lain termasuk avocado, pisang, kacang, blackstrap molasses, kobis bunga, beras perang dan bijirin, kobis, jagung, ubi kentang, kulit beras, kacang soya dan tempeh.


lg info yg aku dapat, kebas tangan akan ilang dgn sendirinye selepas melahirkan bayi atau selepas abes tempoh nifas...klu da abes nifas still kebas2 sile lah nerjumpe dgn doc ye...


care nak ilangkan kebas lak, kibas2 tangan tu n wat regangan tangan ye...tdo plak, jgn tindih tangan tu ngn bantal ke, kepale ke, atau ape2 je yg sewaktu dgn nye...lg satu, urut2 la cket dgn minyak...


eh..camne nak tanggalkan cincin ni..???huuuu...:'(

Thursday, February 16, 2012

Love Story

Jom layan lagu ni...best weh~!!tak tipu...



40 hari lagi....

fuh..tgk sticker comey ni, ade 40 hari lg..mungkin kurang 40 hari ataupun lebih 40 ari...muehehe...:)



perut aku kdg2 keras je bile pegang..tu pun bile budak kecik kat dlm ni gerak2...klu beliau senyap, ade la lembik2 cket perut aku...hahaha..:P  bile tgk lelame perut ni, takut gak...sbb nmpak urat2 kaler ijau kat perut...ye lah perut makin menipis kan...agak2 boley tk tgk tapak kaki die atau jari2 die cam pic kat bawah ni...hihihi...


skang ni ari2 tanye kat diri sndiri ngn en donut, bile la nak beranak ni...hehehe...ktorg laki bini pun ari2 berangan konon ade baby dah ade kat sebelah ktorg n tgk budak kecik golek2...en donut plak da berangan budak kecik tu golek2 atas badan die n tdo atas die...konon manja la..oh~!die mmg nak budak kecik tu rapat ngn die berbanding aku...mentang aku ni garang n tk pandai layan budak2..haihh~!!

budak~!!cepat kuar ye...tk sabar nk kaco2 kamu...:)


Takziah utk memberku yg kematian bayi...

baby yg ckup sifat dan telah pun diberi nama oleh mak ayahnye sejak dr perut lg...mak ayahnye sgt2 teruja menanti kelahiran ank sulung mereka...stp ari atau selang beberape ari, mst ade status terbaru utk baby dorg yg masih dlm perut..."baby aktif..", "baby tendang kuat sgt.." "baby tu..", "baby ni..", mcm2 la...

tp masa dilahirkan, anak mber aku ni ade masalah jantung terlalu kecil untuk pam darah ke seluruh badannye...lg, jantung anak die berlubang...huhu..doc kate harapan utk hidup sgt2 lah tipis...tp aku tgk mber aku sgt lah tabah..die tk tnjukkan sgt yg anak die sakit..dlm 2 minggu selepas bersalin, status2 fb die sume cter kebahagiaan die same baby kecik yg baru dilahirkan seolah2 mcm tkde ape yg berlaku...tup2...genap 2 minggu, ari ni bkk fb, tgk status die, anak die telah pergi selamanya....huhu...aku lak rase tersentap, cdeh sgt...lg2 aku pun da dekat ngn due...kerisauan semakin terase...

terfikir, camne baby boley hidup chat dlm perut mak nye, tp bile kuar, jd camtu...kte ingat die chat sbb tendangan die, gerakan die dan sume yg die wat kat dlm perut sgt2 kte rase smpai ckp, "aktifnye ank mama..."...tp bile kuar, jd camtu...oh~!cdeh ok...**kerja Tuhan...Dia tau ape yg terbaik utk kite...semoga kte menjadi lebih tabah...**

risau sgt bile bace cter2 mommies yg kematian anak ataupun anak ade masalah...semoga anak aku chat walafiat bila dilahirkan nti...amin ya rabbal alamin...

mama rindu kamu si kecil...love u~!

Wednesday, February 15, 2012

Perut mama 7 bulan...


meh tgk kepadatan perut aku mase 7 bulan plak...heee..:)

baju pregnant yg pertama...setelah 7 bulan...hihi..


7 bulan..da berbelas2 kilo naik dah...owh~!si tembam~!

kbai~!!




Berat badan terlebih kah..??

seminggu dua ni terase tapak kaki sakit sgt bile berjalan...lg2 klu baru bangun tdo pagi2 tu...jejak kaki kat lantai, angkat badan je mst terhencut2 jalan...terase mcm kaki aku menampung berat anak gajah...uih~!!pedih...

agaknye aku da berat sgt kot..kaki aku lak jenis takde betis...kaki tiang...so bile berat badan da naik smpai 20kg, maka aku sgt2 la sakit bile berjalan...hhuhu...agaknye tu la jadi punca kot tapak kaki sakit...nak duduk je kang, tulang bontot la sakit...hehhh~!!cdehh~!!

ade harapan lg ke berat badan nak naik dlm mase 5 minggu lbeh ni...??adoyai...boley ke aku dapatkan berat asal aku balik dlm mase 2 bulan...**ok nangis laju2....**

Perut mama 8 bulan....

hanya mau berkongsi gambar terbaru...baru masuk 8 bulan...nmpak comey kan perut beta...hahaha..

yg sebelah tu pun 8 bulan gak..beza kami 3 minggu je..

ok fine...mmg aku semakin comot skang...ngeh3...


kbai~!!


Khasiat mengkudu semasa pantang...

checkup smlm, nurse ade ckp jgn makan jamu...sbb nti anak demam kuning..huih~!!sebaek la aku tk beli lg set bersalin...sblm ni ade 2 choice utk set bersalin, Nona Roguy and Jamu Mak Dara...bile nurse da ckp camtu mmg aku terus decide nak beli Nona Roguy...sbb aku rase tu je yg tkde jamu segala bagai kan...

bile cter kat mak aku, mak aku terus ckp, tkpe nti mak buat kan kamu jus mengkudu...errrkkk~!!aku mampu wat muke je sbb aku tau buah mengkudu yg tgh dimasak atau diperap, bau nye sgt2 la busuk...boley smpai pengsan agaknye sape yg hidu betul2 tu...bwekk~!!mak aku ckp yg busuk tu bile perap n rebus je...bile da siap jadi jus, tkde bau dah...rase pun sedap...aku tktau la ni helah ke hape...adik2 aku da gelak2 mbayangkan aku kne pakse minum jus mengkudu tu...grrr~!!

so pg ni aku terus la mgoogle mancari khasiat buah mengkudu mase pantang nti...owhhh~!!rupenye mmg buah tu sgt berkhasiat dan ni antara khasiat2 mengkudu ye kanak2...
  • pucuk daun mengkudu dibuat ulam utk mencuci darah..**darah ape..??aku pun taktau..**
  • daun mengkudu dibuat air mandian...elok utk ibu baru bersalin...daun tu kne rebus dlu dgn daun serai wangi, daun inai dan sintok...**sintok tu ape..??**
  • daun nye elok gak nak buat lapik utk bertungku nti...aku rase bau die wangi bile da bakar daunnye tu..
  • buah mengkudu plak elok untuk mengurangkan tekanan darah tinggi...**ok aku tkde tekanan tinggi...nak kne makan gak ke...??**
heh~!!tetbe rase bertuah lak sbb mak aku tanam pokok mengkudu kat belakang umah aku tu...walaupun aku selalu kutuk2 buah tu sbb busuk, tp demi khasiat nye, aku layan kan aje...waaaa..rase tk sabar lak nak berpantang ngn mengkudu..boley...??hahaha..:P

ok sape2 yg taktau rupe buah mengkudu, ni lah die...makin die masak, makin lembik n busuk...hahaha..:P

Checkup 34 weeks~!!

g checkup kat KK Bangi td...smpai awal jgk dlm kul 2...org tk ramai...maka proses pun menjadi pantas...**suke..suke...**

no kne panggil, masuk bilik, n dapat nurse yg aku suke..cute je...ramah lak tu...n yg best nye die ckp, pasni die yg akan monitor aku smpai la baby kuar..kire bile baby da kuar, die akan melawat smpai ke rumah la...weheee..seronok aku~!!

ok die pun check2 buku pink comey aku tu ckp kesihatan aku sume ok...hehehe..suke mak~!!check pnye check tetbe tgk aku tk tick carta pergerakan bayi...hehehe...**kantoi plak lupe nk tanda...**

nurse tanye kenape tk tanda gerakan baby ni...aku pun ngn muke yakin n tak bersalah ckp, "alamak..sy lupe la nk kire..." ngeh3...pastu kne la bebel...ala bukan kne marah pun...bebel2 manje je..aku pun senyum kan aje...ok pasni sehari sblm checkup kne tanda la mnde2 tu sume...heeee...:P **malas nk tanda stp mase...huih~!!**

lg nurse tnye pasal baju baby..."da beli belum...", aku laju je angguk..."da basuh belum.."..angguk lg..."baju jgn basuh ngn nila...", jgn beli baju kaler kuning takut nti kne demam kuning..."**cam merepek je...ok layan kan aje...**, "barang baby dan ibu kne prepare dah dlm beg n siap sedie je utk diangkut klu da rase nk contraction..." 

aku tnye contraction tu camne ek rase...nurse tu ckp contraction tu rase sakit sambil perut terase mengeras...aku tnye la klu mengeras tp tk sakit bukan contraction la..??nurse jwb ye...owh jd, contraction = perut mengeras + sakit~!! klu tk sakit, bukan ye kanak2 sekalian...hihi..

then nurse ckp yg aku skang da 34 minggu 4 hari...lg seminggu lbeh nk cukup 9 bulan...pastu bile2 mase boley beranak...aku berkerut seribu n tanye, "eh bukan 40 minggu ke baru beranak...??" nurse jawab, "awak jgn main2, 36, 37 atau plg lambat 38 minggu awk da boley beranak..." oh...aku ingat lmbat lg..hahaha...rupenye da dekat due da...tk sedar diri betul...**tp bace blog mereka2, ramai je beranak mase 40 minggu...musykil plak aku...**

ok pastu nurse suruh baring, check tinggi rahim, jantung bayi, sume ok...tadaaa...mama n budak kecik chat~!!yeayy!!boley balik....

pas checkup, ajak en donut merayap g metro kajang, pusing2 smpai kaki lenguh bagai...sempat la jgk terbeli brg budak kecik cket...hihihi..ok tu je utk checup ari ni...sekian mekaseh~!!

**humangai...panjang gak entry kali ni~!!lantak ler...**

Monday, February 13, 2012

Rindu same itu budak....

tetbe mlm ni cam rindu2 plak kat budak kecik ni..walaupun die ade je dlm perut, tp agaknye tk dapat nk tgk muke die, pgg2 die, cubit2 pipi die, rase cam die jauh di mata plak ye...hihihi...mcm mane la agaknye klu baby da kuar, aku plak kne g keje, pisah 8jam ngn budak kecik tu....mst rindu gler2 kan...**ok, cukup2 la berangan utk ari ni...**

jadi sbb rindu ngn budak kecik, aku same en donut melayan video dan gambar2 budak kecik cenenot tu...

sejibam ikut muke papa...tkpe..org kate sejuk...ntah ape yg sejuk aku pun tktau...


video
budak ini mmg sgt bersopan santun bile nk wat scan...suke main nyorok2 kan...


sayang die sangat...tk sabar nk gigit2 cuping telinga mu...



Budak kecik sedang tersedu2 ke..??

info mengatakan masuk trimester ke3, bayi akan tersedu...**eh pesal tetbe nk skema..haha..** ok korg penah rase tk baby tersedu2 dlm perut..??ape rase die ek...??

aku selalu terase perut aku cam ade jantung bedegup bedegap...nk kate jantung baby, tkkan la stgh jam je bedegup bedegap nye...so aku rase la kan, baby tgh tersedu2 la...bile baby tgh tersedu2 tu rase tk selese cket la...lg2 beliau da besau skang...abes perut aku tergegar...**ok tipu je...** perut rase...........ntah la, aku pun tktau nak cakap camne...hahaha..:P

sehari mst rase baby tersedu2...tu tandanye die tak sabar2 nak membesar lg...wah~!!bagus budakku...besarkanlah diri anda sbb org sume kate perut mama kecik...yg paling melampau siap ade ckp mcm 4 bulan..pegh~!!hebat betul...

ni dapat info cket utk bayi tersedu,
 "kebaikan yang diperolehi daripadanya adalah 'bayi yang tersedu ini dapat meningkatkan deria untuk mencari puting susu'..selain itu, jika dari dalam rahim dia sudah pandai menghisap jari, ini dapat membolehkan bayi tersebut 'pandai menghisap susu ibunya' sebaik sahaja lahir ke dunia.."

waaaa..baby aku la yg pandai cari puting nk nyonyot nti..??

pssttt....en donut selalu ckp "mcm mane la klu kte boley dgr baby nangis dlm perut...mcm mane nk pujuk klu die nangis..."




Mahalnye pisang goreng sekarang..!!

5 bijik RM2..??uikss~!!gler ape...ke mmg da standard harge camtu...aku rase tmpat lain tk mahal pun camtu..sebaek lah aku tk mborong td...pasni tkmo lg g kedai makcik tu~!!mahal gler...cekik darah..

aku rase beli pisang mentah yg setangkai tu pun harge cam lbeh kurang...nk kate bayar wet sewa tapak, tkde plak...rase kedai haram tu...**haha..suke suki je...** nk kate bayar kos pekeje, aku rase sorg tu je pekerje die...haihh~!!

pape lah makcik...pisang makcik pun bukan sedap mane pun...n makcik pun tk heran kan ilang sorg customer yg kedek cam aku ni...

mood: kuciwa~!!

kbai~!!

Budak ini sgt aktif~!!


mlm smlm budak kecik ini sgt2 aktif...rase nak nangis pun ade...merengek la jgk aku smlm...sbb tk penah rase die seaktif tu...die punye tendangan, peghhh~!!senak~!!lg2 klu die buat tendangan due tempat dlm satu mase..satu kat tulang rusuk, satu kat pundi kencing...mmg terbaek lah...bile papa nye usap2 baru la boley senyap cket...tp sekejap je...pastu buat balik tendangan2 tu....

aku risau gak smlm...mcm2 aku pk ape die wat kat dlm tu...die tgh main2 ke kat dlm perut...ke die duk nangis2 ke sbb lapar nk susu...ke sbb tk selese badan sbb kembung perut...ataupun die tk selese sbb ruang da makin sempit...**ok merepek plak...eh~!tp mmg aku ade pk mnde2 tu smlm..hihi..**

lg satu, kdg2 die pnye pergerakan wat aku ngilu kat bahagian ari2...rase mcm tangan die terseluk keluar..boley??hahaha...tp mmg ngilu la...masuk pg td, 3 kali aku rase camtu...bile rase cmtu mst aku terjerit...terkejut..bukan ape pun...ngeh3..:)

dekat 2 jam die aktif, bile da slow cket **masih gerak tp tkde tendangan yg kuat2 lg..**, baru la aku tenang setenang2nye n tdo senyenyak2 nye smpai ke pagi...fuh~!!walaupun tdo kul 1 lbeh smlm, sebaek la boley bangun awal...klu tk mmg nk kne babab budak kecik ni...hihi..

da msuk 34wks ni mmg baby akan aktif camtu ke??huihh~!!klu stp malam die mcm tu, abes la aku...huk3...**erk~!!belum beranak lg..org kate klu da beranak, mmg tkley tdo lena dah..huih~!!**

Sunday, February 12, 2012

Tilam kekabu utk budak~!

tetbe je aku rajin nak buat tilam kekabu utk budak kecik ni...bukan pndai pun...tp setakat jahit2 yg simple mimple ni boley kot...kot la..klu tk boley, mmg aku campak je kain ni kat dlm bilik stor..beli da siap lg senang...tp mahal sgt kowt~!!huhuhu...

jadi ape la salahnye aku mbazir wet cket utk beli kain yg tak smpai RM20 hengget ni n kekabu pun mmg da sedia ade..mak aku la yg bg suruh aku buat...errrr...sbnr da lame mak aku bg suruh buat, tp da masuk 8 bulan ni baru la terhegeh2 nak buat...hihihi..itulah aku...malas...suke wat keje last mnt...

so td ngn gigihnye g nagoya kat tesco kajang utk cari cadar budak kecik ni...balik je terus basuh sblm proses potong memotong...kene wat cepat2...klu da dtg malas aku, mmg susah nk stat kerajinan ni balik...

angry bird..??aku bukan lah kenan sgt ngn katun angry bird ni...tp disebabkan sume kain tu gmbr angry bird maka aku pun tutup mata je lah beli kan...en donut lak hasut2 suruh beli jgk angry bird tu...ok la...rembat jgk la...ngeh~!!

jd aku pnye target siapkan tilam ni seminggu je...klu lebih dr seminggu tk siap2 mmg aku perapkan je lah dlm bilik stor n beli baru je senang..hihihi...**klu malas, melayang la RM200 ngko..**


kain yg sudah dibasuh dan sedang dijemur...erk~!!jemur memalam  plak..huhu...

Update utk 33 weeks~!

ari ni masuk suda 34 weeks..haaa...tp mau cter pasal 33 weeks~!

sepanjang pengalaman mse 33wks ni, aku da stat rase sakit pedih ulu ati terutame mase nak tdo...bile baring je mule la rase tk best...aku pun tktau nk ckp camne yg rase tk best tu...tp mmg tk best la~!!bile mcm malas nk layan rase tk best tu, tetbe je mst rase mcm ade mnde melonjak2 nak keluar..dgn kaki berat dan rase malas yg teramat, aku pun g la toilet...smpai toilet muntah2 yg maha banyak...haaaa...byk lg makan~!!pas da muntah2 tu, sapu minyak kat dada then baru ley tdo ngn nyenyaknye...phew~!

pastu aku cepat haus...sgt2 cepat haus...so minum la air putih dgn byk nye...ok klu waktu siang, tekak aku cam boley terime air putih ni..mungkin sbb posisi tgh berdiri atau duduk..motiff???ntahhh...tp bile mase aku nk tdo, minum air putih byk2, wekksss~!!da la rase die cam hampeh...pastu mst muntah balik...muntah air la kan..last2 kosong gk perut aku..kdg aku tgk bibir aku pun cam kering sbb cam tk ckup minum air...tp nk wat camne, minum air putih rase tk best kecuali waktu kerja (isnin - jumaat : 8.30am - 5.30pm) **gler gedik~!!!**

bab makan plak...skang baru je dapat makan, sejam pastu mst lapar balik...lapar mcm tk makan sehari lak tu..klu aku wat bodo je ngn perut ni mule la rase pening2 + cam nk muntah2...**kire sound effect nk muntah je lah...tp kdg2 tu termuntah gak la...tp 10% je...boley??hahaha** so bile da lapa tu, aku pun ngunyah la biskut ke roti ke atau ape2 lah yg boleh di ngunyah...

lg, badan aku makin lemau...klu boley nk baring je...tp klu baring aku rase nk bejalan plak..bile da jalan terase mau balik umah cepat2 plak nk baring...haaa...camne tu...ntah la...aku kowt yg ngengade lbeh...ngeh~!!klu ikut da malas nk g keje...tp bile pk klu tk keje, mst aku lg bosan, lg busuk **sbb malas mandi**, lg buruk **sbb malas nk berhias**, dan semua yg negative lah~!!jadi kuat kan semangat g keje...basya~!!

baby plak akan sgt2 aktif begerak bile naik kerete...aku rase mst die kuat jalan mcm mama n papa die...klu bukan dalam kerete, gerak slow motion je...nak tanak je...lemau jgk la tu...hahaha...ok kuar cepat tau~!!nti boley mama bawak kamu jalan2...love u lah~!muax~!!

Selesai sudah basuh baju budak kecik...

Heh~!smlm dgn jaya nye berjaye jgk mbasuh baju n brg2 lain bdk2 kecik...settle...da asingkan mane nk bawak g hospital n mane nak bawak g umah mak...cuma beg nk g hospital n bekas nk letak brg2 budak kecik tu je yg tk beli lg...

best betul basuh baju beliau smlm...rase mcm die da ade je...hik3...eh~!tp mmg die da ade...cume dlm perut je...ngeh3~!!


pureen pnye ni mcm wangi je aku bau...bau baby...tp org ckp tkde bau..tktau la idung aku sumbat ke hape...

baru ade 10 helai baju..tu pun mak aku da bising ckp byk..hehehe..

tk sabar nk tnggu next expo ujung bulan 2 ni kat klcc...nak shopping lg~!!weheeee...!!mntak2 mase tu larat bejalan....:)


kbai~!!


Saturday, February 11, 2012

Rambut gugur pas bersalin..??

dulu sblm pregnant, belum kawen pun lg, rambut aku byk sgt gugur...jenuh la en donut stp pagi nak nyapu lantai bilik...klu kat toilet tu stp minggu kne kutip rambut gugur kat lantai...kesian kan..pnye la teruk rambut aku gugur...sebaek la tk botak...hihihi...

tp sejak pregnant ni, aku perasan rambut aku chat walafiat...klu gugur pun sehelai je...tu pun susah nk jpe...klu aku sapu bilik, rambut pendek2 je aku jpe..mmg bkn rambut aku la kan....kesian rambut en donut plak yg gugur..hihihi...sebaek la rmbut nye kecik2..tkde la sakit sgt mata nk tgk...hahaha...

tp kan org kate bile dah bersalin nti, rambut akan gugur dgn maha dasat nye~!!alamak ni yg aku cuak ni...baru nk bela rmbut panjang..boley gedik2 ngn en donut...motif??hahaahah...jadi aku pun da buat keputusan, pas bersalin nti, mayb pas sebulan atau 2 bulan, aku nk potong rambut pendek pnyeee....tp en donut tk suke pmpuan rmbut pendek...ermmm~!!tkpe lah...t aku pujuk la...bukan rambut tu tkleh panjang kan...ngeh3...nti da ok cket, tkde gugur2, aku stat la bela balik rambut kan...bg panjang pnyeeeee....

comey je kan..klu aku potong camni mst lg comey...hahahha..:P

yg ni pun ok gak..nmpak kacak cket dr en donut...eh..!???

Friday, February 10, 2012

Berangan nak basuh barang baby~!!

dari cuti raya cina lg konon2 nak basuh barang baby..tp tk terbasuh2...malas sgt menguasai diri bile cuti...tp esok aku cam berangan lg nk basuh barang baby...konon2 nye lah...tktau lah boleh ke tak...

td aku basuh kain batik n bra (pakai malam pnye) yg baru beli kat mydin...ngeh~!murah~!!kain batik RM7.90 sehelai...murah kan...bile da basuh td tetbe cam terlebih rajin nk basuh nipkin, barut n segale bagai barang baby...tp bile pk2, tkkan nk jemur memalam...takmo la..tnggu esok la...hehehe...jadi mampu bukak almari baby tgk brg2 baby...alololo cute nye...muax2!!cepat keluar tau~!!mama tk sabar nk pakai kan kamu baju2 cenenot tu...hihihi...

Air kelapa yg berjasa..:)

dlu mase awal2 kawen dlu kan, mak aku ade ckp klu minum air kelapa 'subur'...ok pepaham la kan 'subur' tu ape...heee...:)  aku pun ape ag, tbe2 je rase mcm nak ari2 minum air kelapa...sbb tetbe aku cam nak baby cepat2 walaupun sblm kawen cbok kate nk tnggu 2 taun baru ade baby...hihihi...en donut yg tktau niat aku tu, layan kan aje lah aku minum air kelapa... **sbnr en donut pun cam tk sedia lg nk ade ank cepat2..hehehe..ikut persetujuan ktorg 2 taun pas kawen...ngeee..** n pas sebulan kawen, finally dapat gk berite gembire yg teramat...hahaha...

pas da tau pregnant, aku still minum air kelapa lg...sbb best kan...klu tk best wtpe minum...bile kawan2 tau aku minum air kelapa, sume marah sbb ckp air kelapa tu tajam...tajam ke??kan ke itu air...nk tajam mende nye kan...panggg~!!tk pasal nti kne hampuk ngn dorg...dorg ckp air kelapa ni bahaye utk ibu mengandung...ok fine, aku stop la minum air kelapa tu..tp sebulan sekali mst aku hirup gak air kelapa tu...hehehe..:)

masuk je trimester ke3, tetbe ex boss aku n kebanyakan org yg da ade anak mgalakkan aku minum air kelapa...dorg ckp senang nk beranak...mcm tu plak...dlu kate bahaye..skang tetbe ckp bagus...ok layan kan aje sbb aku pun suke je air kelapa...lg pun org ckp air kelapa ni boley cantekkan kulit anak...plak??dlu aku dgr minum soya...hentam je lah...

jadi nye smpai skang la aku rajin minum air kelapa...cume da last2 ni mcm da agak muak cket minum air kelapa...sbb??ntah la..hihii..tp minum gak la sbb aku nk senang beranak...huhuhu...boley camtu??

aku harap betul lah org ckp pasal senang beranak tu kan...aku pun da nk masuk 34weeks lg beberapa hari lg...maka kne la mndengar segala arahan dr org yg dah berpengalaman..heee...:)

kbai~!


Meh sarap McD....

rase cam nak makan kuih makcik yg jual depan klinik zalfah tu...tp jauh la plak nk pusing2 kan...maka dlm kepala McD!!bhahaha...

best nye mkn McD pepagi neh..hash brown + chicken burger + oren jus!nyum3~!!!


sarap pagi yg heaven~!!

Thursday, February 9, 2012

Hari yg lemau!

bangun pagi...segar bugar...walaupun mlm td tdo agak lewat n tk boley nk tdo sgt....gerak dr umah pun awal sbb nk amek motor en donut kat umah parent aku...sblm tu g beli kuih muih n mee+bihun kat gerai makcik dpn klinik zalfah...heh~!sedap okeyyyy....

smpai opis tgk lantai kotor yg amat...ok dgn gigihnye g menyapu n mop....sbb terlampau rajin???nti boss datang tgk kotor, "najwa, kat depan tu kotor lah...bla..bla...bla..." ok sblm pakcik tu bebel, baik aku buat kan...

padahnye....abes je mop n duduk2 dgn relex mase tu lah badan jd lemau yg amat...bile jalan, kaki sakit...iskkk~!!so terjengket2 gk la kat opis td...urat kaki plak rase ditarik2...mcm nk putus pun ade...ok tahan je sakit...walaupun rase nk nanges n balik umah je td...boley??hahha..ngengade~!!

waktu lunch balik umah, ternampak kaki aku...eh~!??mengape kaki aku ni gebu semacam...santek plak tu...tp dlm mase yg same pedih2...sbb kaki melecet...mak aku ckp, kaki aku makin teruk bengkak...mase kat melake tu tkde la bengkak sgt...ok terdiam jap...motif..??normal lah kan kaki bengkak2 ni mse pregnant...tp yg cdeh sbb kaki da melecet...tergesel dgn selipar...agaknye cket lg nk pakai selipar pun tk muat...kaki ayam lah..???

smpai opis tkde mood nk wat keje...sbb kaki makin sakit...masuk kul 3 ptg, pinggang rase nk patah plak...bertahan je sbb depan boss kan...kne la munafik sekejap...masuk kul 4.30 ptg, tk keruan dah sbb pinggang da sakit yg amat...aku pun bangun g tempat tersorok cket, duk kat bawah smbil tersandar...konon tgh cari brg lah..hahaha...sekali nk bangun, humangai....bukan main susah nak angkat badan montel ini...pegh~!!semput~!!

loceng bunyi, terus chan chin chow~!!kne drive lak...bertahan lg...smpai umah, terus baring, pegh~!!lega glerrrrr....

skang da dekat pukul 12mlm..mate da kuyu2 alam..badan masih sengal2...harap leh tdo dgn lena dan jaya  nye....

knite~!!

Before n After

meh aku tepek cket gmbr2 kacak aku...bhahaha..

before kahwin ye kanak2...50kg

*
*
*
dah jd isteri org...kurus lg okeh...50kg...:)

*
*
*
da terkene buatan org~!!32 weeks!kacak kan beta~!!
67.5kg!!!!

heh~!!dlu bukan main susah nak naik berat badan..makan byk mane pun, cenggitu jek...skang baru seminggu sekilo pun da boley naik~!!demmm!sebaek tk penah kne marah ngn cik puan nurse...hihihi...:P

kbai~!!!

Wednesday, February 8, 2012

cter ini jijik...

jijik cket cter kali ni...sbb...cter pasal kencing..ok mmg jijik kan...hahaha...

org pregnant ni kerap kencing kan...sbb baby mbesar n telah menekan pundi kencing dgn hebatnye...maka kerap kencing pun terjadi dgn hebat~!spt aku!!

tp yg aku perasan, sblm aku tau yg aku pregnant, kire awal2 dlu n mase tu tkde morning sick segale bagai, mmg sgt kerap kencing...baru g toilet, pegi lagi..pegi lagi n pegi lg...mase tu perut mane lah besar lg..baby pun sebesar bijik beras...betul ke tak teori tu..??itu mase awal pregnant...masuk bulan ke3 ke atas, da cool dah..tkde la asek nk terkucil je keje nye...boleh la relex2 kan...

tp mase masuk trimester ke2 tu **tk ingat bape bulan n bape minggu**, yg aku ingat aku pnye kesihatan jatuh merudum2...peghhh~!demam mmg tkyah ckp la...sebulan sekali mst kne demam...n dlu aku susah dapat batuk...selseme tu mmg biase la kan...tp bile pregnant, idung ok, tp tekak la meragam...batuk tk henti2...klu berhenti plg lama seminggu, pastu kne balik batuk...owh~!sgt tersekse...

msuk trimester ke3, batuk still tak benti...n mase ni la rase tersiksa jiwa raga cket sbb bile batuk je terkencing...klu betul2 kosong pundi kencing aku, baru tk terkeluar kencing nye...pegh~!sekse gler...sekse sbb asek bertukar panties je...sehari bape kali tukar...da pakai pantiliner pun tk dpt menampung...mayb pantiliner nipis sgt kot....hahaha...

skang da 33minggu, baru batuk cket da terkucil..ok mcm malam ni 3 kali aku tukar panties...mau tk tersiksa jiwa raga aku...bace info mmg camtu...n yg paling best bile kepala bby engage, lg la kuat ko nak terkencing...ok tk dapat nk bayang kan camne..skang pun da tk larat...egggghh~!!

aku harap satu jek, batuk aku ilang dgn cepat nye...sbb selalu batuk la penyebab segala2nye...oh lg satu, bersin...haih!ni klu bersin kuat,mmg best la..betul2 pundi kencing aku ditekan...grrrr~!!

so skang tkde lg ais2 segale bagai..tahan~!!demi pundi kencing ku~!hehhhh~!!

p/s: nk ilangkan batuk....sesudu madu + perahan lemon~!! **tp jgn la langgar pantang cam aku....baru elok 2 3 ari, ais pnye pasal, dpat batuk kembali...sigh~!**

Tuesday, February 7, 2012

Babymoon Melaka~!

heh..cuti2 ni g melaka bandar bersejarah...tp tk g bandar pun..g tepi pantai pangkalan balak...

boley plak muke tk besalah n lupe diri yg diri tgh pregnant...bermain air laut sesuke ati...terloncat2 dlm air laut..sebaik dlm air...pastu boley main kejar2 dlm air laut...ok lupe diri lg...boley lg main dukung2 adk aku yg kecik tu...tk kecik sgt lah..6 taun...hheh~!best jgak~!pastu bru pk, eh tk bahaye ke...

mlm tu sblm makan, bby byk gerak...oh mst nak mandi air laut lg kan..mst nk mama lompat2 lg kan...hahaha...perasan~!pdhal mst budak kecik tu da lapar..ok makan time~!mknn best gler...ikan masak 3 rasa, ikan bakar, udang goreng, tomyam...fuh~!sgt sedap...org bayar mst la best kan..hahaha...

ok tdo time~!sbb chalet, resort n hotel sume penuh, terpakse amek homestay...tkde aircond...tk best~!mcm lah umah ko tu ade aircond kan...ah tk kire tk best gak...nk tdo gler panas!tkleh tdo...pastu kejut en donut ajak tdo kat luar sbb bilik tu sgt panas...dapat je tdo kat luar, perasaan lega yg amat..baru la terase angin sepoi2 bahase...**angin kipas je pown~!**

bangun kul 6...mandi manda..air sejuk~!tkde la sejuk mcm kat kmpg..tp sejuk la jgk...gegel2...kul 7 siap sume n gerak dr melaka menuju ke umah...ok aku keje mse thaipusam~!kne smpai before 8.30...singgah beli nasi lemak tepi jalan n tepi kubur..**baru perasan sebesar2 alam kubur kat sbelah jalan..tp bantai je lah...da lapa~!** bekpes kat rnr seremban dgn nasi lemak kubur tu...dah kenyang terase mantok plak...da nak smpai opis, terus muke tk besalah msg boss ckp nk hf day sbb dr melaka...balik umah nak tdo..kul 12 tgh hari dpt msg dr boss suruh cuti...pucuk dicita ulam mendatang..haahhaha....dapat rehat hari ni..syiok nyeeeee~!!!

best tk budak kecik dlm perut dapat jalan2??heee..mst best kan...sbb budak kecik dlm perut ni tkleh naik kerete..klu naik kerete kompem sgt2 mganas...nk tnjukkan keseronokkan letteww~!!hihihi..

Kbai~!

da 33 weeks...nmpak tak perut yg sembunyi2 alam tu...:)